mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około(...)funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie i wkładać
Mała Cukierenkamąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć) 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około(...)funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie i wkładać
Mała Cukierenkakawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Zestawienie Wielkanocnych pyszności pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowydodać mu elegancji zrobiłam nieco wyższy niż zwykle. W Środku mus cytrynowy z pomarańczami i lemon curd. Na wierzchu delikatnie cytrynowy krem maślany, drip z białej czekolady i rozetki z cytrynowego kremu. Ozdabiają go moje ukochane makaroniki, które piekę z zawziętością, marząc aby w końcu udało się zrobić je perfekcyjne. Torcik prosty i ekonomiczny(...)się zważył, ale nie przejmujcie się tym tylko ucierajcie dalej- to naturalny etap . Tort naponczowany jest słodką lemoniadą, ale możecie użyć alkoholu na przykład cytrynówki Drip (polewa) z białej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 150 ml śmietany kremówki kilka kropel żółtego barwnika Podgrzać śmietanę kremówkę i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie dokładnie wymieszać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKasi Składniki: 100g mlecznej czekolady, 130g truskawek, 100g białej czekolady, 30ml śmietanki 30%, 2 łyżki nalewki z truskawek. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki. Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić(...)parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki. Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady. Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek
Z miłości do słodkościtylko słodko 🍬🍭 wyglądają, ale też słodki, zaskakujący 😍, smak mają. Z gorzkiej czekolady 🍫 "foremki" zostały zrobione, a do nich pierniki ❤ przyklejone. W lodówce schłodzone, następnie, musem z białej czekolady 🍫wypełnione. Pianą z soku, z świeżych malin wykończone, i jeszcze raz mocno schłodzone ⛄. Jedna babeczka, to uczta, pełna słodkości, dająca dużo radości 😃. Składniki na ok. 9 babeczek(...)pierników Toruńskich Pierników „Katarzynki” lub „Serce”, ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, masa biała: 200 g białej czekolady, 1 łyżka masła, 200 ml śmietanki 30%, piana malinowa: ok. 250 g świeżych malin, 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (na 200 ml płynu), 100 ml wody, ok. 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru (do smaku). Przygotowanie: Pierniki kruszymy, możemy
Moniki Smakołykiroztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy i 100 g czekolady 90% – której nie polecam do wypieków, bo jest zbyt gorzka) 50 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki (u mnie(...)roztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy i 100 g czekolady 90% - której nie polecam do wypieków, bo jest zbyt gorzka) 50 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki (u mnie 100 g) 100 - 150 g aquafaby
moj przepis namogłam zrobić dziecku przyjemność... Tym oto sposobem wyczarowałam coś równie pysznego jak wczorajsza słodycz, z tą różnicą, że dziś było bardziej sycąco. Truskawki z musem z białej czekolady składanki: 100 g białej czekolady 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 300 - 400 g truskawek do dekoracji groszki białej czekolady listki mięty lub bazylii wykonanie
Przysmaki KarolkiKolejne ciasteczka, kolejne w stylu amerykańskim. A takie lubimy najbardziej. Tym razem potrójnie czekoladowe. Jak zawsze duże, z dużą ilością czekolady białej, mlecznej i gorzkiej. Ponoć najlepsze jeszcze cieplutkie ze szklanką mleka, ale gwarantuje, że są pyszne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i kolejny dzień, szczelnie zamknięte w ciasteczkowym pojemniku. Są kruchutkie, mięciutkie, slodziutkie. Są poprostu pyszne(...)jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 70 g mlecznej czekolady + 50 g mlecznej czekolady 85 g białej czekolady 85 g gorzkiej czekolady 70 g mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białą i gorzką czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem brązowym i cukrem kryształem. Dodajemy jajko, wanilię, mąkę
Made By Mom And Sonsuszonych wiśni25 g ryżu preparowanego130 g białej czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.Całość mieszamy(...)następnie dorzucić suszone wiśnie.Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia.Na twardą czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, kroimy na mniejsze kwadraty - tworząc małe batoniki. Możemy je zawijać w papier do pieczenia i zabierać
Słodkie Przyjemnościzanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam. Przeglądając stare gazety natknęłam się na przepis, który bardzo mnie zaintrygował. Był to przepis na tort […] Artykuł Tort śliwkowy z jeżynami i musem(...)białej czekolady pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasłodki i chce się go jeść cały czas. Składniki 1 litr śmietany 30 % 1 Serek mascarpone 1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy 1 Tabliczka czekolady białej 1 paczka migdałów 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)Słoik dżemu ,bądź powideł Wykonanie Rozpuszczamy białą czekoladę i mleczną w osobnych naczyniach odstawiamy aby wystygła ,następnie do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie
Mój SmakInna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 100g białej czekolady 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny 200g płatków kukurydzianych 40g gorzkiej czekolady olej Wykonanie: 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypudełeczka dajcie i nawet bez okazji wręczajcie, bo takie słodkie niespodzianki są najpiękniejsze, a jeśli są przez Was zrobione to są najcenniejsze. Składniki na 16 czekoladek: 1 tabliczka białej czekolady, 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych, 16 całych migdałów, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, ponadto: perełki do dekoracji, płatki waflowe, posypka cukrowa, foremki papierowe do pralinek. Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem(...)skórka będzie zmarszczona to je obieramy. Suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy sobie ok. 16 szt. papierowych foremek, najlepiej na deseczce, która zmieści się do lodówki. Czekoladę białą kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miseczki i dodajemy kokos. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, energicznie mieszając. (Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
Moniki Smakołykidodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki pomarańczowej(...)obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne) 50 g białej czekolady DODATKOWO: 150 g białej czekolady + 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% puder pomarańczowy Dynię kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód, wanilię, przyprawy i gotujemy
Rozpustne gotowanie