Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki, a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 100g białej czekolady 1 szklanka cukru 1 szklanka suszonej żurawiny 200g płatków kukurydzianych 40g gorzkiej czekolady olej Wykonanie: 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypudełeczka dajcie i nawet bez okazji wręczajcie, bo takie słodkie niespodzianki są najpiękniejsze, a jeśli są przez Was zrobione to są najcenniejsze. Składniki na 16 czekoladek: 1 tabliczka białej czekolady, 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych, 16 całych migdałów, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, ponadto: perełki do dekoracji, płatki waflowe, posypka cukrowa, foremki papierowe do pralinek. Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem(...)skórka będzie zmarszczona to je obieramy. Suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy sobie ok. 16 szt. papierowych foremek, najlepiej na deseczce, która zmieści się do lodówki. Czekoladę białą kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miseczki i dodajemy kokos. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, energicznie mieszając. (Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym
Moniki Smakołykidodatkowo wspaniały smak, który potrafi dodać magii deserom lub ciastom. I tak jest w tym przypadku. Pralinki z dyni gotowanej z przyprawami korzennymi, oblane kremową, białą czekoladą mają cudowny smak, ale dopiero ten złocisty, pomarańczowy puder dodał im splendoru i wyniósł na wyżyny wspaniałego smaku. Już sam zapach cynamonu, goździków i kardamonu wymieszany z intensywnym zapachem skórki pomarańczowej(...)obranej dyni 250 ml mleka 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g herbatników (zwykłe, maślane, korzenne) 50 g białej czekolady DODATKOWO: 150 g białej czekolady + 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% puder pomarańczowy Dynię kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miód, wanilię, przyprawy i gotujemy
Rozpustne gotowanieBrownie z białą czekoladą tzw. blondies to ciasto czekoladowej z dużą ilością białej czekolady. Słodkie i wilgotne. Brzmi dobrze prawda? Tak jak brzmi... The post Brownie z białą czekoladą czyli blondies appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comRomantyczne, różowe, o cudownie lekkim zapachu róży i delikatnym smaku białej czekolady... Pyszne! Składniki: 100 g białej czekolady; 60 g miękkiego masła; 1-2 łyżki wody różanej; 1 żółtko; kilka kropel barwnika różowego (lub czerwonego); Ponadto: 30 g wiórków kokosowych różowych (lub białych); kilka kropel barwnika różowego lub czerwonego (tylko w przypadku użycia wiórków kokosowych(...)białych); Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną i kilka kropel barwnika spożywczego, wymieszać. Następnie dodać masło i żółtko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce do momentu, aż masa będzie plastyczna (kilka godzin). Po schłodzeniu masy przy pomocy łyżeczki zrobić z masy dwanaście kulek. Białe wiórka kokosowe zabarwić barwnikiem spożywczym. Uformowane kulki z masy
In my kitchenłyżki Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer (lub roztopionej białej czekolady) 1 łyżka miodu tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżeczka oleju patyczki do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy ciasto marchewkowe, dodajemy sos z białej czekolady i miód, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i chowamy
Domowa Cookierenka Aginadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :) Składniki: - 250 g mąki - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao - 300 ml kefiru - 1 jajko - 1 tabliczka czekolady deserowej - 100 g masła - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: W jednej(...)Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut
Zainspirowana w kuchnimasy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki 30% - 100 gramów białej czekolady, drobno posiekanej - posiekane pistacje Przygotowanie polewy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy(...)białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Odstawiamy do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania. Schłodzony sernik smarujemy białą polewa. Całość oprószamy dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakustruną, co jest bardzo wygodne, gdyż pistacje dłużej zachowują swoją świeżość. Taką torebkę można wielokrotnie otwierać oraz zamykać i naprawdę jest bardzo trwała. Belgijska czekolada biała Czekolada biała to moja największa słabość i próbowałam już większości dostępnych w sklepach, ale i nie tylko. Przyznam, że mam swoje ulubione(...)naprawdę każda marka diametralnie różni się smakiem. Czekolada zakupiona w sklepie Brat.pl miała być dodatkiem do moich ciast, ciasteczek oraz innych wszelkich słodkości. Na razie udało mi się upiec przeeepyszne ciasteczka, gdyż ekspresowo znika małymi garstkami, ponieważ systematycznie ją podjadam. Jest naprawdę smaczna. Belgijska czekolada mleczna Czekolada ta, tak samo jak biała miała mieć zastosowanie w moich słodkościach
Di gotujebukiecik pachnących goździków zdecydowanie wystarczy. I choć nie lubię kwiatów, prócz kaktusów, poczułam w sercu przyjemne ciepło. Tak, to zdecydowanie jedna z przyjemniejszych rzeczy na świecie. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM 4 porcje 150g białej czekolady 200g kremówki 25g cukru pudru 3 białka* szczypta soli 1 mały granat Na początku zajęłam się granatem. Przekroiłam(...)pianę zwartą, twardą i lśniącą. Łączę kremówkę z czekoladą, na samym końcu dodając porcjami pianę z białek i mieszając (najlepiej) drewnianą łopatką lub trzepaczką. Na dno pucharków/kieliszków wrzucam po trosze granatu, przykrywam musem, ozdabiam owocem i wstawiam do lodówki na około godzinę. Podaję mocno schłodzony. SMACZNEGO! * Przed użyciem białej należy sparzyć skorupki jaj! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirodzaje muffinów. Pierwsze, które zniknęły z talerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 ml kefiru 1 jajko 250 gr mlecznej czekolady 100 gr masła 20 kostek białej czekolady Krem 250 gr serka typu philadelphia 50 gr masła 50 gr cukru pudru PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia
La grande e la piccola cuocaBoki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie piękne atrakcje(...)Krem: 1 szklanka śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 300 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g białej czekolady Kilka kulek kokosowych Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki mielimy w malakserze lub blenderze na drobny płyn. Dolewamy margarynę i mieszamy. Herbatnikową masą wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieszklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła 200 g w temperaturze(...)cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia. ROBIMY KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło dobrze ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Powoli wlewamy czekoladę i dobrze ucieramy. Wafelki ścieramy na tarce i mieszamy z masą
Pani na deserzdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać na wielu stronach. Ja sama byłam bardzo zainteresowana jej smakiem, bo jak się(...)moja nie będzie inna. Czekolada jest przesmaczna! I choć nie jadałam białej czekolady dobrych kilka to mogę powiedzieć, że ta nie odbiega smakiem od zwykłych "mlecznych", dobrej jakości białych czekolad, bo nie wspominałam, że ta powyższa jest w 100% wegańska , przygotowana na bazie napoju ryżowego. Ma delikatny, kremowy, "mleczny" smak, z wyraźnym akcentem wanilii. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach
Zdrowie na języku :Pczekolady1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego0,5 tabliczki białej czekoladyrodzynki w czekoladziebiałe pianki mini (około 1 cm średnicy)białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy) Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu do fondue z odrobiną wody lub mleka. Roztopioną czekoladą smarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki - futerko
Ciastkozercy