łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić(...)wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszny waniliowy budyń zrobiony z mleka sojowego... Składniki: 2 szklanki waniliowego napoju ryżowego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej , 6 kostek białej czekolady, 1 łyżeczka cukru waniliowego, posypka czekoladowa. Przygotowanie: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki waniliowego napoju ryżowego. Dodajemy połamane kostki białej czekolady i podgrzewamy na małym ogniu, aż do roztopienia. Do pozostałej części
Aga w kuchnimigdałami, masą marcepanową i białą czekoladą. Składniki na około 25 sztuk: 200 g marcepanu 2 łyżeczki likieru amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki
wyzwania kuchenneLato to idealny moment na eksperymentowanie z owocami :) Jak zrobić prosty i szybki deser przy minimalnej ilości składników? Wystarczy połączyć chrupiące herbatniki, serek oraz białą czekoladę, a wierzch wykończyć galaretka i owocami, które mamy pod ręką. Ten, który dziś(...)prezentuję jest w całości mojego autorstwa. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Spód: 3-4 herbatniki czekoladowe Masa: 100 g twarożku 50 g serka kremowego 100 g białej czekolady Wierzch: 3-4 morele 1 galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuscic w 300ml wody. Ostudzić i odstawić do stężenia. Morele pokroić na ćwiartki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Chocolate Muffin Bloguczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Dodatkowo : 7 suchych wafli/andrut(...)Kremówkę umieszczamy w niedużym rondelku i podgrzewamy do momentu wrzenia (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i stopniowo przesiewamy do niej mleko w proszku, mieszamy. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Gdyby w masie zostały grudki z mleka w proszku, przelewamy ją przez sito. Na koniec dodajemy rum. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę przelewamy
Smaki Na Talerzusobie zaplanowałyśmy zrobić to Tort Biała Truskawka z bloga Moje Wypieki . Jak zapewne zobaczyliście te dwa torty różnią się zdecydowanie. Niestety podkład pod tort który miałyśmy był za mały i bita śmietana z boków zaczeła nam spływać. Wtedy wpadłam na pomysł i poprosiłam Lilcie, żeby folie bąbelkową, którą jej dociełam posmarować czekoladą i obręczą czekoladową(...)uratowania. Do dzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej
Lili w kuchnibiałej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła 200g czekolady białej(...)temperaturze 190*C przez 15-20 min. KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody
https:KKuchniaMniamZupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz obie na raz, sam czy sama i będzie Ci potem słabo. Marakuja najczęściej(...)pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości 100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy na połówki i wygrzebujemy łyżką miąższ. Dodajemy do zupy. Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca dodajemy ryż. Podajemy ciepłą. Artykuł Zupa z marakui i białej czekolady pochodzi
Ugotowane pozamiatanetoffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu + 5 dkg do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Czekoladę toffi, 1/3 szkl. mleka, margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy i mieszamy ze sobą w kąpieli(...)czas mieszając. Wlewamy także rozpuszczoną masę czekoladową. 3. Przestudzoną masę manną wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą na grubość ok ,05cm. Kieliszkiem wycinamy kółeczka. 4. Białą czekoladę rozpuszczamy z margaryną, dodajemy kokos. 5. Masą przekładamy wycięte ciasteczka. Obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok 1h. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziezaczynam na nowo dzielić si ę z Wami moimi przepisami. Na słodki początek tygodnia proponuj ę Wam domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Niezwykle kremowy, delikatny, aksamitny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Dla złamania słodyczy budyniu podałam go z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Najsmaczniejszy po schłodzeniu(...)ciężko sie powstrzymać przed nie zjedzeniem go jeszcze na ciepło ;) polecam Wam serdecznie :) życzę Wam pięknego tygodnia :) SKŁADNIKI (6 porcji) 100 g białej czekolady 100 g m ą ki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 litr mleka 1 laska wanilii **** INGREDIENTI (6 porzioni) 100 g di cioccolato bianco
La grande e la piccola cuocakakao 2-3 kostki białej czekolady Ciasteczka na spód miksujemy z batonikami i całość mieszamy z masłem orzechowym. Wykładamy nimi dno foremki (średnica 20-21 cm) i odstawiamy do lodówki. Czekoladę łamiemy w kosteczkę lub siekamy. Śmietankę zagotowujemy wraz z kawą. Zdejmujemy z ognia i partiami wsypujemy czekoladę, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło(...)resztą masy. Kilka razy stukamy foremką o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao i startą białą czekoladą. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogwięc dzieciom z pewnością przypadnie do gustu. Bardzo proste i bardzo kaloryczne ale co tam, można później pobiegać. Składniki: 250-300 g herbatników 600ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 3 szklanki słodkiej prażonej pszenicy Wykonanie: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać pierwszą warstwę herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 400 ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno i powoli dodawać czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta udekorować pozostałą słodką
Pysznie & PięknieSkładniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500 Składniki na krem 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady 400 g serka mascarpone Dodatkowo: jagody 500 g( miałam zamrożone) cukier żelujący na 500 g owoców wiórka żółte z czekolady wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na Wykonanie(...)formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki. Krem do tortu Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś
Różowa kuchniamąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Dekoracja: 400 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 4 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Krem: Smietanę zagotować
O kuchni z uczuciem