zimno z galaretką z truskawek Herbatnikowy spód: 150 g herbatników maślanych 75 g masła Masa z serków homogenizowanych: 4 waniliowe serki homogenizowane (500 g) 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 / 2 szklanki gorącej wody 200 g truskawek Galaretka z truskawek: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 1-2 łyżki cukru (do smaku(...)lodówki na 30 minut. Masa z serków homogenizowanych: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, aby się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę kremówkę wlać do misy robota kuchennego, ubić na sztywno. Dodać serki homogenizowane, krótko wymieszać. 2-3 łyżki tej masy wmieszać w żelatynę, następnie tę mieszaninę powoli wlewać do kremówki z serkami, miksując
niecodziennikparybrownie jest ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska(...)piernikowej 6 jajek 450 g cukru pudru szczypta soli 200 g mąki 350 g suszonych śliwek SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY: 500 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 500 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 - 4 łyżki cukru pudru (ilość według uznania) 2 łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu
Słodko-Słony Świat Ilonytortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny Na bezy: 2 białka pół szklanki cukru różowy barwnik spożywczy według uznania Na krem: 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 śmietan-fixy (zagęstniki ) różowy barwnik spożywczy według uznania Dodatkowo: cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych mini(...)godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 4. Przekładanie: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietan-fiksy i barwnik, chwilę ubijamy. Zamiast śmietan-fixów można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną. Następnie śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego
Izabelawkuchnipiekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1 cytryny 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki cukru 1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego Wszystkie(...)składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/3 soku, wyłóż 1/3 kremówki, dodaj część owoców. Tak samo postępuj z drugim i trzecim blatem. Smacznego! Artykuł Tort z bitą śmietaną i owocami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakumenu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki z lukrem ➨ mini deserki oreo z robakami "Żywa przynęta" ➨ kruche babeczki ze słodkim "kawiorem" ➨ waniliowe makaroniki rybki z czekoladowym kremem z mascarpone i Nutelli(...)LINK Miłego dnia, Kochani! Widok na cały stół... Tort Ryba - "Połów dnia" - trzy grube blaty obłędnie pysznego piernikowego brownie z suszonymi śliwkami, przełożone delikatnym kremem cynamonowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone... Tort był przepyszny, nie za słodki, świetnie formował się na kształt ryby, a później idealnie kroił w równe plastry. Rozszedł się co ostatniego okruszka... 😋 Ręcznie robiona "wędka
Słodko-Słony Świat Ilonyniego wygrzebuję. Mogę już zaproponować Wam kilka przepisów, które udało mi się ostatnio przetestować. Dzisiejszy znalazłam na stronie Onetu. No to zaczynamy kolejny rok z kulinarnymi przygodami. Zapraszam na kremówkę. Składniki: • 2 blaty gotowego ciasta francuskiego • 750 ml mleka • 200 g cukru • 400 ml śmietanki kremówki 36% • 1 opakowanie cukru waniliowego • 9 żółtek • 1,5 łyżki mąki pszennej(...)krem na jeden z upieczonych wcześniej blatów ciasta francuskiego i wyrównać jego powierzchnię. Zakryć drugim blatem i lekko docisnąć. 11. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową kremówkę oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodzie. 12. Podawać pokrojoną na porcje. Smacznego
W mojej kuchniokoło 10-15 minut do zamrażarki. MASA: 200 g jogurtu greckiego 200 g mascarpone 0,3 szklanki cukru pudru (z czego łyżeczka do ubicia bitej śmietany) 200 ml śmietanki kremówki 36% 4 listki żelatyny 40 ml wody skórka z 2 limonek oraz sok z jednaj Żelatynę zalewamy na 10 min zimną wodą żeby napęczniała. Do miski wrzucamy jogurt, mascarpone, cukier(...)krótko miksujemy. Śmietanę przekładamy do masy serowej. Mieszamy szpatułką lub bardzo krótko mikserem. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na 2 godz. do lodówki POLEWA: 40 ml śmietanki kremówki 40 g gorzkiej czekolady (miałam 60% kakao) Kremówkę podgrzewamy, żeby była ciepła (nie gorąca). Wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i znów wstawiamy
