być z wiaderka - 3 duże jajka - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g mlecznej czekolady - szklanka cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego - 2 płaskie łyżki mąki pszennej Mus z białej czekolady - 400 ml śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - pół szklanki cukru pudru ale niekoniecznie ,jak ktoś woli wersję mniej słodką można pominąć cukier Wykonanie : Ciastka rozdrabniamy w mikserze
Wypieki Renepieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być(...)warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy. Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Dekorujemy białą polewą z białej czekolady. Proste? A nie mówiłam;-))) Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni. ;-) Czekamy cierpliwie! ;-) Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Jeśli upieczecie go maxymalnie
SMYKWKUCHNIkrem czekoladowy o idealnej konsystencji i naturalnym smaku. Czas przygotowania: 15minut + schładzanie w lodówce na nocSkładniki:1,5 tabliczki czekolady deserowej bądź gorzkiej 100gr1 tabliczka czekolady białej 100grŁyżka miodu3 łyżki oleju kokosowegoŚmietana kremówka 30% tł. 330mlPrzygotowanie:1/ Łamiemy na kostki do osobnych miseczek czekoladę gorzką i białą, podgrzewamy na kuchence kremówkę2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć(...)wrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy cały czas mieszając3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód.4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc.5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamocnej kawy (u mnie kawa inka) 0,5 łyżeczki soli NA KREM : 1 l mleka 1 szklanka cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa(...)łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy i dzielimy na dwie równe części. Czekolady rozpuszczamy osobno na parze, nie mieszamy tylko delikatnie ruszamy miseczką, gdy jest w połowie rozpuszczona wyłączamy ogień i na chwilkę zostawiamy. Jeśli jest taka potrzeba delikatnie mieszamy. Do jednej masy powoli dodajemy czekoladę białą, cały czas miksujemy aż do wyczerpania. Do drugiej masy dodajemy czekoladę ciemną oraz
Pani na deserproszku do pieczenia Krem: 700 ml zimnej śmietanki 30 % 500 g zimnego serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek konfitury z czarnej porzeczki czekoladowe płatki do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając(...)cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć
Smakołyki AsiMASA MAKOWA: - puszka gotowej masy makowej - opakowanie skórki pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową(...)wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono. Życzę smacznego! Dajcie koniecznie znać co sądzicie? PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIduża ilością zdrowych ziaren oraz białą czekoladą. Co prawda poprzez dodatek czekolady batonik nie jest już tak zdrowy i niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki: szklanka(...)płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem
Z miłości do słodkościpieczenia masa budyniowa: 3/4 l mleka 1/2 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 g margaryny polewa czekoladowa: 150 g czekolady białej 150 g śmietany 30% 5 kostek czekolady gorzkiej+5 łyżek śmietany 30% Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą(...)waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącym budyniem przekładamy ciasto. polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta. Gorzką czekoladę także rozpuszczamy ze śmietaną i robimy nią kleksy na białej polewie. Wierzch można polać polewą tylko z białej
Bon appetit mon amiemasła, roztopionego 240 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki 2 łyżki mąki do obsypania czekolady Polewa : 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Wykonanie: Do misy wbijamy jaja , dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ) . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj .Dodajemy pozostałe składniki ( błonnik kakaowy wanilie(...)reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Polewa : Rozpuszczamy czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej , polewamy na czekoladę gorzką
