Brownie z białą czekoladą tzw. blondies to ciasto czekoladowej z dużą ilością białej czekolady. Słodkie i wilgotne. Brzmi dobrze prawda? Tak jak brzmi... The post Brownie z białą czekoladą czyli blondies appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comRomantyczne, różowe, o cudownie lekkim zapachu róży i delikatnym smaku białej czekolady... Pyszne! Składniki: 100 g białej czekolady; 60 g miękkiego masła; 1-2 łyżki wody różanej; 1 żółtko; kilka kropel barwnika różowego (lub czerwonego); Ponadto: 30 g wiórków kokosowych różowych (lub białych); kilka kropel barwnika różowego lub czerwonego (tylko w przypadku użycia wiórków kokosowych(...)białych); Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną i kilka kropel barwnika spożywczego, wymieszać. Następnie dodać masło i żółtko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce do momentu, aż masa będzie plastyczna (kilka godzin). Po schłodzeniu masy przy pomocy łyżeczki zrobić z masy dwanaście kulek. Białe wiórka kokosowe zabarwić barwnikiem spożywczym. Uformowane kulki z masy
In my kitchenłyżki Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer (lub roztopionej białej czekolady) 1 łyżka miodu tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżeczka oleju patyczki do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy ciasto marchewkowe, dodajemy sos z białej czekolady i miód, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i chowamy
Domowa Cookierenka Aginadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :) Składniki: - 250 g mąki - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao - 300 ml kefiru - 1 jajko - 1 tabliczka czekolady deserowej - 100 g masła - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: W jednej(...)Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut
Zainspirowana w kuchnimasy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki 30% - 100 gramów białej czekolady, drobno posiekanej - posiekane pistacje Przygotowanie polewy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy(...)białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Odstawiamy do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania. Schłodzony sernik smarujemy białą polewa. Całość oprószamy dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakustruną, co jest bardzo wygodne, gdyż pistacje dłużej zachowują swoją świeżość. Taką torebkę można wielokrotnie otwierać oraz zamykać i naprawdę jest bardzo trwała. Belgijska czekolada biała Czekolada biała to moja największa słabość i próbowałam już większości dostępnych w sklepach, ale i nie tylko. Przyznam, że mam swoje ulubione(...)naprawdę każda marka diametralnie różni się smakiem. Czekolada zakupiona w sklepie Brat.pl miała być dodatkiem do moich ciast, ciasteczek oraz innych wszelkich słodkości. Na razie udało mi się upiec przeeepyszne ciasteczka, gdyż ekspresowo znika małymi garstkami, ponieważ systematycznie ją podjadam. Jest naprawdę smaczna. Belgijska czekolada mleczna Czekolada ta, tak samo jak biała miała mieć zastosowanie w moich słodkościach
Di gotujebukiecik pachnących goździków zdecydowanie wystarczy. I choć nie lubię kwiatów, prócz kaktusów, poczułam w sercu przyjemne ciepło. Tak, to zdecydowanie jedna z przyjemniejszych rzeczy na świecie. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM 4 porcje 150g białej czekolady 200g kremówki 25g cukru pudru 3 białka* szczypta soli 1 mały granat Na początku zajęłam się granatem. Przekroiłam(...)pianę zwartą, twardą i lśniącą. Łączę kremówkę z czekoladą, na samym końcu dodając porcjami pianę z białek i mieszając (najlepiej) drewnianą łopatką lub trzepaczką. Na dno pucharków/kieliszków wrzucam po trosze granatu, przykrywam musem, ozdabiam owocem i wstawiam do lodówki na około godzinę. Podaję mocno schłodzony. SMACZNEGO! * Przed użyciem białej należy sparzyć skorupki jaj! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirodzaje muffinów. Pierwsze, które zniknęły z talerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 300 ml kefiru 1 jajko 250 gr mlecznej czekolady 100 gr masła 20 kostek białej czekolady Krem 250 gr serka typu philadelphia 50 gr masła 50 gr cukru pudru PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia
La grande e la piccola cuocaBoki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie piękne atrakcje(...)Krem: 1 szklanka śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 300 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g białej czekolady Kilka kulek kokosowych Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki mielimy w malakserze lub blenderze na drobny płyn. Dolewamy margarynę i mieszamy. Herbatnikową masą wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy
VioletoweKucharzenieszklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła 200 g w temperaturze(...)cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia. ROBIMY KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło dobrze ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Powoli wlewamy czekoladę i dobrze ucieramy. Wafelki ścieramy na tarce i mieszamy z masą
Pani na deserzdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać na wielu stronach. Ja sama byłam bardzo zainteresowana jej smakiem, bo jak się(...)moja nie będzie inna. Czekolada jest przesmaczna! I choć nie jadałam białej czekolady dobrych kilka to mogę powiedzieć, że ta nie odbiega smakiem od zwykłych "mlecznych", dobrej jakości białych czekolad, bo nie wspominałam, że ta powyższa jest w 100% wegańska , przygotowana na bazie napoju ryżowego. Ma delikatny, kremowy, "mleczny" smak, z wyraźnym akcentem wanilii. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach
Zdrowie na języku :Pczekolady1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego0,5 tabliczki białej czekoladyrodzynki w czekoladziebiałe pianki mini (około 1 cm średnicy)białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy) Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu do fondue z odrobiną wody lub mleka. Roztopioną czekoladą smarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki - futerko
Ciastkozercyszkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* cukier – 0,5 szkl* olej – 0,5 szkl* mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 160 gDODATKOWO :* dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g* czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy(...)powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkośmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu truskawkowego czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) + mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały(...)przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia. Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej intensywny kolor
Ciastkozercytego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej, za to smakuje wyśmienicie. Odwrócone ciasto z malinami składniki: 1 pudełeczko malin 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła 1 jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów 2 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji maliny wiórki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie
Przysmaki Karolki