RelaxtimeTylko cztery składniki, 10 minut przygotowania. I przenosimy się w malinowo czekoladowe obłoki. 100 g czekolady gorzkiej 40 % 200 ml śmietany kremówki 125ml mleka 250 g malin mrożonych Maliny przekładam do rondelka przesmażam aż puszczą sok i przecieram przez sito. Pestki wyrzucam. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Czekoladę łamię na kawałki i przekładam do miski, wlewam mleko. Podgrzewam w kąpieli(...)wodnej, mieszam i studzę. Do szklanek wlewam mus malinowy, dodaję kremówkę ubitą, wlewam czekoladę. Dekoruję kulką kokosową
wesoła kuchniaSpód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus czekoladowo-pierniczkowy: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 50 ml zimnej wody 300g mlecznej czekolady 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika(...)Dodatkowo: 5-6 łyżek powideł śliwkowych 150ml śmietanki kremówki 2-3 pierniczki – do pokruszenia na wierzch *** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko
Blog z Apetytemsmakiem. Pyszna i wilgotna była również kolejnego dnia. U mnie wersja na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru (dałam ksylitol + niewielką ilość cukru trzcinowego). Bez laktozy- mleko, masło i kremówka, których użyłam były bez laktozy. I choć inspiracją był ten przepis , (świetny opis), to masa makowa jest mojego autorstwa (bazowałam na farszu do moich makowców). Wbrew pozorom ciasto jest bardzo(...)programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 25 minut. U mnie 22 minuty (mój piekarnik dość mocno przypieka na tym programie...) Lukier marcepanowy: - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Do pudru dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (dość gęsty). Lukrem smarujemy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczka przyprawy do piernika kisiel żurawinowy: 40 dkg żurawiny świeżej 30 dkg malin mrożonych 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml wody krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 g czekolady białej 1/3 kisielu żurawinowego 2 łyżeczki żelatyny płatki migdałów do dekoracji Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile(...)Mieszam aż stężeje. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Zimny biszkopt kroję na dwa blaty. Na dolny blat wykładam kisiel 2/3 i rozsmarowuje. Układam drugi blat ciasta. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w odrobinie wody zimnej i rozpuszczam.Jeszcze ciepłą wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Na końcu dodaję kisiel i mieszam już tylko łyżką ale nie dokładnie
wesoła kuchniaprostu podjadać. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło mi ich 8 sporych sztuk. A jakie pyszne mi wyszły, delikatne w smaku, bo na kremówce. Macie ochotę? To skorzystajcie z mojego przepisu. Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku(...)łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy. 1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną
Izabelawkuchnirazem zapraszam Was na pyszny tort cytrynowy :). Tort smakuje lekko, mimo iż krem jest cięższy niż zazwyczaj w moich tortach, nie jest to bowiem krem na bazie kremówki i/lub mascarpone, lecz krem budyniowo - maślany. Jednak w związku z tym, że krem jest nie za słodki, kwaskowy i wyraźnie cytrynowy, całość smakuje naprawdę delikatnie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;). Blaty(...)pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml likieru kokosowego ( można zastąpić wódką ) 50 ml wody Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ) 2 - 3 łyżeczki cukru pudru wiórki kokosowe, do obsypania boków tortu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikasłodko znajdzie wśród moich czytelników swoich fanów. Zapraszam po przepis:) Składniki 250 g płatów lasagne, ugotowanych według przepisu na opakowaniu 2 jajka 500 g białego sera, zmielonego 150 g kremówki 1/2 szklanki mleka 7-10 łyżek cukru 1 szklanka musu jabłkowego 400 g jabłek cynamon 2 łyżki masła tłuszcz do posmarowania formy Ser, jajka, mleko, kremówkę i 6 łyżek cukru(...)jabłka. Zakończyć masą serową ( lekko posmarowana góra serem) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Podzielić na porcje, posypać cynamonem. Można udekorować kleksami ubitej śmietany kremówki. zobacz również: lasagne ze szpinakiem Smacznego:) Artykuł Lasagne na słodko pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąwszystkimi wskazówkami oraz wideo znajdziesz w poniższym artykule: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy Masa chałwowa Składniki: (na tort o średnicy 18 cm) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki (30-36 %) 150 g chałwy waniliowej Wykonanie: Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce. Miskę(...)Średnica tortownicy [cm] 10 16 18 20 21 22 23 24 26 28 30 serek mascarpone [g] 75 200 250 300 330 360 400 430 500 600 680 śmietanka kremówka [g] 75 200 250 300 330 360 400 430 500 600 680 chałwa waniliowa [g] 45 120 150 180 200 220 240 260 300 360 400 Masa do otynkowania tortu
Słodki Blog