ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:72/892)

Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 266

koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny (8g) lub 2 listki żelatyny Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5-10 min do napęcznienia. W garnuszku umieścić wodę, cukier, kakao, wymieszać(...)wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać – powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo

moj przepis na
Rafaello 217

pieczenia o wymiarach 24x24 cm.  Biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja  wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści.  2. Masę przykryć, przestudzoną włożyć do lodówki na całą

Kuchenne aromaty
Tort z Wiśniami i Advokatem 252

łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 120-150g podłużnych biszkoptów około 350ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka likieru Krupnik Advokat Premium Do dekoracji: około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty 1 łyżeczka spirytusu srebrne i złote palemki (koktajlowe) pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM ) tasiemka

Mała Cukierenka
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 557

cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady(...)przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny. 3.  Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową  i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy

Izabelawkuchni
Makowa Panienka 13483

Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady) 250 g serka mascarpone ok. 215 g białej czekolady Dodatkowe składniki: 1 słoiczek dżemu(...)st.C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta. Krem: Białą czekoladę połamać na kostkę, wrzucić do metalowej miski, dodać 50 ml śmietanki kremówki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować

Kulinarne Przeboje
CIASTO KUBANKA 221

Bardzo pyszne ciasto na bazie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz   oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto(...)kakao Krem budyniowy: 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 szklanki mleka 200g miękkiego masła 2 łyżki nutelli Wierzch ciasta: 500g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 x   śmietan-fix   Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych

Słodkie zapomnienie
TORT BEZOWY DACQUOISE Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI 257

drobnego cukru 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 8-10 suszonych daktyli   drobno posiekanych Krem : 250g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella 10 suszonych daktyli drobno posiekanych ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo kakao i cukier puder do oprószenia daktyle(...)poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy w lodówce. Krem: do miski wkładamy serek mascarpone razem   masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru do masy z serka mascarpone dodajemy ubitą kremówkę ,mieszamy, na koniec dodajemy posiekane drobno orzechy i daktyle i jeszcze raz wszystko

Słodkie zapomnienie
CIASTKA FLORENTYNKI 296

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto ( blaszka 25x34cm): 240g mąki orkiszowej 75g cukru pudru 2 żółtka 160g masła 1 łyżka śmietanki kremówki   30% dodatkowo 2-3 łyżki   jasnego dżemu np. brzoskwiniowy  Składniki na nadzienie: 70g masła 60g cukru 3 łyżki miodu 50ml śmietanki kremówki 140g płatków migdałowych 1 łyżka kandyzowanej(...)termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor około 15 minut gdy ciasto jest   w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Do rondla dodajemy wszystkie składniki nadzienia czyli masło, cukier, miód, śmietankę kremówkę, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszankę doprowadzamy do wrzenia ,a następnie gotujemy na małym ogniu 5 minut. podpieczony spód ciasta, jeszcze ciepły smarujemy dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie

Słodkie zapomnienie
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 122

szklanki mleka 2 budynie   waniliowe bez cukru po 40g ½ szklanki cukru ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego 200g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietanowy: 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2x śmietan fix (pominęłam) Dodatkowo: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g) Polewa: 170g czekolady 3 łyżki masła(...)zrobił się nam kożuch i odstawimy do ostudzenia miękkie masło ucieramy mikserem do białości, następnie partiami dodajemy zimny budyń, miksujemy aż uzyskamy gładki krem, odstawiamy Krem śmietanowy: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( można dodać dodatkowo śmietan fix ) Warstwa galaretki: 2 galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy

Słodkie zapomnienie
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 228

upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać aby nie stężała. Następnie zacząć ubijać śmietanę, jak zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę(...)Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany  1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego Barwniki  Różowy zielony

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 144

dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól i pieprz Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem: ● ½ bagietki*** ● 120 g startego sera gruyère lub comté ● 1 żółta(...)cebula ● ½ łyżeczki cukru ● ok. 40 g masła Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 129

height: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego(...)łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby

Oryginalny smak
Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem 162

bezowych gniazdek: Beza: 3 białka (z dużych jaj) 150g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków Krem: 75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original(...)łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube) złoty barwnik spożywczy w proszku Bezy: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm ( patrz FILM ). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce

Mała Cukierenka
Torcik czekoladowo pomarańczowy 157

cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao garść świeżej żurawiny (ok. 100 g) domowa skórka pomarańczowa lub skórka starta z jednej pomarańczy Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą) + pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao(...)piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Do przygotowania kremu potrzebny jest czekoladowy ganache – można zrobić go sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nia połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do zupełnego ostudzenia, kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy

Ciastkozercy
BEZA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 173

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Masa: Śmietankę kremówkę dzielimy na pół.  Jedną część wkładamy do lodówki, a w drugą wlewamy do garnka, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy i wkładamy(...)lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy kremówkę z czekoladą na sztywną masę.  Pozostałą kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem również na sztywną masę. Na ostudzoną bezę wykładamy wiśnie deserowe i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy jasną bitą śmietanę, a na nią bitą śmietanę z czekoladą. Na wierzch wykładamy wiśnie deserowe. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania