Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i lekki torcik truskawkowy :). To dwa blaty puszystego biszkoptu przełożone musem truskawkowym na bazie śmietanki kremówki i zmiksowanych truskawek. Choć torcik jest naprawdę prosty i niewyszukany, to prezentuje się bardzo elegancko :). Znika szybko i smakuje każdemu :). Bardzo polecam! Biszkopt: 90 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka lub 4 mniejsze(...)cukru Mus truskawkowy: 500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 80 g cukru 16 g żelatyny w proszku ( 4 łyżeczki ) Polewa: pół szklanki już przetartego dżemu truskawkowego ( można dać troszkę więcej ) 4 g żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka ) Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić
Opowieści z piekarnikamaślany i choć nie jest to krem dietetyczny, to jest przepyszny. Zdecydowanie najlepszy krem szparagowy, jaki jedliśmy. Bezglutenowy, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, za to z mnóstwem szparag, masła i kremówki..., do tego jeszcze chipsy z boczku i szczypior, mniam...pychotka. U mnie ok. 3 litry pysznego, dość gęstego kremu. Podane ilości są orientacyjne, tyle miałam szparag w lodówce, z takiej(...)ilości więc zrobiłam. Składniki: - 1,1kg obranych szparag - 4 mniejsze cebule lub 2 duże - 90g masła - 50g kremówki - ok. 750ml rosołu, bulionu, itp. - sól - ksylitol lub cukier do smaku (u mnie 1-1,5 łyżki zależy od szparag) dodatkowo: - szczypior do posypania - cienkie plastry boczku W garnku rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim obrane, pokrojone w kostkę cebule. Do garnka
Smaczne Zdrowewylać serową masę na środek. Znajdziecie dwa sposoby (a może i więcej), na zrobienie takiego sernika bez pieczenia. Jeden to ser, cukier, żelatyna. Drugi sposób zawiera jeszcze śmietanę kremówkę. Ja preferuję wariant z kremówką, ponieważ sam sernik smakuje wtedy po prostu lepiej, a masa nie jest taka zbita i mdła. Nie sugerujcię się dokładnie ilością kremówki. Ja dodaję po prostu
Mieszam w GarnkuPyszna biszkoptowa rolada z delikatnym i lekkim kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i moreli z syropu. Zamiast moreli mogą to być oczywiście też brzoskwinie. Moja rolada nie zwinęła się w "ślimaczka"...ponieważ pospieszyłam się z wyłożeniem masy na biszkopt, która nie była jeszcze na tyle stężała by dało się ładnie zwinąć roladę. Ale jasna sprawa na smak(...)galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody
Opowieści z piekarnikaoprze! Ciasto rozpływa się w ustach! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki „szkolne” – 20 szt MASA SEROWA: * twaróg wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) – 800 g * śmietana kremówka 36% – 250 ml * jajko M – 3 szt * cukier drobny do wypieków – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka MUS RABARBAROWY: * świeży rabarbar(...)cukier – 100 g * żelatyna spożywcza – 15 g * śmietana kremówka 36% – 400 ml PIANKA WANILIOWA: * śmietana kremówka 36% – 350 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * laska wanilii ( ziarna ) lub ekstrakt lub cukier z wanilią – do smaku * żelatyna spożywcza – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD : Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Możemy zrobić
Ostra na SłodkoDziś dzień papieski więc postanowiłam go uczcić niczym innym jak kremówką :) Nie wiem jak smakowały te wadowickie ( choć krakowskie są wyborne ;) ) ale ta jest również smaczna i szybko znika :) Zapraszam Was dziś na ciacho :) Kremówka - 2 opakowania ciasta francuskiego - 1 duże jajko lub dwa małe do posmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu
Kuchnia Pełna EmocjiKremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki(...)dodatkowi śmietanki kremówki jest niezwykle puszysta i lekka. Czas przygotowania: 40 min + czas na studzenie Składniki: (na blaszkę 21×21) 500 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru /niecałe pół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g mąki ziemniaczanej / ponad pół szklanki pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g 200 g masła 250 g śmietanki
Słodki Blogwylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny * 6 łyżek wody Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki(...)wyrównać wierzch. Blachę z ciastem wstawić na około 15 minut do lodówki. Dodatkowo: * masa krówkowa o smaku kukułki (użyłam Helio ) * 50 g czekolady mlecznej * 3-4 łyżki śmietany kremówki Po 15 minutach wyjąć ciasto z lodówki, na śmietanę rozsmarować masę o smaku kukułki. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu, nasączyć. Na górę rozsmarować pozostałą śmietanę, wyrównać wierzch. W kąpieli
Zrób to smaczniełyżki żelatyny płaskie łyżki (prawdziwej nie fix) 100 ml mleka 140 ml śmietanki min 30% tłuszczu 1 op cukru wanilinowego ⅓ szklanki cukru pudru Mus jagodowy , lub 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczki = 5 listków(...)żelatyny Polewa czekoladowa 200 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki min 30 lub 36% Instructions Pasta dekoracyjna Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj do połączenia składników. Dodaj mąkę i wymieszaj. Rogi papieru do pieczenia przyklej (za pomocą przygotowanego ciasta) do blaszki lub tekturki (zależy jak dużą powierzchnię pomieści Twoja zamrażarka). Sporządzoną mieszankę
SmartBake.plpewno każdy ma swoją ulubioną, do której chętnie wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka jogurtu(...)naturalnego szczypta soli Masa: 250 g chałwy 100 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: sezamki do ozdoby Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy
Oryginalny smakjest Co nam trzeba? na kruchy spód 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 100g cukru pudru czubata łyżka śmietany 18% szczypta soli na masę: opakowanie kremówki 36%- 300ml cukier puder 2 łyżki 1 małe opakowanie mascarpone łyżka żelatyny plus 4 łyżki ciepłej wody na wzorki kawałeczki 2 cukierków karmelowych rozpuszczone w łyżce w 3 łyżkach mleka(...)zajączka i kleksy: 3 łyżki śmietany kremówki, pół tabliczki mlecznej czekolady kilka kosteczek czekoladowych tarkowanych na wiórka zielone listki jadalne do ozdoby i dowolnie co chcecie Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę
Latosiowydomtrochę do wysmarowania foremek szklanka i 2 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Na nadzienie: 100g wiórków kokosowych 150ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone łyżka likieru kokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty, na rumie Do dekoracji: praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków(...)pieczemy jeszcze 25 minut, na złocisty kolor. Upieczone, wykładamy do ostygnięcia. Tarty wyciągamy z foremek. W międzyczasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy aż na brzegu pojawią się małe pęcherzy – śmietanka ma się być gorąca, ale nie zawrzeć. Do gorącej kremówki wrzucamy 100g wiórków kokosowych, dodajemy cukier
Smaczna Stronatortownicy) 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu(...)metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki razem, aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy ulubiony aromat (można pominąć). Uwaga! Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się
Słodkie okruszkidość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest(...)jest zbyt płynny, zagrzać i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, zagotować na mały ogniu ciągle mieszając, ostawić do ostudzenia. Krem kajmakowy: 600 gr kajmaku z puszki 150 gr śmietany kremówki Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji. Krem kajmakowy schłodzić przez
moj przepis nadrugie podejście do rurek, dla mnie równie smaczne jak kruche rurki z nadzieniem z musu śliwkowego , zdaniem mojego męża jeszcze smaczniejsze od wcześniejszych. Tym razem krem zrobiłam ze śmietany kremówki, masy kajmakowej z odrobiną spirytusu. Baza na rurki jest ta sama co wcześniej. Smak kremu do złudzenia przypomina mi krem ajerkoniakowy. W pracy kolegom również bardzo smakowały, więc z powodzeniem(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak. Kolejną łyżkę kajmaku dodawać po dokładnym wmiksowaniu poprzedniej
moj przepis na