kompotu, konfitury lub z syropu 150 g borówek amerykańskich 120 g czereśni koktajlowych 250 g czekoladek typu Merci 200 g czekoladek wyższych niż Merci 100 g płatków z białej czekolady do dekoracji: 170 cm szerokiej ozdobnej wstążki Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym. W masę równomiernie powciskać połowę wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem(...)przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M i wycisnąć kwiatuszki wokół tortu. Udekorować czereśniami i płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez min. 4 godziny. Smacznego
maniapieczeniadojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka i 3 łyżki mąki (200g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 5 łyżek mleka zagęszczonego niesłodzonego lub śmietany 30% Wykonanie: Masło, czekoladę , cukier , kakao i kawę włożyć do garnka i rozpuścić ustawiając na malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita(...)wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką połamać do miseczki, wlać do niej 3 łyżki mleka i rozpuścić ustawiając miskę na garnku z gotująca się wodą. Podobnie postąpić z czekoladą białą i pozostałymi 2 łyżkami mleka. Wystudzone ciasto polać czekolada gorzka , następnie białą
Malinowa Kawiarenkaciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać(...)szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy ok 45 minut. Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje
Smaki Przyprawy i Kolorybędą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku)szczypta soli2 jajka - lekko roztrzepane280 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałkiOpcjonalnie: kwaśne owoce lub dżemRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę.Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy(...)jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce.Pieczemy ok 45 minut.Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje
Kulinarna rozmowabrzuszku) pierwsze miejsce zajmują muffinki renifery , to do tych na pewno będziemy wracać. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 12 muffinek (my wykorzystaliśmy ten przepis na muffinki ) 1 ½ tabliczki białej czekolady ½ opakowania wiórków kokosowych Rodzynki w czekoladzie 12 ciastek w czekoladzie (u nas delicje) Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej (umieszczamy metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, czekolada
Kolizje Smakówmdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością(...)Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję.Trufle kokosoweSkładniki:(na 15-18 sztuk)50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru50 g białej czekolady1 łyżka białego rumu70 g mleka w proszku100 g wiórków kokosowychdodatkowo:50 g ciemnej czekolady (50%)1 łyżka masłaKremówkę z cukrem pudrem zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanki 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała(...)Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wykończenie: W foremce
My Culinary Artmasy dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady. Piernik przypomina ciasto brownie i jest bardzo smaczny. Wierzch dodatkowo oblewamy polewą czekoladową, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej lub deserowej. Przepis ze strony Lidla. Polecam! Piernik z czekoladą w białej polewie Składniki na keksówkę o wymiarach dna 8 x 23cm: 125g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 150g masła 100g gorzkiej czekolady(...)piernika 50g cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy
Smak mojej kuchnigorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła(...)pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy warstwą kremu
Mania GotowaniaDziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie mogłyśmy jej nie kupić, a Wy zdecydujcie czy też zrobilibyście dla niej wyjątek :) P.S. Jeszcze tylko tydzień i wracamy ze zdwojoną siłą! Aktualnie ja (Angelika) staram się przypominać na Waszych blogach(...)znajduję czas między obowiązkami a Monika pozdrawia znad czeskiej granicy odcięta od internetu ;P Nazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe (surowy cukier trzcinowy, syrop glukozowy, masło, miód), odtłuszczone mleko w proszku, masło, słodka serwatka w proszku, cukier trzcinowy, masa kakaowa
Candy PandasCiasto kokosowe: 150 g miękkiego masła 3 żółtka 120 g cukru 75 g mąki pszennej 280 g wiórek kokosowych 1 op. cukru waniliowego (16 g) 75 g białej czekolady, startej 300 g konfitury nektarynkowej z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto kokosowe: Miękkie masło utrzeć(...)żółtkami i zwykłym cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy i startą białą czekoladę, zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie kokosowy zapach, a ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć
Nastoletnie WypiekanieWielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami(...)mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami
karmelowysamo smakuje. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę(...)wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej(...)podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchnia