ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:68/892)

Tort Rafaello 186

Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem kokosowy 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki * 750 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 g białej czekolady 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa drip 210 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki różowy barwnik Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól

Wędrówki po kuchni
Kawowy sernik nowojorski 185

ciasteczek zbożowych * 75 g masła Sernik 1200 g serka kremowego ** 260 g cukru 4 jajka 60 g mąki pszennej 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 150 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej Polewa kawowa 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej 3 łyżki drobnego cukru Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone(...)ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Sernik Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną

Wędrówki po kuchni
Zupa krem z dyni z grzankami i pestkami 171

upalnym lecie nareszcie nadeszła jesień :) Pora przywitać ją jesienną zupą krem z korzennymi przyprawami, czosnkiem, grzankami, pestkami dyni, ubitą kremówką i moim ulubionym olejem z pestek dyni <3 Jest pyszna! Składniki na 4-5 porcji: zupa: 1 mała dynia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz(...)imbir mielony, gałka muszkatołowa goździki, kurkuma 1 łyżka masła dodatki: kilka kromek chleba tostowego pestki dyni olej z pestek dyni sól masło klarowane kremówka (opcjonalnie) Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.  Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek). Gotować pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie

Ze smakiem i z pasją
Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 185

Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż Składniki: 5 sznycli z piersi indyka 2 małe łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli → Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym

Oryginalny smak
Tarta ze śliwkami 124

więcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na nadzienie: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli(...)masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód

Ciastkozercy
Ptasie mleczko na biszkopcie 168

pieczenia teraz czas na ptasie mleczko na biszkopcie. Ptasie mleczko na biszkopcie Tym razem nie przygotowałam masy na ptasie mleczko i nie wypełniłam nią biszkoptu. Zrobiłam masę na bazie kremówki i serka mascarpone i w tę masę wrzuciłam kawałki ptasiego mleczka. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty i lekki i idealnie łączył się z kremową masą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 250 gr mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 190 gr czekoladek ptasie mleczko Ptasie mleczko na biszkopcie Jak przygotować biszkopt z masą śmietanową. Biszkopt: Białka oddzielić

mecooks
Mus z mango 132

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mus z mango. 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka) 200 ml śmietany kremówki (36%) (bez laktozy) 1 łyżka żelatyny 2 białka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki Mus z mango Jak przygotować lekki mus z mango. Z mango odlać syrop. Owoce(...)albo d momentu aż masa zaczyna delikatnie gęstnieć. Białka ubić na parze. Kiedy są już sztywne dodać brązowy cukier. Kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W misce ubić kremówkę. Do kremówki małymi porcjami dodać wyjęte z lodówki puree z mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej

mecooks
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 177

cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta(...)łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z musem cytrynowym i bezikami 215

ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni, do zarumienienia. Przestudzić. Składniki na masę serową: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 ml śmietany kremówki 30% 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na spód. Piec(...)kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Mus cytrynowy: 275 g śmietany kremówki 30% 125 g serka macsarpone 2,5 łyżeczki żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia. Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając

Domowa cukiernia Ewy
Galaretka z owocami lata 155

czasie lata wsypywała wszystkie te, które świeżo zerwała z krzaczka. Dziś na blogu domowa galaretka z owocami lata, takie moje wspomnienie z dzieciństwa 💓. Oczywiście w wersji light, zamiast kremówki możecie do jej przygotowania użyć naturalnego jogurtu. Wtedy wystarczy  wymieszać jogurt z odrobiną cukru. Serdecznie Was zapraszam po przepis, zobaczcie, jakie to proste! Galaretka z owocami lata Czas przygotowania(...)minut + czas chłodzenia Składniki: 300 g czerwonych porzeczek 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki borówek amerykańskich do galaretki 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru borówki amerykańskie i porzeczki do ozdoby Wykonanie: Porzeczki obrywamy z łodyżek. Odkładamy na bok 2 garści owoców. Resztę wsypujemy do garnka, dodajemy  2-3 łyżki borówek amerykańskich

Kulinarne przygody Gatity
Deser malinowy 407

Oreo (bez pieczenia!) lub malinowe makaroniki . Składniki na deser malinowy: 50 g herbarników 50 g płatków owsianych 50 g masła 400 g białego twarogu na sernik 200 ml śmietany kremówki + 200 ml do dekoracji 4-5 łyżek cukru (w zależności od tego jak słodkie są maliny) 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 2 szklanki malin Jak zrobić deser malinowy(...)Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Śmietanę kremówkę wkładamy do lodówki, serek wyciągamy – powinien mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, herbatniki (można je wcześniej połamać wałkiem) i płatki owsiane miksujemy w blenderze na proszek. Mieszamy zmiksowane herbatniki i płatki z masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku :) Masę przekładamy do słoiczków/szklanek i dociskamy do dna. Wkładamy do zamrażarki

Ciastkozercy
Prosty deser agrestowy 142

słodko-kwaśnych owoców to propozycja na idealny letni deser. Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje): 400g agrestu – u mnie odmiana czerwona 70g cukru 250ml śmietanki kremówki Do przybrania: ładne owoce agrestu kilka listków mięty   Umyty i pozbawiony ogonków agrest przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i włączamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając(...)agrest się rozpadnie. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia.   Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno. Do kremówki dodajemy większość ostudzonego agrestu – kilka łyżek zostawiamy do udekorowania na wierzchu. Delikatnie mieszamy owoce ze śmietaną, ale nie do całkowitego zmieszania – dobrze jest jak w deserze mamy biało-kolorowe smugi. Na wierzch polewamy odrobiną owoców.   Wstawiamy deser

Smaczna Strona
EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 153

kiedy indziej w osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru  * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej masy łącznie było(...)szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody zimnej. Wlewać do gotującego się soku i ciągle mieszając ugotować kisiel, na końcu dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Masę należy wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać kremówkę do masy cytrynowej, na końcu dodać serek mascarpone i wszystko wymieszać mikserem. Krem jest gotowy do użytku

Zrób to smacznie
Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. 109

jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Wykonanie: 1. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku  i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie(...)około 45 minut do zrumieniania. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. 3. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Wystudzone kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. 4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 5. Ciasto dekorujemy według uznania śmietanką, można udekorować wiśniami. 6. Podajemy

Izabelawkuchni
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 225

proces, można wcześniej zmrozić owoce.  Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody  2 łyżki wrzątku Przygotowanie: Kremówkę ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce.  Czekoladę(...)godzin lub najlepiej przez noc. Kiedy ciasto jest schłodzone, delikatnie otwieramy tortownicę i za pomocą noża oddzielamy od boków ciasta papier.  Przygotowujemy polewę. Polewa Składniki: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia.  Gęstą polewą polewamy tort.  Kroimy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania