rozpadło. Wyszło pysznie, dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam.Przejrzałam mnóstwo przepisów, aż w końcu zrobiłam po swojemu. Moja pascha ma mniej masła, za to zawiera białą czekoladę, która przyczyniła się do właściwej konsystencji. Są też migdały, rodzynki i amaretto, które stanowią wyjątkowo zgrane trio. W tle subtelna nuta wanilii. Pascha nie jest mdła; jest słodka i kremowa, bardzo(...)paschy - spróbujcie. Jestem pewna, że zachwycicie się jak ja.Waniliowo-migdałowa pascha z białą czekoladą i rodzynkamiSkładniki:(na miskę o pojemności 2 l)2 l mleka6 jajek500 g kwaśnej śmietany (18%)1 laska wanilii150 g miękkiego masła40 g cukru pudru100 g białej czekolady50 g rodzynek50 ml amaretto40 g słupków migdałowychdodatkowo:30 g blanszowanych migdałówLaskę wanilii przekroić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie! 125 g margaryny 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 250 g mleka w proszku w niebieskim opakowaniu 0,5 szklanki wody 200 g maślanych herbatników ¼ szklanki suszonej żurawiny 50 g białej czekolady Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier trzcinowy(...)jednolita - bez grudek). Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki oraz suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa jest dość zwarta). Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno foremki ścieramy na średnich oczkach białą czekoladę, wykładamy masę czekoladową . Lekko dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI :** mąka pszenna – 200 g** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** cukier – 50 g** serek homogenizowany – 1 czubata łyżka** olej – 4 łyżki** mleko – 4 łyżki** tłuszcz do smażenia** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracjiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy mleko , serek homogenizowany i olej.Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubośc(...)cm.Za pomocą szklanki wycinamy koła , a za pomocą kieliczka lub zakrętki dziurkę w środku.Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano.Odsączamy na papierowym ręczniku.Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy dekoracją.Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoSmaczne, truskawkowe z nutą białej czekolady muffiny. Warto je przygotować, bo nie dość że sezon truskawkowy w pełni to muffiny jak to muffiny są szybkie w przygotowaniu. Raz, dwa, trzy kwadranse i ile radości przy zajadaniu się truskawkowymi rarytasami:) Polecam:) Składniki na około 18 muffinek: 2 łyżki soku z cytryny; 250 ml mleka; 120 ml oleju; 1 jajko(...)mąki pszennej (przesianej przez sito); 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/3 łyżeczki sody; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 170 g posiekanej białej czekolady; 200 g obranych pokrojonych truskawek; Wymieszać razem sok z cytryny, mleko, olej, jajko na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę
In my kitchenSkładniki na 24 pralinki: 150 g truskawek 1 łyżka cukru 1/2 łyżki wódki 45 ml śmietanki kremówki (3 łyżki) 200 g białej czekolady 175 g mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania nadzienia: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu(...)wódkę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-7 minut, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy śmietankę i mieszamy, gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Przygotowujemy foremkę do pralinek lub silikonową foremkę do kostek
My Culinary Artrodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli(...)konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto
Przysmaki Karolkismakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)Składniki:Przepis na 12 szt.30 g orzechów laskowych20 g orzechów włoskich120 g śmietanki 30%100 g białej czekolady50(...)wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościczekoladą. To musiało się udać! Składnika : 6 białek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada 100 g 3 łyżki pełnego mleka w proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone) Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)pieczemy kolejne 40 minut najlepiej z termoobiegiem. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy białą czekoladę i lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie śmietankę wstawiamy do lodówki do ostudzenia - również najlepiej pozostawić ją dna całą noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie
Słodkie Przyjemnościzabawy...Co do ciasteczek - śliczne są, prawda...? Urocze serduszka, zatopione w białej czekoladzie i obsypane pistacjami. Bardzo, bardzo świąteczne, z wyraźnym smakiem imbiru (jeśli nie przepadacie za jego ostrym aromatem, radzę zmniejszyć ilość - jest tutaj bardzo wyczuwalny), złagodzonym przez czekoladę. W środku znajdziecie też czekoladę (według oryginalnego przepisu należy ją zetrzeć na tarce, ale... O ile roztapianie czy siekanie(...)ciemnej czekolady (50%)40 g świeżego imbiru1 jajko20 g miękkiego masła30 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:120 g białej czekolady30 g niesolonych pistacjiRodzynki i czekoladę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić jajko, zmiksować do połączenia składników.Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeindyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 150 g mąki pszennej 80 g płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 100 g białego cukru 1 jajo laska wanilii 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 150 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej
Słodki Kompromisformie sztabek złota, czyli w tradycyjnej formie. Dodatek rabarbaru sprawdził się znakomicie - jego kwaskowy smak przełamał obłędną słodycz babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały(...)sztuk)200 g masła100 g cukru135 g mąki pszennej80 g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli150 g rabarbaru60 g białej czekolady6 białekCukier, mąkę, migdały, proszek i sól wymieszać.Rabarbar pokroić na plasterki, czekoladę niezbyt drobno posiekać.Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać.Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepalato di tutta la famiglia. Buon appetito :) SKŁADNIKI (12 babeczek) 250 g m ąki 100 g suszonej żurawiny 100 g cukru 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka szczypta soli **** INGREDIENTI (12 muffin) 250 g di farina(...)lievito per dolci 250 ml di latte 100 ml di olio di semi di girasole 2 uova un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia; dodajemy szczyptę soli, żurawinę oraz wiórki kokosowe
La grande e la piccola cuocaSzukajcie ostatnich świeżych jagód i koniecznie zróbcie ten sernik ! Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady , to sernik wyborny. Na pewno podbije Wasze kubki smakowe i skradnie niejedno serce. Nie zastanawiaj się długo...bo nie ma nad czym. Przygotowanie sernika nie wymaga wielkich umiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych. Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami(...)torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na sernik jagodowy: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 800 g mielonego twarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa ) 1 szklanka cukru pudru
kolorowotorcikowozwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)100 g białej czekoladysok z 1/2 cytryny4 łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wody100 ml gorącej wody500 g truskawekdodatkowo(...)masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek
Pożeraczka, czyli raz adobrzebył rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło ogromnego(...)jeszcze jest rabarbar.Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)200 g rabarbaru200 g cukru100 g miękkiego masła3 jajka230 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 pomarańczy225 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g białej czekoladyRabarbar pokroić wzdłuż i zasypać 80 g cukru tak, aby każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrze