Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia, Bieluch lub mascarpone :) W smaku przypomina połączenie lekkiego omleta z sernikiem i biszkoptem. Niebo w gębie <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o średnicy 19 cm: 5 jajek, żółtka oddzielone(...)białek 2 tabliczki białej czekolady 250 g kremowego serka (u mnie ricotta) Składniki na dekorację (opcjonalnie): cukier puder świeże owoce sezonowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN+chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubijamy, następnie dodajemy serek i ponownie ubijamy
My Culinary Artjagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt słodka, przykryta chmurką bitej śmietany i udekorowana owocami. Bardzo(...)efektowny i smaczny deser. Polecam! Składniki Spód 120 g białej czekolady 1,5 szklanki płatków kukurydzianych pół szklanki wiórków kokosowych Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Masę wcisnąć w dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki
Słodkie inspiracjeDelikatne, słodko-słone babeczki ze sporym dodatkiem pachnącej wanilii, chrupiących orzeszków, masła orzechowego i białej czekolady. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdy nadzienie jest płynne. Zdecydowanie dla wielbicieli peanut butter :) Składniki 100 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykłego cukru + ziarenka z laski wanilii) 2 jajka szklanka mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka białej czekolady garść orzeszków ziemnych, niesolonych masło orzechowe do nadziania Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracjePyszne, wspaniałe, najcudowniejsze! Połączenie ciasteczek Oreo z delikatną masą z bitej śmietany i białej czekolady, a do tego soczyste truskaweczki. Niebo na ziemi <3 Autorka bloga Cook & Look , z którego pochodzi ten przepis, chyba wymyśliła je specjalnie dla mnie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6-8 babeczek: 220 g ciasteczek Oreo 50 g miękkiego masła(...)śmietanki kremówki szczypta soli 100 g białej czekolady kilka truskawek kilka listków mięty do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera. Miksujemy drobniutko, dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez chwilkę. Formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Ciasteczkową masę wykładamy do foremek i dokładnie wyklepujemy spód i boki. Wkładamy do lodówki
My Culinary ArtPyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym. Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies(...)Składniki na formę 28 x 22 cm: 100 g białej czekolady 80 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy 100 g białej posiekanej czekolady, mieszamy
Życie zaczyna się w kuchnikremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej 1 łyżeczka masła dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg) Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę(...)wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej stopioną czekoladą. Przygotuj polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody. Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa. Polej ciasto różową czekoladą. Odstaw ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce. Podaj je pokrojone w kwadraty
Gotuj Sam!Mazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Mazurek kawowy Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej(...)wody NADZIENIE 200-250g konfitury wiśniowej 120g masła 100g białej czekolady 60ml mocnego naparu kawowego wiśnie kandyzowane do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło do ciasta powinno być z lodówki - mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem - zagnieść ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić przez
Smakołyki BerenikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z twarożku z dodatkiem białej czekolady i malin. Upiekłam je już jakiś czas temu ale dopiero teraz doczekały się publikacji. Bardzo nam smakowały i zostały zjedzone w tempie ekspresowym. Bułeczki podałam na talerzu z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice(...)Post Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeamatorów na tego typu słodkości można znaleźć też wśród dorosłych i przekonać niedowiarków do kaszy :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 100g czekolady białej 100g czekolady z orzechami ok 20g zmielonych płatków migdałowych Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć na sicie i przelać wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie miała charakterystycznej goryczki(...)gorąca, więc czekolada rozpuści się bez problemu. Gdyby kasza wystygła zanim dodamy czekolady, to należy je rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kaszą. Przestygnięte masy wyłożyć na płaską powierzchnię i ukształtować dwa prostokąty o wymiarach ok 15x30cm. Ciemną masę posmarować delikatnie wodą i nałożyć białą masę. Dobrze docisnąć i też posmarować wodą. Zwinąć ciasno w rulonik wzdłuż
https:KKuchniaMniamJeden z moich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt(...)spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Nowy post Tort biała czekolada z truskawką pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i RumieńceCzekoladki Raffaello to domowa wersja popularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne. Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe. Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek) 200 g dobrej(...)jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji
Słodka Stronaszczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady
Cynamonowe szczęściemnie President)9 łyżeczek żelatyny3/4 szkl zimnej wody600 ml śmietanki 30%100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao)100g czekolady mlecznej100g czekolady białej Uwaga: czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:)Ponadto:biszkoptyewentualnie kakao(...)części.5. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować.6. Na spód formy rozłożyć biszkopty. Wylać masę z gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki.7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. Włożyć na chwilę do zamrażarki.8. Czekoladę białą rozpuścić
Kto ugości moich gości?poprawiają wizualnie jego wygląd. Przepis na Ciasto sernikowe z bezą: Bazą ciasta to sernik z 3 składników tym razem przygotowany z 200 g twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach właściwego czasu pierwotnej wersji ciasta. Białka ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy części, Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy trzepaczką z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię