łyżki cukru 100g zimnego masła łyżka zimnej wody Na lemon curd/krem cytrynowy: sok i skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 200ml śmietanki kremówki Do podania: świeże owoce na wierzch – u mnie maliny, ale dobrze też smakują borówki amerykańskie cukier puder do oprószenia Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy foremki do pieczenia babeczek(...)Ostudzony do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gdy kruche babeczki i krem cytrynowy już są dobrze schłodzone, składamy gotowe ciastka. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na półsztywno. Do kremówki dodajemy schłodzony krem cytrynowy i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Gotowy krem możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować do babeczek lub wyłożyć
Smaczna Stronamnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 250 g mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 3 płatki żelatyny 3 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo: truskawki cukier puder/zmielony ksylitol Wykonanie: szpinak ułożyć na sitku do rozmrożenia. Rozmrożony dokładnie odcisnąć z wody. Zblendować z olejem na mus. Spróbuj(...)odstaw do przestudzenia żelatynę namocz w zimnej wodzie. W małym garnuszku zagotuj kilka łyżek wody i dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny, zamieszaj do rozpuszczenia. Już nie gotuj! śmietanę kremówkę ubij na sztywno jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewaj cienką strużką ostudzoną żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciastka kokosowe lub czekoladowe 35 g masła Masa serowa: 450 g serka homogenizowanego waniliowego lub zwykłego twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( lub sera z wiaderka ) 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 16 g żelatyny + 100 ml wody opcjonalnie - cukier puder do smaku ( jeśli używacie serków homogenizowanych nie jest on konieczny, ale oczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań(...)podgrzewać na średnim ogniu, aż puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki nie powinny jednak się rozgotować. Odstawić do wystudzenia Wszystkie składniki na masę serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. W naczyniu umieścić serek homogenizowany ( lub twaróg wraz z cukrem pudrem i wanilią - zmiksować
Opowieści z piekarnikaminut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty. Składniki na masę cappuccino: • 250 g serka mascarpone • 250 g śmietany kremówki 36% • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • 60 g kawy cappuccino (w proszku) • ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino) Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino. Żelatynę rozpuścić dokładnie(...)sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze. Składniki na masę śmietanową: • 250 g śmietany kremówki 36% • 1 łyżka cukru pudru • ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy
KUCHNIA POLSKAcukru (drobny kryształ) 40 g miękkiego masła 2 jajka (brak na zdjęciu) 1 żółtko (brak na zdjęciu) 2 łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem: 500 ml kremówki (36%) (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego borówkowy mus Wykonanie bezy: Białka ubiłam za pomocą miksera (z końcówką do ubijania piany). Najpierw(...)minut. W tym czasie mus zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia, wystudziłam i przelałam z powrotem do miseczki. Czas na zrobienie kremu: Do misy miksera wlałam kremówkę, dodałam serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy i wszystko razem ubiłam na puszysty krem. Podzieliłam na dwie części: ¾ i ¼. Do większej części dodałam mus borówkowy i lekko wymieszałam. Jedną bezę
Kuchnia u Krysibiszkopt czekoladowy: 3 jajka wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki cukru trzcinowego krem jasny: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek(...)łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem jasny: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Jak lekko przestygnie ale będzie jeszcze płynna dodaję do niej dwie łyżki śmietany
wesoła kuchniaCheese Składniki: Spód: 150g precelków 60g jasnego brązowego cukru szczypta soli 110g masła – roztopionego, ostygniętego Nadzienie czekoladowe: 150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%) 150g śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów) Wierzch: 225g serka typu cream cheese w temperaturze pokojowej 360g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów) 260g masła orzechowego w temperaturze pokojowej 120g cukru pudru(...)Dodatkowo: 250g schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietanka do deserów) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego posiekane orzeszki lub precelki do ozdoby Spód: 1. Precelki przełożyć do blendera i zmiksować na okruchy. Następnie dodać do nich cukier, szczyptę soli i wymieszać. Wlać roztopione masło i znów wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy. Mieszankę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm
Mała CukierenkaUwielbiam ciasta bez pieczenia , zwłaszcza te pełne smaku , owoców . Dziś postawiłam na tartę na ciasteczkowym spodzie z serkiem Maskarpone , Śmietaną kremówką oraz owocami. Polecam bo smakuje rewelacyjnie . Forma na tartę ma średnicy ok 25 cm. Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI : Tarta na średnicę(...)serka maskarpone 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dowolne owoce do przystrojenia 300 g ciasteczek maślanych 100 g masła PRZYGOTOWANIE: Ciastka dokładnie rozdrabniamy możemy użyć malaksera. Masło rozstapiamy i dodajemy do ciasteczek. Dokładnie łączymy. Wykładamy równo na spód blachy na tartę ,lekko dociskając
Gotowanie Patkiszklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem(...)odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej
Ciastkozercyszklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru Polewa: 5 łyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: świeże truskawki(...)się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę mieszamy z łyżką kwaśnej śmietany, następnie dodajemy resztę śmietany- po łyżce, ciągle mieszając. Dodajemy ubitą kremówkę i dokładnie mieszamy – łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy
Blog z Apetytemlodówki. Przygotowanie masy 250 ml jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa) 250 g mascarpone (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (kotanyi) 1 szklanka śmietany kremówki 36% - schłodzonej 3 łyżeczki żelatyny w proszku - rozpuszczamy w 50 ml wody 178 g ciastek Oreo (opakowanie) Jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią włóż(...)gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misie z żelatyną dodajemy stopniowo łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne łyżki masy serowej i mieszamy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do sztywności w wysokim naczyniu, dodajemy ją do masy serowej, na końcu dodajemy połamane ciastka i mieszamy. Na spód z ciastek oreo wykładamy masę i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej
KurnikowoŚmietankę z cukrem ubić na sztywno. (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.) Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut. Tort. Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę(...)posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać. Gotowy tort udekorować według uznania. (*) Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około
Di gotujebiszkopt: 6 jajek (o temperaturze pokojowej) 140 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu(...)śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie biszkoptu: Do miski przesiałam i zmieszałam obie mąki. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Kiedy piana była już sztywna
Kuchnia u Krysimasła lub margaryny 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 kopiaste łyżki kakao 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1-2 łyżki kakao 2 kopiaste łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: około 20 okrągłych biszkoptów około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie(...)takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki. 3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym
Izabelawkuchnichyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu(...)Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. Truskawki pokroić w cienkie
Domowa cukiernia Ewy