biała czekolada - 5588 przepisów (strona:32/373)

Piegusek z białek 602

szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać mak oraz przesianą(...)zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady 298

nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny(...)Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy

Kolizje Smaków
B... Babeczki marchewkowe 204

sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki oleju Polewa: 1/2 pomarańczy, 1/2 czekolady białej deserowej, 1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180'C. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W(...)suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki. Wyciągamy babeczki z piekarnika, czekamy, aż ostygną i polewamy je dowolnym sosem. Wg mnie biała czekolada

Kitchens Alphabet
Brownie z białą czekoladą i orzechami 215

zrobienia. A zrobione dzień wcześniej i schowane do lodówki następnego dnia fantastycznie się ciągnie. Przepisów na brownie jest wiele i zapewne każdy ma swój. Moja wersja dodatkowo zawiera białą czekoladę i orzechy. I musiała być całkiem niezła, skoro błyskawicznie zniknęła z talerzy klientów ;) Składniki: 100g gorzkiej czekolady 50g białej czekolady 150g 4 jajka 200g brązowego cukru 100g cukru(...)obitych jaj dodajemy masę czekoladową, mieszając powoli szpatułką. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta czekoladowego i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut

Jacob Tastes
Czekoladowa rozpusta 162

łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej(...)czekoladowy ciemny: Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną. 3. Mus czekoladowy biały: Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę

Szalona Kuchnia Eweliny
Tiramisu a’la rafaello 13644

bardzo duże), składników wystarczyło by spokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce(...)lodówki – delikatnie stężeje. Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie (1-2 sekundy wystarczą). Następnie układamy 2 łyżki kremu, dalej wiórki i starta czekolada. Warstwy powtarzamy. W wierzchniej warstwie zamieniłam czekoladę z wiórkami, tak aby to wiórki były na wierzchu. Deser wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Krem stężeje, ale nadal będzie miękki i delikatny. Jeżeli

Relaxtime
Ciastka jajeczka od szczęśliwych kurek 199

wielkanocne ciastka jajeczka. Od brązowej te z żółtym środkiem, pełne pysznego domowego lemon curdu (z tego przepisu ) pachnącego świeżością cytryny. A od pstrokatej te nakrapiane, wypełnione ganache z białej czekolady i wiórków kokosowych. Obie wersje słodkie, chrupiące, pełne kremowego wnętrza...i obie malują tak samo duży uśmiech na twarzy rozanielonego konsumenta :) Podobnie radośnie będą prezentować się na wielkanocnych stołach(...)cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Nadzienie cytrynowe: lemon curd (np: z tego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: cukier puder roztopione 3 kostki ciemnej czekolady Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 265

jesieni. Dzięki dyni pieczonej w cynamonowym oleju jest niezwykle aromatyczny i kremowy, a skórka z cytrusów dodaje mu niesamowitego orzeźwienia. Ach i prawie zapomniałabym o obłędnej polewie z białej czekolady, której nie oprze się żaden łasuch ;) Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 26 cm) puree z dyni 400g obranej dynii 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego masa serowa(...)opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady 50 ml śmietanki kremówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Dynię kroimy w drobną kostkę. Olej słonecznikowy Wielkopolski łączymy z cynamonem i wylewamy na pokrojoną dynię. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę

DefinicjaSmaku
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 242

dzień mi się nie chce 😉 Jedną z moich propozycji na Walentynki jest niebiański TORT TRUSKAWKOWY... Biszkopt przełożony fantastyczną truskawkową masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Można go wykonać o każdej porze roku bo korzystamy z truskawek mrożonych. Jest trochę pracochłonny, ale naprawdę wart jest tej pracy. Taki powiew lata w środku zimy... Składniki: (tortownica o średnicy(...)jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Brownie potrójnie czekoladowe 223

dziś moja propozycja - upieczcie potrójnie czekoladowe brownie, zaproście przyjaciółkę i zajadajcie, popijając aromatyczną herbatą lub smaczną kawą ! Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej 80 g masła 90 g cukru(...)jajka 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Czekoladę mleczną i gorzką połamać. W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę. Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło - pozostawić czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać. UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno ! Białą czekoladę pokroić w małą

kolorowotorcikowo
Ciasto marchewkowe 287

carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm , dlatego jest takie wysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli) FROSTING 60ml śmietanki 30% 20g białej czekolady 20g orzechów włoskich Wykonanie:  - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki - marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe walentynki 213

wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję ;) Mój blok ma sporo dodatków i jest potrójnieczekoladowy. Dlatego potrójnie, bo wykorzystałam do niego trzy rodzaje czekolady: mleczną, gorzką i białą. Mleczna czekolada nie twardnieje tak, jak gorzka, dzięki temu uzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych(...)jednak odradzała. Już lepiej w ogóle pominąć ten składnik.) 100 g zwykłych herbatników (np. petitków) 100 g pianek marshmallows Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady 100 g masła 2 łyżki golden syrup Do dekoracji: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie lub inne bakalie Mleczną czekoladę, masło i golden syrup (o ile go używamy) umieszczamy w rondelku

Ratunku obiad
Kinder Country z ganache, na dużą blaszkę. 202

czekladowy lubię zdecydowanie bardziej :-) Podaję przepis na większą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników.  Żelatynę przygotowujemy(...)według opisu na opakowaniu, w proporcji 4 łyżeczki na 70-80 ml. Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki, wkładamy do metalowej miseczki i stawiamy nad parą by się rozpuściła.  800 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 194

Biała czekolada musiała się tutaj pojawić prędzej czy później, jako że jestem jej absolutnie i dozgonnie oddaną fanką. Niby to nie jest właściwie prawdziwa czekolada, bo nie zawiera ani grama nawet najbardziej podłego kakao, jednak intensywnie słodki i zdecydowany smak jest właśnie największą jej zaletą. W połączeniu z słonymi dodatkami komponuje się idealnie! Ciasto tabliczka białej czekolady pół

sama złodycz
Krem cappuccino 183

Krem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)przełożenia 1 tortu] 250 ml.śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę z białą czekoladą. Dodajemy saszetki cappuccino i dokładnie mieszamy, aż czekolada oraz proszek cappuccino dokładnie się rozpuszczą i połączą ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy

Domowe Torty