biała czekolada - 5588 przepisów (strona:29/373)

CZEKOLADOWA MALINKA 260

proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny 200 g czekolady białej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem(...)piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Przestudzony biszkopt posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą na niej ułożyć maliny jedna obok drugiej, biszkopt wstawić do lodówki aby czekolada z malinami stężała. Krem Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt

RAROSSA
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 170

zimnej przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki miodu Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych(...)razem.  Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do salaterki, dodajemy miód i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej do czasu aż miód i czekolada połączą się w jednolitą masę. Wyjmujemy ją z salaterki i kładziemy na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.  W taki sam sposób przygotowujemy biała czekoladę. Biszkopty

Czary - gary w kuchni
Ciasto na zimno z mascarpone, mleczkiem kokosowym i czereśniami 174

użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona(...)CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYMI CZEREŚNIAMI. Składniki: 200 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml( 3 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady 500 g czereśni około 350 g podłużnych biszkoptów 2,5 łyżki żelatyny 80 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dyniowe rogaliki drożdżowe 167

czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…Dyniowe rogaliki drożdżoweSkładniki:700 g mąki1 opakowanie drożdży instant 7g1 szklanka mleka2 łyżki masła1/2 szklanki cukru4 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)2 jajkaok. 200 g malin(...)mnie mrożone)50 g marcepanu (lub białej czekolady)płatki migdałowe (opcjonalnie)1. Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką

UgotujmyTo.pl
DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 149

słodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały.   Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód(...)łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki cukru pudru 100 g białej czekolady 1 szklanka wiórek kokosowych Radix-Bis 2 łyżki żelatyny 2 wafelki koksowe Masa czekoladowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietany 30% 300 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone. 207

targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego(...)Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!   KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.           Składniki na 2 porcje: 1,5 łyżki mąki 250 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka  domowego cukru waniliowego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tarta z truskawkami i białą czekoladą (bez pieczenia) 684

słodką inspirację z truskawkami w roli głównej.  Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia.  Szukacie więcej inspiracji na wykorzystanie truskawek? Zajrzyjcie >>tutaj<< Czas przygotowania: 30 min. (oczekiwanie 3 h) Składniki na formę(...)tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 700 g świeżych truskawek 300 g białej czekolady 200 g herbatników 150 g masła 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: masło do wysmarowania foremki listki melisy i cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Herbatniki bardzo drobno mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku

kulinarnyJa
Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 146

Aromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów – podsmażana papryka i kokos, a do tego niesamowitą słodycz wprowadza czekolada, a pikanterii dodaje pikantny olej z chili. Jeśli szukasz dania pod tytułem „co ugotować na romantyczną kolację?” to zapewniam(...)wrzuć do niego posmażoną paprykę i gotuj kolejne 10 minut. W innym garnku zagotuj wodę, połóż na niej metalową miseczkę lub mniejszy garnek i wrzuć połamaną na kostki białą czekoladę. Wyłącz ogień i zamieszaj kilkukrotnie czekoladę, żeby jej ułatwić roztapianie Do garnka z papryką wlej 150 ml mleczka kokosowego. Wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładki krem. Przelej zupę

Eat me! Fit me!
Malinowy Pocałunek 169

Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)pieczenia- 1 łyżeczka Masa jogurtowa: * jogurt grecki- 700 g * kremówka- 200 g * dżem malinowy- 4 czubate łyżki * żelatyna- 4 łyżeczki * woda- 1/4 szklanki Dodatkowo: * maliny- 250 g * biała czekolada- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * herbata o smaku malinowym- do nasączenia * posypka różowa-micro krople* Spód: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym

Kraina Miodem Płynąca
Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami 146

daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki:  z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon,   orzechy, gałkę   muszkatołową , oraz sodę. Jajka miksujemy(...)śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy. Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej. Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia robimy dowolne wzory. Można posypać kolorowymi perełkami

Moniki Smakołyki
Czekoladowe pampuchy z ricottą 188

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :) PAMPUCHY CZEKOLADOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży świeżych 100 g czekolady gorzkiej 1 jajko szczypta(...)soli KREM Z RICOTTY: 250 g serka ricotta 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej parę kostek białej czekolady POLEWA: 200 g czekolady białej 1/2 szklanki mleka Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty

https:KKuchniaMniam
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 134

się u mnie M. z bukietem czerwonych róż. Najbardziej romantyczna historia mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo(...)przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Biały krem dodaje całości lekkiej słodyczy, a owoce przyjemnego, orzeźwiającego smaczku. Nic tylko wcinać! ;) BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka

Życie zamknięte w smaku
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 451

poezją smaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek(...)łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej) - 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego) - 5 jajek - 1/3 szklanki śmietany kremówki + 1/2 szklanki ksylitolu (lub 300g białej czekolady) - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego) Wierzch: - 200g gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18% - 120g serka Philadelphia (niekoniecznie) - 3 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru) Dekoracja

Smaczne Zdrowe
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 218

białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta(...)napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. 11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 562

białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta(...)napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. 11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej

Mała Cukierenka