biała czekolada - 5588 przepisów (strona:58/373)

Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 166

Dzień dobry! Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa(...)Lekko zmiksuj. Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa. Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Roztop w kąpieli wodnej czekolady. Cały czas miksując wlewaj małym strużkiem czekoladę do masy. Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 223

kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami.  Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków(...)mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki mleka dodatkowo dżem malinowy i wiórki kokosowe Przygotowanie: Pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych

Kuchnia Ellie
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

kompotu, konfitury lub z syropu 150 g borówek amerykańskich 120 g czereśni koktajlowych 250 g czekoladek typu Merci 200 g czekoladek wyższych niż Merci 100 g płatków z białej czekolady do dekoracji: 170 cm szerokiej ozdobnej wstążki Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym. W masę równomiernie powciskać połowę wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem(...)przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M i wycisnąć kwiatuszki wokół tortu. Udekorować czereśniami i płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny. Smacznego

maniapieczenia
Ciasto bananowo - czekoladowe. 203

dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka i 3 łyżki mąki (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady  50 g białej czekolady 5 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego lub śmietany 30% Wykonanie: Masło, czekoladę , cukier , kakao i kawę włożyć do garnka i rozpuścić ustawiając na malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita(...)wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką  połamać do miseczki, wlać do niej 3 łyżki mleka i rozpuścić ustawiając miskę na garnku z gotująca się wodą. Podobnie postąpić z czekoladą białą i pozostałymi 2 łyżkami mleka. Wystudzone ciasto polać czekolada gorzka , następnie białą

Malinowa Kawiarenka
Blondies 119

ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać(...)szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy ok 45 minut. Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje

Smaki Przyprawy i Kolory
Blondies 138

będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku)szczypta soli2 jajka - lekko roztrzepane280 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałkiOpcjonalnie: kwaśne owoce lub dżemRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę.Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy(...)jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce.Pieczemy ok 45 minut.Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje

Kulinarna rozmowa
Muffinki "Odcisk Misia" 170

brzuszku) pierwsze miejsce zajmują muffinki renifery , to do tych na pewno będziemy wracać. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 12 muffinek (my wykorzystaliśmy ten przepis na muffinki ) 1 ½ tabliczki białej czekolady ½ opakowania wiórków kokosowych Rodzynki w czekoladzie 12 ciastek w czekoladzie (u nas delicje) Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej (umieszczamy metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, czekolada

Kolizje Smaków
Trufle razy dwa 166

mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością(...)Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję.Trufle kokosoweSkładniki:(na 15-18 sztuk)50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru50 g białej czekolady1 łyżka białego rumu70 g mleka w proszku100 g wiórków kokosowychdodatkowo:50 g ciemnej czekolady (50%)1 łyżka masłaKremówkę z cukrem pudrem zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 950

śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała(...)Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wykończenie: W foremce

My Culinary Art
Piernik z czekoladą w białej polewie 116

masy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla.  Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm: 125g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 150g masła 100g gorzkiej czekolady(...)piernika 50g cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki  1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy

Smak mojej kuchni
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 169

gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego   masła(...)pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.  Pieczemy   w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy warstwą kremu

Mania Gotowania
Biała czekolada z miodowymi chipsami (For Good Ones) - Zotter 137

Dziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie mogłyśmy jej nie kupić, a Wy zdecydujcie czy też zrobilibyście dla niej wyjątek :) P.S. Jeszcze tylko tydzień i wracamy ze zdwojoną siłą! Aktualnie ja (Angelika) staram się przypominać na Waszych blogach(...)znajduję czas między obowiązkami a Monika pozdrawia znad czeskiej granicy odcięta od internetu ;P  Nazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe (surowy cukier trzcinowy, syrop glukozowy, masło, miód), odtłuszczone mleko w proszku, masło, słodka serwatka w proszku, cukier trzcinowy, masa kakaowa

Candy Pandas
Kokosowe kostki z konfiturą nektarynkową 125

Ciasto kokosowe: 150 g miękkiego masła 3 żółtka 120 g cukru 75 g mąki pszennej 280 g wiórek kokosowych 1 op. cukru waniliowego (16 g) 75 g białej czekolady, startej 300 g konfitury nektarynkowej z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki wiórków kokosowych     Przygotowanie: Ciasto kokosowe: Miękkie masło utrzeć(...)żółtkami i zwykłym cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy i startą białą czekoladę, zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie kokosowy zapach, a ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam 154

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami(...)mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami

karmelowy
Czekoladowe tulipany z nutką chilli 129

samo smakuje.  SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę(...)wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów

Tradycyjna kuchnia Kasi