Różowa kuchniaDeser dla wielbicieli czekolady. Ma milion kalorii ale jest mega apetyczny!!!. Składniki:dla 4 osób 400 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Śmietanę dzielimy na trzy równe części .Pierwszą część wlewamy do garnka i podgrzewamy tak ,aby rozpuściła się w niej gorzka czekolada połamana na mniejsze kawałki – nie zagotowujemy(...)roztapiamy w śmietanie. Kiedy pierwsza masa z gorzkiej czekolady jest już schłodzona ubijamy ją mikserem do osiągnięcia lekko gęstej, kremowej masy I przelewamy do 4 pucharków.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie ubijamy masę z mleczną czekoladą i wylewamy na tę gorzką ,już schłodzoną w pucharkach.Na końcu ubijamy masę z białą czekoladą i dodajemy do pucharków.Schładzamy całość
Ladylaura.składniki spód * 150 g herbatników kakaowych * 70 g masła lub margaryny * 2 łyżki nutelli masa * 500 g sera białego na serniki mielonego * 250 g śmietany 30% * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g czekolady mlecznej * 100 g białej czekolady * 100 g cukru pudru * 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru do śmietany Sposób wykonania Herbatniki pokruszyć ręcznie(...)sposób przygotować drugą warstwę, w miejsce gorzkiej czekolady dodać mleczną i porcję żelatyny z 2 i 1/2 łyżeczki. I w ten sam sposób trzecia warstwa tylko tym razem biała czekolada zamiast gorzkiej i 2 i 1/2 żelatyny. Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia. Wierzch można ozdobić odrobiną rozpuszczonej czekolady
Mix smakuczekolady Wykonanie trufelków: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. umieszczamy w szklanej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak aby dno miski nie dotykało wody- od czasu do czasu mieszamy. Gdy czekolada sie rozpuści- zestawiamy z garnka i odstawiamy do przestygniecia. Biszkopciki skruszamy dokładnie palcami. Do skruszonych biszkoptów dodajemy mascarpone, rum, roztopioną czekoladę(...)ciemną czekoladę (100g.) w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia (nie zamaczamy trufelków w gorącej czekoladzie!). Nastepnie obtaczamy trufelki w czekoladzie. Możemy to zrobić przy pomocy długich(szaszłykowych) wykałaczek: Nabijamy trufelka na wykałaczkę- obtaczamy w czekoladzie- odkładamy do zastygnięcia, najlepiej tak, aby trufelek nie dotykał powierzchni. Obtoczone w czekoladzie, zastygnięte trufelki- układamy w pewnych odstępach od siebie na sreberku. Białą
Domowe Tortyfirmą. Długo zastanawiałem się co w tych fikuśnych foremkach zrobić i nagle mnie olśniło. Czego pragną dziewczyny? Dziewczyny pragną czekolady. A jeśli jest to domowej roboty biała czekolada z cukrem kokosowym, to nic więcej nie potrzeba. Żadne kwiaty, bombonierki, perfumy. Chcesz zainteresować sobą dziewczynę lub wywrzeć na niej wrażenie? Zrób sam czekoladki! Perfumy firmy „P” mają rzekomo(...)wiele lepiej. Która oparłaby się słodyczy płynącej z pysznie karmelowego cukru kokosowego i pięknemu aromatowi tłuszczu kokosowego? Nie znam osobiście takiej osoby. Niby nie każdy przepada za białą czekoladą, ale przez te czekoladki osoby mówiące na sklepową „fuj” zaczną mówić „I love you”. Cukier kokosowy zawsze można zastąpić cukrem trzcinowym lub ewentualnie zwykłym białym
BlendmanAromatyczne, mocno owocowe lody z malin przeplatające się ze słodyczą białej czekolady i chrupiącymi listkami gorzkiej czekolady. Przepyszny deser, który chłodzi w letnie, upalne dni i wspaniale smakuje. 300 g malin 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodkiego 400 g śmietanki kremówki(...)czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę gorzką posiekać nożem, przełożyć do miseczki i ustawić nad gotującą się wodą. Tak rozpuszczoną czekoladę wylać na papier formując prostokąty o wymiarach nieco mniejszych niż forma na keksówkę, czyli 10 x 20 cm. Odstawić, aż czekolada zastygnie. Połowę śmietanki kremówki zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Odstawić
https:KKuchniaMniamksylitolPrzygotowanie:1/ Obieramy papaję, wykrawamy pestki i resztę kroimy w kostkę, zagotowujemy na małym gazie mleko i dodajemy czekoladę gorzką i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Ściągamy z kuchenki i dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.2/ W małym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy papaję dusząc ją na malutkim ogniu aż do uzyskania musu
Kuchnia PROzdrowotna