ozdabianie Składniki: Na ciasto: 130g masła ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Łyżeczka proszku do pieczenia Na ozdobienie: 100g czekolady białej ( tabliczka) 50g czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki) Czerwony barwnik 2 łyżka masła 3-4 łyżki mleka Masło o temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę(...)około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest gotowe wyciągamy i chłodzimy w foremkach. Wyciągamy kiedy lekko ostygną. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladą, dodajemy łyżkę masła i 2,3 łyżki mleka lub śmietanki kremówki. Do stopionej masy dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Smarujemy biedronki. Odstawiamy do zastygnięcia
Kolizje Smakówwiśniami, pyyycha :) Składniki: Ciasto: 170 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru 150 g masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 g masła 200 g białej czekolady (2 tabliczki) oraz: puszka wiśni w syropie (ok 300 g) 2 rządki mlecznej czekolady(...)wlewamy śmietanę, dodajemy łyżeczkę kawy i mieszamy składniki na małym ogniu do momentu, aż kawa całkowicie rozpuści się w śmietanie. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego pokruszoną białą czekoladę wraz z masłem. Dalej mieszamy do rozpuszczenia dodatków i uzyskania jednolitej masy jak na zdjęciu. Ciasto polewamy przygotowaną masą i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia w chłodne
Taste Of My Daymiód – 1 łyżeczka* biała czekolada – 80 g* ryż preparowany – 40 gCIEMNA WARSTWA :* masło – 25 g* miód – 1 łyżka* mleczna czekolada – 80 g* ryż preparowany – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia.BIAŁA WARSTWA :Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej.Ja używam
Ostra na Słodkoskorygować. Składniki na muffiny : 260g mąki pszennej 3 dojrzałe banany 100 g roztopionego masła 150 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g białej czekolady mlecznej 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na krem : (skorygowane przez mnie ilości) 100 g miękkiego masła 2 żółtka 1 banan 20 g cukru 25 g kakao kilka kropel soku(...)mikserem wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę, banany miażdżę tłuczkiem do ziemniaków a białą czekoladę drobno siekam. Do rozgniecionych bananów dodaję kolejno i za każdym razem mieszając - roztopione lecz nie ciepłe masło, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, białą czekoladę, masę jajeczną i cukier waniliowy. Do formy do pieczenia muffin wkładam papilotki i do każdej
Mechanik w kuchnimasło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * czekolada mleczna – ok. 50 g * nesquik(...)tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier
Ostra na SłodkoMuffiny z malinami i białą czekoladą idealne na Wielkanoc dzięki czekoladowym jajeczkom (ale idealne na każdy inny dzień roku ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM(...)Nowy post Cupcake z malinami i białą czekoladą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMatcha to moje Love! Mój ulubiony smak, a te pralinki dla mnie są idealne! Ponad rok temu pokazywałam Wam różne połączenia białej czekolady z tą herbatą, więc dokładnie wiedziałam jaki będzie efekt, a herbaciany smak idealnie tu przełamuje gorzka czekolada. W tym przypadku nie użyję mlecznej do obtoczenia, bo czekoladki staną się niezmiernie słodkie. Przepis wyszukałam na Moje Wypieki(...)wspomniałam przy Pralinkach Czekoladowych , spokojnie mogę użyć nazwy pralinki gdyż spełniają kryteria zawartości minimum 25% czekolady i oblane są czekoladą więc tu wszystko gra :) Niebawem zabiorę się za trufle, ale o nazwie i truflach opowiem następnym razem. Składniki na 12 szt: 200 g białej czekolady 1/4 szklanki (60 ml ) śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha
Blondynka GotujeSzukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości. Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek(...)SKŁADNIKI : 250 g śmietany 30-36% 300 g białej czekolady 115 g masła sok z jednej cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny do podania: mrożone owoce np maliny kruche babeczki do napełnienia PRZYGOTOWANIE : Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka mleka 1 laska wanilii ok. 250 g truskawek cukier do smaku Wykonanie: Śmietankę, pokruszoną białą czekoladę
MyCookBook.pldżemu i konfitury Łowicz . Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej(...)wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g extra konfitury z truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu: 100 g czekolady białej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie
wesoła kuchniaBardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy(...)razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe
Karo in the Kitchenzaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ 2 BISZKOPTY: -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -pół tabliczki białej czekolady *składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady(...)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. *biszkopty wychodzą dość cienkie :-) MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracjiPetitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną(...)godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać dokładnie każdą kostkę przygotowanych wcześniej petit fours. Odkładać delikatnie na kratkę do zastygnięcia czekolady. Ozdobić wg uznania. Ja udekorowałam swoje pralinki roztopioną w kąpieli wodnej, białą czekoladą
Świat CiastaTort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa: 600 ml śmietanki 30%, 300g białej czekolady , 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 500 g dowolnych owoców. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Białą czekoladę wraz
Z miłości do słodkości