pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g serka mascarpone - 1 biała czekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką(...)samo robimy z wafelkami mlecznymi. Z przygotowanych mas formujemy kulki i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Rozpuszczamy mleczna czekoladę i zanurzamy część kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie zanurzamy z czekoladowych wafelków. Posypujemy posypkami. Pozostałe kulki obtaczamy w kakao, kokosie i mleku w proszku. Odstawiamy do lodówki do stwardnienie czekolady. Trufle przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku
Kulinarne życietzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem 600 ml śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek
Pysznie & Piękniejuż o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie(...)tarce o dużych oczkach 100 ml kokosowych wiórków 300 g pszennej mąki Krem czekoladowo serowy 400 g serka philadelphia 100 g masła 200 g cukru pudru 200 g białej czekolady 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu czekoladowe jajka do dekoracji 100 g posiekanych włoskich orzechów Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Odważ i odmierz suche składniki oprócz cukru
codojedzeniaszklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36% Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy
Mango PapajaSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady białej DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa z jednej łyżeczki kawy sypanej z odrobiną cynamonu. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny(...)ozdobienia podstawy tortu ). Kakao wysypujemy na talerzyk i obtaczamy w nim wszystkie marcepanowe kulki. Gdy wszystkie kuleczki są gotowe- pozostałe kakao wykorzystujemy do opruszenia tortu. Białą czekoladę kroimy wzdłuż- dużym nożem, na desce. Tak powstałymi długimi, czekoladowymi wiórkami obkładamy boki tortu. Podobnie postępujemy z czekoladą mleczną. Na środku tortu kładziemy trzy marcepanowe kulki różnej wielkości. Natomiast u podstawy
Domowe Tortyspirytusu. Składniki na masę kokosową : 1/2 l słodkiej śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 śmietany "Śnieżka"; 1 szklanka adwokata; 1 duża paczka biszkoptów; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 biała czekolada; 3 łyżki słodkiego mleka; 2 łyżki żelatyny; Wykonanie: Biała czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka (ja dałam więcej-jakieś 4 łyżki). Śmietanę
In my kitchenSkładniki: (na 16 sztuk) -200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków kokosowych -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji -papilotki na babeczki Wykonanie: Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki
KasiekGotujenutellą. Jedne i drugie są równie smaczne. Składniki: Przepis na ciasto znajduje się tu kliknąć . Ciasta przygotować tak samo, jedynie zwiększyć ilość cukru waniliowego do 15g. dodatkowo czekolada biała i mleczna do polania. Przygotowanie : Przygotowanie wygląda jak przy muffinkach z budyniem kliknij tu z jedną oczywistą różnicą - zamiast budyniu nakładać nutellę. Można zrobić same ciemne(...)jest kwestia chęci przygotowującego muffinki. Piec w ok.190-200 stopniach. Małe muffinki piec ok.15-20min., natomiast większe ok.20-25min. Jasną czekoladę roztopić i polać ciemne muffinki. W tym samym naczyniu po białej czekoladzie roztopić mleczną czekoladę i polać resztę muffinek, ciemne również. Smacznego
W kuchni u Monikicztery rodzaje specjałów z musem czekoladowym w środku: – Mus orzechowy – czekolada mleczna nadziewana orzechowym musem czekoladowym – Mus czekoladowy – czekolada mleczna nadziewana musem czekoladowym – Biały mus – biała czekolada nadziewana białym musem czekoladowym – Mus deserowy – czekolada deserowa nadziewana musem czekoladowym Idealne jako prezent, do dzielenia się z innymi, a także do codziennej konsumpcji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem, dodając w trakcie cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy(...)góry dnem i zostawiamy na 1-1,5 godz. do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować dekoracje z czekolady. W tym celu drukujemy wybrany przez siebie obrazek (wielkości A5) i układamy na nim papier do pieczenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy
W poszukiwaniu inspiracjiczekolady do dekoracjiWykonanie:Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 200 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia
Gorący kąseksłodkich drobiazgów :) Zdecydowałam się na pralinki z ajerkoniakiem, ponieważ bardzo mi się on kojarzy z miłymi wieczorami w tym okresie czasu. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 70 ml ajerkoniaku 50 g masła (w temp. pokojowej) 100 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać boki i dno foremek(...)zagotować trochę wody, następnie na wierzchu garnka postawić metalową miseczkę i wlać ajerkoniak. Podgrzewać na parze przez moment, aż likier się lekko zagrzeje. Następnie dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Wyjąć foremkę z pralinkami i środek każdej z nich wypełnić
Świat CiastaLubię ciasto kokosowe, a jeszcze bardziej lubię ciasto kokosowe z malinami. W momencie gdy dochodzi tu biała czekolada to ciasto kokosowe z malinami... The post Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comSERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (wg Green&Black's Organic "Ultimate Chocolate Recipe- The New Collec tion") 175g ciastek maślanych 50g miękkiego masła 250g białej czekolady 300g serka na sernik (tradycyjnie u nas Delfiko, można trochę odsączyć) 200g gęstej kwaśnej śmietany (18%) 225g truskawek (nasze!) Ciastka miksujemy do otrzymania grubych okruchów (nawalanie w blat zawiniętymi
les mirabellesObowiązkowy z sezonie dyniowym. Pyszny i aromatyczny budyń z nutą białej czekolady z pewnością zasmakuje najmłodszym. Składniki 500 ml mleka 4 łyżki pure z dyni 50 g białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWyobraźcie sobie połączenie bananów z białą czekoladą i lekkim posmakiem wanilii - mmm... pychota! Taki właśnie jest biały czekodżem . Już od dawna przymierzałam się do tego przepisu i w końcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać(...)naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na ogień i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i cukry
Krokusowy Dommnie wymiary 20 x 20). Piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto. WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady 3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami
Kopystką po garachsody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki suszonej miechunki 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanych owoców Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mleka owoce kandyzowane do ozdoby Wykonanie: W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier z wodą. Odstawiamy z kuchenki, wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do wystygnięcia(...)lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce. Gdy będzie całkowicie zimne robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i trzeba ją topić na małym ogniu. Gorącą polewą dekorujemy ciasto, a na koniec posypujemy keks owocami
Kulinarne przygody Gatityadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 200 ml kremówki ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewywierzących w moc rzucania biszkoptem - można go upuścić w foremce z wysokości około 50 cm. Biszkopt kroimy na 3 blaty. KREM: 330 g śmietanki 30% 200 g białej czekolady Zagotowujemy śmietanę, wyłączamy palnik i wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty
MamaOskarkaPyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)SKŁADNIKI300g białej czekolady3 łyżki mleka1/2 szklanki cukru pudru100g masła2 łyżki kandyzowanej skórkipomarańczowej150g wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIEMasło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut
Moje Kuchenne Rewelacje