biała czekolada - 5588 przepisów (strona:83/373)

Tort piętrowy "Michałek biały" 146

cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej(...)kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej białą czekoladę i studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu masy pozostawiam. Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy

Mango Papaja
Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym 204

Kremowa panna cotta z białą czekoladą, która osładza cały deser i idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym sokiem pomarańczowym. Deser jest warstwowy i przechodząc przez kolejne poziomy, coraz słodszy, więc nie ma siły, żeby nie zjeść do dna :) 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 100% Hortex 1-2 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki(...)mleka 3,2% 100 g białej czekolady Dwie łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki zimnego mleka i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlać do garnuszka razem z kremówką. Podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza i ściągnąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie mieszać

https:KKuchniaMniam
Reniferkowe brownie 113

łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy(...)kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką robimy źrenice oraz uśmiech. Czekamy aż czekolada zastygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto migdałowe z musem czekoladowym 201

czekoladowy:   6 żółtek,  100g masła,  700ml śmietanki 36%,  200g białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru. Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie(...)połączyć z masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Polewa:   200g białej czekolady,  200g gęstej śmietany 18%. Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło:  Kwestia smaku

Z miłości do słodkości
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 141

jabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wafelki jak kokosowa Princessa 631

Wyszły przepyszne i w smaku niewiele różniące się od oryginału. Koleżanki mojej córki zajadały się nimi i nawet ja nie mogłam poprzestać na jednym..... ;) Polecam miłośnikom kokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko

Smakołyki Asi
Słodko-słony mazurek wielkanocny 335

mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami

Pora na pora i pomidora
Trufle kokosowe z dodatkiem alkoholu 144

kremowy, bo z dodatkiem serka mascarpone, z mniejszą ilością wiórków kokosowych i bez alkoholu. Zachęcam do wypróbowania obu i wybrania swojego faworyta. 🙂 Składniki na około 30 trufli: 200g białej czekolady 125ml śmietanki kremówki 30% 200g wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki masła 6 łyżek likieru kokosowego   Śmietankę kremówkę i masło umieszczamy w garnuszku, a następnie podgrzewamy

AleTorcik
CYTRYNOWE TRUFLE 102

SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dolewać

Kuchnia w opałach
BABECZKI MEGA CZEKOLADOWE 104

zwykłych papilotkach, ale forma mini bab jest idealna, aby włożyć do wielkanocnego koszyczka. Polecam też mini mazurki  Mazurek czekoladowo - kajmakowy  SKŁADNIKI: tabliczka deserowej i białej czekolady 4 łyżki kakao szklanka cukru pudru 200 g. masła 150 ml. mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)wodnej, dodaję masło i stopniowo ciepłe mleko włączam piekarnik na 170 stopni C. mąkę przesiewam, dodaję cukier, proszek do pieczenia i sól jajka ubijam z ekstraktem z wanilii białą czekoladę siekam na kawałeczki ostudzoną czekoladę, jajka i posiekaną czekoladę dodaję do mąki i dokładnie mieszam nakładam do papilotek  Piekę ok 15 minut do suchego patyczka SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Ciasto oreo z solonym kremem z białej czekolady 155

biała czekolada 250 g serka mascarpone  szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy pokruszone na małe kawałeczki ciasteczka oreo (bez kremu, ten przyda się do kremu z czekolady). Ciasto wstawiamy do zimnego(...)musi przestygnąć jednak nie może być całkowicie zimne przy przekładaniu kremem. Połowa porcji kremu do środka, drugie pół na wierzch, ciasto przyozdabiamy połamanymi ciasteczkami oreo i polewamy roztopioną białą czekoladą. Ciasto można jeść tuż po przełożeniu. Smacznego

Kuba Gotuje
Batoniki kinder country 214

łyżki miodu 4 łyżki mleka 3,2% 80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus 35 g wiórków kokosowych   Dekoracja: 150 g białej czekolady 40 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos(...)zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni i znowu do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę mleczną również w kąpieli wodnej i polewamy w zygzaki nasz baton do zastygnięcia. Następnego dnia wyjęłam

Różowa kuchnia
Tort brzoskwiniowy z misiem 197

Delikatny biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady. Pomiędzy nim owocowy akcent w postaci musu brzoskwiniowego. Taki tort idealnie sprawdzi się na urodziny dziecka. BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej KREM CZEKOLADOWY: 100 g czekolady białej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 szklanka wody 3 szklanki śmietanki kremówki(...)BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń ( po odsączeniu 480 g owoców) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody DEKORACJA: 50 g czekolady gorzkiej 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% biszkopty ciasteczka oreo Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać

https:KKuchniaMniam
Markizy Tiramisu 176

sztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć(...)Kłaść kółka na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki

Kuchnia Prezydentowej
Gorąca czekolada truskawkowa 111

Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :)  Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych) 70 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 100 ml mleka Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia(...)wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści (od czasu do czasu poruszamy garnuszkiem). Gdy to nastąpi dodajemy pulpę truskawkową i mieszamy. Jeśli trzeba, podgrzewamy jeszcze chwilę całość na małym ogniu aż będzie dostatecznie ciepła. Przelewamy do szklanek i dowolnie dekorujemy (ja użyłam resztki pulpy truskawkowej i zrobiłam esy-floresy

My simple kitchen