biała czekolada - 5588 przepisów (strona:47/373)

Praliny jagodowe 182

bombonierkach, wyczarowaliśmy już kiedyś: Praliny z ganaszem z Porto oraz Praliny z nadzieniem o smaku kiwi , a tym razem inspiracja podyktowana była fantastyczną, naszym zdaniem, możliwością gry kolorów - białej czekolady oraz jagodowego fioletu :) W zeszłym roku zrobiłam sok z jagód, którego zostało mi jeszcze kilka słoiczków..., więc dalej sprawy potoczyły się następująco: śmietankę zagotowałam na bardzo małym ogniu, dodałam(...)Następnie dodałam soku z jagód - po wymieszaniu gotowałam jeszcze przez chwilę, a następnie odstawiłam, żeby wystygło i zgęstniało. Dalsza zabawa przebiegała również identycznie przy naszych poprzednich pralinkach , choć biała czekolada, niestety, nie jest tak wdzięczna w obróbce, jak gorzka. Efekt wizualny możecie podziwiać na zdjęciach, a jeśli ślinka Wam cieknie, to skuście się na takie pralinki :)  Miłego dnia

Delicious Titbits
Batoniki owsiane z białą czekoladą 139

chcę lato!) "Składniki:200g masła4 łyżki  miodu80g brązowego cukru150 g płatków osianych100g mąki pszennejSzczypta soliGarść orzechów laskowych około 30gDwie garstki migdałów 45g + 10gGarść żurawinyŁyżka sezamuŁyżka maku150g białej czekolady Sposób przygotowania:Masło, miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia(...)mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami.Pieczemy 25 minut w 180`C.Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i wierzch zalewamy białą czekoladą, równo rozsmarowując. Kroimy na małe kwadraty (u mnie 16 szt., można pokroić na 20).Smacznego

Słodkie Przyjemności
KAWOWA GALARETKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ 140

zastanawiałam się nad kolorowymi, potem pastelowymi …. a zrobiłam całkiem inne! Zainspirowała mnie do nich moja ukochana kawa INKA! Kawę INKA połączyłam w różnych proporcjach z mlekiem i białą czekoladą, co sprawiło, że zyskała na przeróżne odcienie brązu. Deser wyszedł fantastyczny i zrobił furorę nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Wymaga troszkę cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że efekt(...)końcowy jest wart tego czekania. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( 3 pucharki ) * kawa INKA klasyczna * mleko * woda * cukier * biała czekolada * agar agar Wszystkie proporcje znajdziecie poniżej w opisie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYNAMY OD DOŁU 1 warstwa 200 ml mleka gotujemy ze szczyptą INKI, 1 czubatą łyżką cukru i płaską łyżeczką agaru. Zalewamy czekoladę ( 5 kostek ), rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia

Ostra na Słodko
Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym 148

Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Dekoracja: 1 opakowanie wafelków(...)Wedel) w białej czekoladzie (45g) Listki mięty Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek różany z białą czekoladą 218

Propozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje, a i pracy niewiele- jak to przy kruchym cieście: szybko wyrobić, uformować, wstawić do piekarnika, a następnie posmarować konfiturą oraz roztopioną, białą czekoladą i gotowe! 👍 Serdecznie polecam, nie tylko od Święta(...)ciasto: * żółtka- 2 szt. * mąka pszenna- 250 g * zimne masło- 100 g * kwaśna śmietana- 1 czubata łyżka * cukier puder- 1 łyżka Dodatkowo: * konfitura z róży- 5-6 łyżek * biała czekolada- 50 g * kremówka- 2 łyżeczki * płatki róży i płatki migdałów- do posypania Kruche ciasto: W malakserze (ewentualnie posiekać nożem i wyrobić ręcznie) połączyć zimne masło z żółtkami, śmietaną, cukrem

Kraina Miodem Płynąca
Kolorowe Muffiny z malinami i białą czekoladą 113

Pyszne, rozpływające się w ustach muffinki z białą czekoladą, malinami, polewą i pysznymi dodatkami :). Dla wszystkich łasuchów, idealne! :)  Proste w przygotowaniu, kolorowe, idealne na imprezę, imieniny, urodziny, parapetówkę (tak jak u mnie) i bez okazji :). Składniki: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju(...)jajko 100 g białej czekolady 150 g malin (mogą być mrożone) dodatkowo: skórka otarta z jednej pomarańczy 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 40 g cukru pudru 100 g białej czekolady ulubione batoniki i cukierki czekoladowe kilka malin Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko

