przykryć to, że sernik jest krzywy (ciiiii… ;) ). Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny + ok. 100 g biszkoptów na spód, 3 opakowania galaretki, truskawki Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie macie miksera? Nie szkodzi, masę można(...)wymieszać trzepaczką. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną dodajemy do rozmiksowanego sera i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na spodzie tortownicy układamy biszkopty. Brzegi tortownicy można wyłożyć sztywną folią (polecam sztywniejszą od mojej, najlepiej z czystej biurowej teczki
Ciastkozercyagrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce(...)Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać
Domowa cukiernia EwyPrzekładamy masę do formy, która umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. masa serowa: 3/4 szkl. migdałów pół na pól z orzechami włoskimi 1 op. serka kanapkowego 1 szkl. śmietany kremówki 6 łyżek cukru brązowego Do blendera wsypujemy orzechy. Miksujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy serek kanapkowy, śmietanę kremówkę oraz cukier. Wszystko miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. polewa: tabliczka(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki łyżeczka masła opakowanie kulek Ferrero Rosche i cukrowe perełki Do miseczki wkładamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietankę i dorzucamy masło. Wszystko rozpuszczamy w kapieli wodnej. Na serowa masę wykładamy roztopioną czekoladę i układamy kulki Ferrero. Posypujemy cukrowymi perełkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryprzypadku naleśników na słodo szczypta soli 150 ml zimnego (!) mleka 150 ml zimnej wody (niegazowanej) 3 łyżki masła masło do smarowania patelni 250g serka mascaropone 200 ml kremówki 30% lub 36% 250g czarnej porzeczki (może być mrożona) 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny ok. 60g cukru, najlepiej brązowego (w zależności od Waszych upodobań smakowych może(...)być konieczne więcej cukru) 2 łyżki wody Wykonanie: Zacznij od przygotowania kremu i sosu. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem (pamiętaj, że kremówka do ubijania musi być dobrze schłodzona). Partiami dodawaj mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach do połączenia. Odstaw. W małym rondelku wymieszaj porzeczki, cukier, sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 10-15 minut aż owoce się
Pociąg Do Kuchnikandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut. Studzimy spód. Przygotowujemy ciasto: 100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy
Kuchnia w oparachZamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru(...)cukier waniliowy pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 dag mlecznej czekolady pół szklanki rodzynek Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się
Izabelawkuchniświeżą miętą, galaretkami miętowymi i pastylkami o tym samym smaku. Jest obłędnie miętowy w smaku i orzeźwiający. Poleca miłośniczka serników :-) sernik: 800 g sera twarogowego tłustego 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 2 kisiele kiwi po 30 g barwnik zielony 1 doniczka mięty 1 cytryna pianka miętowa: 140 g galaretki miętowej w pudrze(...)albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka papka. Przekładam
wesoła kuchniaUlubiony " - jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków) 500 g serka mascarpone 2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie waniliowe 200 ml śmietany kremówki 10 jaj pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej warstwy blachy (około 150 g). Biały ser miksujemy z cukrem i kremówką, następnie dodajemy(...)siądzie. Jest to normalne przy sernikach pieczonych z całych jaj. Polewa: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym o wyraźnym alkoholowym smaku np. truflowym) 50 ml śmietany kremówki. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem śmietany. Gdy sernik jest już przestygnięty, polewamy go tak przygotowana masą. Wstawimy do lodówki. Smacznego! Zobacz inne serniki na blogu
Poezja Smaków - blog kulinarnypół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego(...)kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto
IzabelawkuchniBiszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone 2 szklanki wiśni z syropu 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady(...)wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane
Wanilia i Kardamoncukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe: 1/5 masy marcepanowej 1/3 tabliczki czekolady 1 łyżka masła(...)szklanki śmietany kremówki Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam
wesoła kuchniasmaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów, dzięki temu jest przy nim mniej pracy i zaoszczędzamy czas 😉 Serowa masa o smaku śmietankowym, dzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest tak kremowa i delikatna, że rozpływa się w ustach. Sernik, wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością uda się każdemu! Idealny na święta i nie tylko(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru, następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy, nie przerywając ucierania. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą ilością cukru pudru na sztywno. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz pianę z białek, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Gotową masę wylewamy
Kuchnia MagdaLenycukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa ) 20 dag masła lub margaryny Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: 5 dag mlecznej około 15 dag okrągłych biszkoptów(...)proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty. 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach
Izabelawkuchnibrzoskwiniami Autor: zjemto Czas przygotowania: 20 minuty Czas gotowania: Całkowity czas: 20 minuty Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżkami cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600 g serka homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 5 łyżek cukru pudru paczka(...)Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego Rada Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru 3.3.3070 The post Sernik na zimno z brzoskwiniami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnymąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła na drip: 120 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką) 100 ml śmietanki kremówki Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a później wrzucać po żółtku. Następnie dodać olej i wodę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia