bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. Deser o różnych smakach współgra ze sobą idealnie(...)czekolady, ponadto: ok. 40 g całych migdałów, ok. 30 g suszonych daktyli, 2 wafelki Lusette czekoladowe, kamyczków czekoladowych do ozdoby. Przygotowanie: Jeśli chcemy uzyskać ozdobne kieliszki, wystarczy zamoczyć ich brzegi w rozpuszczonej czekoladzie i postawić na chwilę w kamyczkach wysypanych do głębokiego talerzyka o szerokim dnie. Masa pralinkowa: Śmietankę z masłem doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, pozostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę
Moniki SmakołykiDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny.Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi(...)świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :)))Nadzienie:* biała czekolada- 50 g* mascarpone- 200 g* żelatyna- 2 płaskie łyżeczki* woda- 2 łyżki* żurawina suszona- 1/3 szklankiDodatkowo:* polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)* wafle- 6 szt.* kolorowa posypkaNadzienie:Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone.W międzyczasie
Kraina Miodem Płynącaktórej robimy małe kuleczki i obtaczamy w kolorowych posypkach, tak jak to kiedyś pokazywałam tu Białe brigadeiro 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego + 2łyżki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki masła + masło do natłuszczenia rąk kilka łyżek karobu W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do garnka ( nie za wielkiego ) wlewamy mleko skondensowane(...)łyżki masła i delikatnie cały czas mieszając podgrzewamy, gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i cały czas mieszając podgrzewamy aż całość się połączy i zgęstnieje. Głęboki talerz smarujemy masłem, wylewamy naszą masę, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę. Wyjmujemy masę z lodówki. Na osobnym talerzu wysypujemy karob, łyżeczką nabieramy masę na natłuszczone masłem
Kuchnia na wzgórzudwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy powoli(...)Przykrywamy biszkoptem II. Wykładamy resztę frużeliny i na frużelinę pozostały krem. Przykrywamy biszkoptem I. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Po tym czasie całość pokrywamy ganache z białej czekolady. Tort przechowujemy w lodowce.a Ganache: 260 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palinka. Wrzucamy połamaną czekoladę. Zostawiamy na około
Made By Mom And Sonszklanki cukru pudru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania 3 szt. kwaskowatych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp
Kuchnia MagdaLenykremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam, że było to świetne posunięcie. Do środka kawałeczki białej czekolady. Istne niebo! Polecam! Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru * pół łyżeczki sody oczyszczonej * pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli * szklanka wody * 1/4 szklaki oleju rzepakowego * łyżka soku z cytryny * pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie : Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, wlać ciasto na 3/4 foremki. Babeczki piec 25 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce
Magiczne Życie Martyczekolady 2 mleczne czekolady 4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik 2 śmietanfixy Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić
Czerwień i błękitApetina”, mleka, żelatyny i odrobiny gorzkiej czekolady (aby uzyskać kolor zbliżony do makaronu). Sos to zmiksowane truskawki z odrobiną świeżej mięty i cukru pudru. Całość posypałam startą białą czekoladą, która udaje ser " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Deser jest pyszny i oryginalnie wygląda. Polecam Składniki (na 4-5 porcji): Fettuccine: 200 g śmietany kremówki(...)smaku świeża mięta biała czekolada Przygotowanie: Fettuccine: Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje. Następnie dodać cukier, serek i czekoladę. Podgrzewać na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się połączą (nie zagotować!). Czekolada nie musi być idealnie rozpuszczona. Widoczne gdzieniegdzie „kropeczki” czekolady dadzą efekt przybliżony do wyglądu
Oryginalny smakRadzę zrobić go w niewielkich szklaneczkach, tradycyjny duży pucharek byłby nie do zjedzenia, bo deser jest dość syty. Składniki na 3 sztuki: 300 ml kremówki 100 g czekolady białej kilka truskawek garść ciasteczek amaretti łyżka wiórek z białej czekolady Czekoladę połamać do miseczki i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą (uwaga- czekoladę białą trzeba rozpuszczać(...)niższej temperaturze niż zwykłą czekoladę, inaczej się zwarzy). Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Truskawki pokroić. W szklaneczkach układać na przemian mus czekoladowy z ciasteczkami i truskawkami. Wierzch udekorować truskawką i posypać wiórkami. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 g masła oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto(...)dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami
Czerwień i błękitjest miłośnikiem białej czekolady na pewno zachwyci się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi na biszkopcie to niezwykły deser dla każdego łasucha. składniki na 4 porcje biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)masa 1/2 litra śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe ok 350 g 1/2 kostki margaryny przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp180 st. C. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto przekrawamy na pół, jedną połówkę ścieramy
Smakowite Daniakuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10-12 szt. w zależności od wielkości/ 100 g białej czekolady 150 g serka mascarpone ok.100 g wiórków kokosowych 2 wafelki o smaku kokosowym w białej czekoladzie 1 łyżka cukru pudru ok.2 łyżki likieru kokosowego wiórki
Zakamarki mojej kuchnimnie teraz sezon na malinki. W tym roku nie jest ich za wiele, ale zrobiłam kilkanaście słoiczków soczku, konfitur, jedną porcję nalewki i tartę z białą czekoladą, bez której nie wybrażam sobie sezonu malinowego :). Tarta z malinami i białą czekoladą Spód 250 g mąki 150 g zimnego masła 2 łyżki ciemnego cukru ( dałam zwykły ) 2-3 łyżki(...)zimnej wody. Wszystko zagnieść, schłodzić i upiec do lekkiego zbrązowienia. Nadzienie 1,5 tabliczki białej czekolady sporo świeżych malin Czekoladę połamać na małe kawałki, wyłożyć na podpieczony spód i przykryć warstwą malin. Kruszonka 100 g masła 100 g mąki wymieszanej z płatkami błyskawicznymi w proporcji pół na pół 100 g cukru Wszystkie składniki połączyć ze sobą i pokruszyć
Pieguskowa Kuchniazależności od upodobań) biała czekolada Wykonanie.:Do pojemniczka wkładamy posiekaną bazylię i wlewamy śmietankę. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmujemy bazylię i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Czekamy ok 3 min i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy z masy kulki, które oblewamy biała czekoladą i robimy wzorek
Malinowe PocałunkiDziś mam dla Was szybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy(...)masy krówkowej oraz wlewamy przestudzoną białą czekoladę, miksujemy do połączenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Całość krótko miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Pozostałą masę krówkową (50 g) delikatnie podgrzewamy. Taką płynną masą polewamy od wewnątrz ścianki szklanek. Szklanki do samej góry napełniamy kremem. Wierzch deserków posypujemy płatkami migdałowymi Desery schładzamy w lodówce
Podróż w kulinaria