Trufelkowo
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 163

Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam.   Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h   Dla 4-6 osób ● 400 g malin ● 200 g białej czekolady ● 30 cl śmietany kremówki ● 3 białka jajek ● 2 listki żelatyny(...)łyżki cukru pudru Do dekoracji: ● listki mięty lub werbeny   Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj 10 cl kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 172

Sernik ten jest niezwykle kremowy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Niebo! Taka była moja pierwsza myśl po jego spróbowaniu. Kwaskowaty lemon curd rewelacyjnie współgra ze słodyczą białej czekolady. Kiwi natomiast to przysłowiowa kropka nad "i". Zniknął w całości... - ekspresowo!   (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Spód: 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków(...)masła Masa: 400g serka mascarpone 200 śmietanki 30-36% 150g białej czekolady użyłam z wanilią) 1/2 opakowania cukru waniliowego Lemon curd: 2 duże jajka 2 żółtka 160g cukru 80 g masła skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn Dodatkowo: 4-5 dużych kiwi (dużych)     Przygotować lemon curd .   Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę. W garnuszku

Di gotuje
Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady 164

składników, które przeważnie w domu się znajdą :) Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z  polewą z białej czekolady' Składniki(...)czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku * polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników

CookYourself
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 147

szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny z obłędnie słodką białą czekoladą i kardamonową nutą, która do tejże czekolady pasuje wyśmienicie. Całość wyszła pyszna - mięciutkie, słodkie, z owocową nutą nadającą charakteru. Kardamon nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku.Nas ratowały w drodze powrotnej(...)jest głodny. Wszystkim degustatorom bardzo smakowało.Kardamonowe muffiny z białą czekoladą i jeżynamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g cukru trzcinowego4 ziarenka kardamonumokre:2 jajka250 ml mleka70 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:125 g białej czekolady200 jeżynMąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem.Kardamon rozgnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 411

niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana(...)cukier puder – 4 łyżki* likier malibu – ok.80 ml* biała czekolada – 150 g* olejek waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:* likier Baileys – do nasączenia* płatki migdałów – 150 g* kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Pieczemy z tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone

Ostra na Słodko
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 155

Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą(...)cukrusok z 5 mandarynek1/2 łyżeczki cynamonu3 płatki żelatynymasa serowa:250 g mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru pudrusok z 1/2 limonki6 płatków żelatynydodatkowo:10 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie połączyć.Masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut.Podpiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek kokosowy 106

puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody 200 g białej czekolady 800 ml śmietany kremówki 30% lub 36% łyżka cukru pudru Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mleczka i dobrze mieszamy. Całość zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy(...)cukrem pudrem dopiero wtedy, kiedy nasze mleczko będzie już wystudzone. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z mleczkiem. Dodatkowo: wiórki kokosowe/migdały w płatkach/wiórki białej czekolady Ciasto przekrajamy na pół. Na ciasto kładziemy 2/3 masy i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na górę kładziemy resztę masy i ozdabiamy według własnego gustu wiórkami kokosowymi, migdałami lub białą czekoladą. Placek

PatiGotuje
Metrowiec z białą czekoladą 506

Metrowiec z białą czekoladą      Ciasto metrowiec jest ulubionym ciastem w mojej rodzinie. Tego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości. Do wypieku użyłam cukru białego kryształ Polski cukier. Poczytajmy na stronie jak słodzić . CZYTAJ Składniki: ciasto : jajka - 8 szt 2 szkl -  cukru białego kryształ Polski Cukier maka - 3 szkl kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia(...)łyżeczki olej-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek masło -1 i 1/2 kost mleko -3 szkl Polewa : 100 g białej czekolady słodka śmietanka - 4 łyżki Dekoracja: Czekolada ciemna do posypania Przygotowanie: Ciasto: Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem

Kuchnia Danusi
Tort z białej czekolady i truskawek 115

Cudowne połączenie białej czekolady z truskawkami, wykorzystałam w pewnym torcie urodzinowym :-) . Słodycz przełamana lekką kwaskowatością soczystych owoców to wspaniała fuzja smaku!!! Chciałam by tort był prosty, a smaki były dobrze wyczuwalne dlatego nie zrobiłam kremu z białej czekolady a po prostu rozsmarowałam rozpuszczoną czekoladę na biszkopcie. Po schłodzeniu genialnie chrupała pod zębami i rozpuszczała się w buzi. Składniki(...)biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki 50g masła Składniki na krem: śmietana 36% (500ml) cukier puder (1 czubata łyżka) Pozostałe składniki: truskawki (500g) biała czekolada (200g) Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 º C. Masło rozpuścić i odstawić. Jajka (całe) miksować razem z cukrem przez około 10 minut następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po łyżce

wysmienity