ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:69/892)

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno. 104

Cześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango dojrzałe (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi  na piasek. Dobrze mieszamy

RITA food channel
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 230

Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych(...)wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania tortu 400 g masła 82% 200 g czekolady białej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały

Wędrówki po kuchni
,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 338

Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix ponadto: kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i cukier(...)waniliowy oraz śmietan-fix i jeszcze przez chwilkę miksujemy. Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na przygotowanym wcześniej cieście rozprowadzamy warstwę bitej śmietany, którą obficie posypujemy schłodzoną i startą na dużych oczkach czekoladą. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą

Podróż w kulinaria
SERNIK CHIA Z MANGO na zimno. 417

Cześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi  na piasek. Dobrze mieszamy

RITA food channel
Pająk 3D w galaretce 132

Dzisiaj galaretka, która nie wygląda zbyt zachęcająco. Wręcz okropnie… Zjedlibyście takiego pająka? Na pewno nie jest to deser dla arachnofobików Pająk wykonany jest na bazie śmietany kremówki, mleka i żelatyny w przezroczystej galaretce. Do jego zrobienia użyłam strzykawki z igłą tak jak w przypadku gerbery 3D w galaretce . Załączony filmik zapewne ułatwi jego wykonanie. Taka galaretka to idealna propozycja(...)halloween , oczywiście jeśli ktoś obchodzi to święto. Pomimo swojego wyglądu, to zwyczajna i smaczna galaretka Składniki: 2 przezroczyste galaretki 3/4 śmietany kremówki 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny barwniki spożywcze: brązowy, czarny Dodatkowo: strzykawka igła słomka salaterki Przygotowanie: Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek. Wstawiamy do lodówki aby stężała. Do rondelka wlewamy

Oryginalny smak
BABKA ŻÓŁTKOWA 169

wanilią (lub cukier waniliowy) - 360g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700);  typ750-400g - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek słodkiej śmietany (dałam po 3 łyżki kremówki i mleka) - skórka otarta z cytryny (można pominąć) Miękkie masło utrzeć z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puch. Dodajemy jajko oraz po jednym żółtku, po każdym dodaniu ucieramy. Następnie dodajemy(...)wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego odparowania. Ja jeszcze letnią babkę lukruję, wówczas nie wysycha. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - słodka kremówka Do miski wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Lukrem smarujemy jeszcze letnią babkę

Smaczne Zdrowe
Tort Rafaello 175

Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem kokosowy 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki * 750 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 g białej czekolady 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa drip 210 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki różowy barwnik Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól

Wędrówki po kuchni
Kawowy sernik nowojorski 177

ciasteczek zbożowych * 75 g masła Sernik 1200 g serka kremowego ** 260 g cukru 4 jajka 60 g mąki pszennej 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 150 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej Polewa kawowa 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej 3 łyżki drobnego cukru Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone(...)ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Sernik Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną

Wędrówki po kuchni
Zupa krem z dyni z grzankami i pestkami 161

upalnym lecie nareszcie nadeszła jesień :) Pora przywitać ją jesienną zupą krem z korzennymi przyprawami, czosnkiem, grzankami, pestkami dyni, ubitą kremówką i moim ulubionym olejem z pestek dyni <3 Jest pyszna! Składniki na 4-5 porcji: zupa: 1 mała dynia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz(...)imbir mielony, gałka muszkatołowa goździki, kurkuma 1 łyżka masła dodatki: kilka kromek chleba tostowego pestki dyni olej z pestek dyni sól masło klarowane kremówka (opcjonalnie) Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.  Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek). Gotować pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie

Ze smakiem i z pasją
Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 173

Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż Składniki: 5 sznycli z piersi indyka 2 małe łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać wino, bulion i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli → Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym

Oryginalny smak
Tarta ze śliwkami 114

więcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na nadzienie: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli(...)masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód

Ciastkozercy
Ptasie mleczko na biszkopcie 154

pieczenia teraz czas na ptasie mleczko na biszkopcie. Ptasie mleczko na biszkopcie Tym razem nie przygotowałam masy na ptasie mleczko i nie wypełniłam nią biszkoptu. Zrobiłam masę na bazie kremówki i serka mascarpone i w tę masę wrzuciłam kawałki ptasiego mleczka. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty i lekki i idealnie łączył się z kremową masą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietany kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 250 gr mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 190 gr czekoladek ptasie mleczko Ptasie mleczko na biszkopcie Jak przygotować biszkopt z masą śmietanową. Biszkopt: Białka oddzielić

mecooks
Mus z mango 121

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na mus z mango. 425 gr mango w syropie (mango plus syrop maja 425 gr puszka) 200 ml śmietany kremówki (36%) (bez laktozy) 1 łyżka żelatyny 2 białka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 limonki Mus z mango Jak przygotować lekki mus z mango. Z mango odlać syrop. Owoce(...)albo d momentu aż masa zaczyna delikatnie gęstnieć. Białka ubić na parze. Kiedy są już sztywne dodać brązowy cukier. Kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W misce ubić kremówkę. Do kremówki małymi porcjami dodać wyjęte z lodówki puree z mango. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Gotowy mus wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej

mecooks
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 162

cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta(...)łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z musem cytrynowym i bezikami 190

ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni, do zarumienienia. Przestudzić. Składniki na masę serową: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 ml śmietany kremówki 30% 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na spód. Piec(...)kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Mus cytrynowy: 275 g śmietany kremówki 30% 125 g serka macsarpone 2,5 łyżeczki żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia. Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając

Domowa cukiernia Ewy