zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie(...)warstwę herbatników. W garnku zagotować mleko z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, gotować 1 minutę. Do ugotowanej kaszy manny dodać połąmaną białą czekoladę - szybko i dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć resztę kaszy. Wierzch ciasta wyrównać. Na kaszy ułożyć owoce. Dwie galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowocukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną
To co kochamtego ten smak- coś pysznego. Na moim blogu znajdziecie już ciasta mleczna kanapka , kinder pingui oraz wafelki knoppersy . Składniki: 200 ml śmietanki 30 %, 100 g białej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 szklanka pszenicy w miodzie (u mnie płatki śniadaniowe Kangus), 30 herbatników, polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Blaszkę 20x25(...)wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę z herbatników. Czekoladę białą rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę
Aga w kuchnigłównym składnikiem jest kasza jaglana. Mega pyszne trufle z trzech składników i naprawdę nie potrzeba im nic więcej .Są doskonałe. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej ,suchej 125 g białej czekolady wiórki kokosowe,około 100 g Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody przez 15 minut ,przestudzić .Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i połączyć z ugotowaną kaszą ,wymieszać dokładnie
Ladylaura.łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * pół tabliczki białej czekolady - 50g Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec
Magiczne Życie Martymąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany 18%-24% 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 5-6 łyżek soku z cytryny +biała czekolada do starcia na tarce WYKONANIE: 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około(...)6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą
Dziś Ja gotujemąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany 18%-24% 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 5-6 łyżek soku z cytryny +biała czekolada do starcia na tarce WYKONANIE: 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około(...)6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą
Dziś Ja gotujemąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany 18%-24% 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 5-6 łyżek soku z cytryny +biała czekolada do starcia na tarce WYKONANIE: 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około(...)6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą
Dziś Ja gotujecukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej(...)kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej białą czekoladę i studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu masy pozostawiam. Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy
Mango PapajaKremowa panna cotta z białą czekoladą, która osładza cały deser i idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym sokiem pomarańczowym. Deser jest warstwowy i przechodząc przez kolejne poziomy, coraz słodszy, więc nie ma siły, żeby nie zjeść do dna :) 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego 100% Hortex 1-2 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki(...)mleka 3,2% 100 g białej czekolady Dwie łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki zimnego mleka i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlać do garnuszka razem z kremówką. Podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza i ściągnąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Delikatnie mieszać
https:KKuchniaMniamłyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i kakao przesiewamy(...)kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką robimy źrenice oraz uśmiech. Czekamy aż czekolada zastygnie. Smacznego
Kolizje Smakówczekoladowy: 6 żółtek, 100g masła, 700ml śmietanki 36%, 200g białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie(...)połączyć z masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Polewa: 200g białej czekolady, 200g gęstej śmietany 18%. Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkościjabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyszły przepyszne i w smaku niewiele różniące się od oryginału. Koleżanki mojej córki zajadały się nimi i nawet ja nie mogłam poprzestać na jednym..... ;) Polecam miłośnikom kokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko
Smakołyki Asimascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami
Pora na pora i pomidorakremowy, bo z dodatkiem serka mascarpone, z mniejszą ilością wiórków kokosowych i bez alkoholu. Zachęcam do wypróbowania obu i wybrania swojego faworyta. 🙂 Składniki na około 30 trufli: 200g białej czekolady 125ml śmietanki kremówki 30% 200g wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki masła 6 łyżek likieru kokosowego Śmietankę kremówkę i masło umieszczamy w garnuszku, a następnie podgrzewamy
AleTorcikSKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dolewać
Kuchnia w opałachzwykłych papilotkach, ale forma mini bab jest idealna, aby włożyć do wielkanocnego koszyczka. Polecam też mini mazurki Mazurek czekoladowo - kajmakowy SKŁADNIKI: tabliczka deserowej i białej czekolady 4 łyżki kakao szklanka cukru pudru 200 g. masła 150 ml. mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)wodnej, dodaję masło i stopniowo ciepłe mleko włączam piekarnik na 170 stopni C. mąkę przesiewam, dodaję cukier, proszek do pieczenia i sól jajka ubijam z ekstraktem z wanilii białą czekoladę siekam na kawałeczki ostudzoną czekoladę, jajka i posiekaną czekoladę dodaję do mąki i dokładnie mieszam nakładam do papilotek Piekę ok 15 minut do suchego patyczka SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkę