brzozowy) Kłos- Pol - 250 g masła - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat waniliowy Dodatkowo: - biała czekolada 100 g - mleczna czekolada 100 g - kuleczki czekoladowe do dekoracji Krok 1 Miksujemy jaja na puch z ksylitolem( masa potroi swoją objętość).Dodajemy miękkie masło do zmiksowanej(...)zmieszamy gaz i gotujemy 75 minut tak aby woda leciutko pyrkotała. Krok 3 Babka ugotowała się, wyjęłam ją z wody, poczekałam, aż ostygnie i wyjęłam ją na sitko. Czekoladę białą i mleczną rozrobiłam z mlekiem( na gazie trzymałam do rozpuszczenia). Poczekałam, aż czekolada lekko ostygnie i polałam ostudzoną babkę . Udekorowałam ją i ozdobiłam bukszpanem. Pięknie się prezentuje na stole
Różowa kuchniaZrobiłam przegląd szafek i oprócz lasek wanilii znalazłam mnóstwo posypek cukrowych oraz białą czekoladę. Nie wiem jakim cudem uchowała się przed moim mężem! Składniki: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii do obtoczenia: posypka cukrowa Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i nieco przestudzić. Serek mascarpone energicznie wymieszać
Czerwień i błękitNajzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe(...)mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło
Smakołyki Asimlecznej czekolady *100 g gorzkiej czekolady *3 jajka *1 łyżka rumu *2 łyżki cukru pudru trzcinowego *100 g mieszanki bakaliowej studenckiej PIĄTNICA *50 g białej czekolady(...)Spód: Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali, Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem wyrobić masę. Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać. Białka
Wanilia i Kardamonelementem robienia pralinek jest... cierpliwość. Trzeba poczekać aż czekolada stężeje, a potem znów stężeje i jeszcze raz, ale warto. Proporcje na 15 pralinek. 100 gram truskawek 50 gram białej czekolady 1 łyżka cukru 100 gram czekolady deserowej 1 łyżka śmietanki 30% Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladą pomalować grubą warstwą denka(...)Ponownie włożyć do lodówki na 10-15 minut. W międzyczasie truskawki przetrzeć blenderem. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. Zasmażać je do odparowania soku, około 10 minut. Białą czekoladę podzielić na kostki i zalać w kubku śmietanką. Całość wstawić do miski z gorącą wodą i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągnąć z miski, dodać truskawki
Czerwony Gupikbiałej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego
Smakołyki Asiubijamy na sztywną mocną pianę. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy serek, całość dokładnie mieszamy. Do serka i czekolady wlewamy żółtka, mieszamy do dokładnego połączenia. Partiami, na trzy razy, do serka, czekolady i żółtek dodajemy sztywną pianę z białek. Mieszamy wszystko razem delikatnie, do całkowitego połączenia, powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy(...)serka Philadelphia lub podobnego, twarogu sernikowego z wiaderka 120g dobrej białej czekolady 3 jajka M 2 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta szczypta soli owoce do przybrania SKŁADNIKI na tortownicę 20-24cm 250g sera białego – serka Philadelphia lub podobnego, twarogu sernikowego z wiaderka 250g dobrej białej czekolady 6 jajek M 4 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta szczypta soli
Karo in the Kitchenśmietanki 30-36 % Polewa czekoladowa: 15 g masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać(...)Schłodzić w lodówce. 3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta czerwonego barwnika z proszku 1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku krem: 250 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady kilka truskawek Mleko, wodę oraz Palma formy Bielmar gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez(...)urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem. Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy do połączenia się owców z kremem. Przestudzone ptysie kroimy na pół i nakładamy krem. Oprószamy
Kuchnia w oparachbudyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić
Dziś Ja gotujebudyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić
Dziś Ja gotujemleczko i poczekać aż się rozpuści jego wierzchnia warstwa. Środek nie rozpuści się więc całość trzeba potraktować blenderem. Do całości dodać kakao - jeśli użyliście ptasiego mleczka w białej czekoladzie lub, tak jak ja, wolicie mocniej czekoladowy smak. Ja użyłam mleczka kakaowego w białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao. Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze
Ze smakiem bez glutenuWielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wcześniej przygotowanego rożka z papieru
SzczyptaSmaQstół, w szczególności słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia
karmelowytermoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu
Smakowity Blog Kulinarny