zależności od upodobań) biała czekolada Wykonanie.:Do pojemniczka wkładamy posiekaną bazylię i wlewamy śmietankę. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmujemy bazylię i zalewamy nią posiekaną czekoladę. Czekamy ok 3 min i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie formujemy z masy kulki, które oblewamy biała czekoladą i robimy wzorek
Malinowe PocałunkiDziś mam dla Was szybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy(...)masy krówkowej oraz wlewamy przestudzoną białą czekoladę, miksujemy do połączenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Całość krótko miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Pozostałą masę krówkową (50 g) delikatnie podgrzewamy. Taką płynną masą polewamy od wewnątrz ścianki szklanek. Szklanki do samej góry napełniamy kremem. Wierzch deserków posypujemy płatkami migdałowymi Desery schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariawykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego 10 małych papilotek na muffinki A jak to zrobić: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka(...)wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć
Kuchnia w opałachSłodki, z aromatyczną nutą amaretto. Doskonały by zaskoczyć przyjaciół lub rodzinę podczas spotkania, lub by sączyć niespiesznie wieczorami. Składniki: 150 g białej czekolady 1 jajko 80 g cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml Amaretto 100 ml białej żubrówki Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczoną(...)parze białą czekoladę. Studzimy. Gdy śmietanka jest letnia dodajemy amaretto i żubrówkę. Wkładamy do lodówki, żeby likier zgęstniał. Przed podaniem należy zamieszać. Artykuł Biała dama – czyli likier z białej czekolady pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pldyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć(...)zmiksować na jednolitą masę. Masę serową przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnik. Piec około 60 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Polewa czekoladowa Białą czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Polać sernik. Opcjonalnie rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić wzorki w polewie
Wypieki i Rumieńcebardzo spodobał Wam się przepis na Sernik Straciatella , że postanowiłam przygotować jego blond wersję! Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik kokosowy z białą czekoladą. Ciacho bez pieczenia i błyskawiczne do zrobienia. W 10-15 minut ciacho mamy gotowe! Znika tak samo błyskawicznie jak się je robi. Jest świetnym pomysłem na nadchodzący teraz sezon komunijny albo np. imprezowe(...)trafia do moich ulubionych ciach – TOP 10! Konieczne spróbujcie i potem dajcie w komentarzach znać jak smakowało! SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * czekolada biała – 100 g * wiórki kokosowe – 50 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna – 2 łyżki * cukier puder do posypania SPOSÓB
Ostra na Słodkobardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops(...) czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( uważać aby nie przypalić!). Zanurzać patyczek w czekoladzie i wbijać do połowy kuli. Wstawić do zamrażarki na 15 min. Jeśli biała czekolada zastygła delikatnie ją podgrzać. Dodać olej i niebieski barwnik. Dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe wysypać do miseczki dodać łyżkę wody i barwnik spożywczy i mieszać do momentu aż wszystkie wiórki
DefinicjaSmakuWczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego(...)szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin, kilka łyżek likieru jajecznego. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć
Z miłości do słodkościMiłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły deser dla każdego łasucha słodkości a także znakomita propozycja na świąteczny stół. składniki na formę formę 22 na 28 cm śmietana kremówka 30 % ( 2 razy po 500 ml ) 2 białe czekolady ( każda po 100 g ) 100 g okrągłych biszkoptów 200 g krakersów 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan- fix przepis Biszkopty ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 500 ml śmietany kremówki, dodajemy połamaną czekoladę i całość zagotowujemy często mieszając. Do rozpuszczonej w śmietanie czekolady wsypujemy 100 g wiórków kokosowych oraz
Smakowite Daniaszklanki cukru 200 g masła 4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki kakao na polewę: 1 tabliczka białej czekolady 4 łyżki kakao ¾ szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami(...)ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady. Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał. Smacznego :) Zainspirowała mnie: kuchnia na parterze
Symfonia smakowaSpód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Do dekoracji kakao wiórki kokosowe Wykonanie: Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej(...)formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zaczynając od niskiej temperatury. Pamiętajmy, że biała czekolada rozpuszcza się w niższej temperaturze niż ciemna. Czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania
Kulinarne przygody Gatitysię jej gęstym i aromatycznym smakiem w towarzystwie czegoś słodkiego. U mnie dziś petitki z Nutellą i białą czekoladą. Piję to moje malutkie espresso i słyszę jak dom się budzi do życia. Powoli dziubię rozsypaną białą czekoladę... Mamie, do książki(...)dzień dobry, na przebudzenie podaję capuccino. Prosto do łóżka. Wszak mamy leniwą sobotę. Chwilkę relaksu.Zapomnienia. Po kawie otwierają się oczy. Dostajemy energii. Nutella pobudza do działania, biała czekolada ładuje baterie... Budzą się dzieci, mówią, że pięknie pachnie. Tak...to prawda. To jedyny chyba, tolerowany przez wszystkich zapach. O każdej porze dnia. O każdej porze nocy! Smacznego! Buon giorno
Z Kuchni Do KuchniLizaki serca Składniki : 1 wafelek mleczny Lusette 350 g suchego ciasta biszkoptowego masło - 60 g powidła śliwkowe - 2 łyżki 60 g biała czekolada barwnik spożywczy cukrowa posypka śmietana 36 % - 1,5 łyżki Przygotowanie : Biszkopt i wafelka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodać powidła śliwkowe i masło, dobrze wyrobić, zagnieść masę. Ciasto rozwałkować, foremką wykrawać serca(...)Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Patyczki do lizaków, zanurzać w czekoladzie i delikatnie wkręcić w serca, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Do rozpuszczonej białej czekolady dodać barwnik, wymieszać. Smarować serca z jednej strony czekoladą , posypać posypką czerwoną. Odstawić w chłodne miejsce . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusigorzką ) 1 i 3/4 szkl śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny w proszku 3 łyżki wody szczypta soli MUS MALINOWY 1 i 1/2 szkl świeżych malin 250 g białej czekolady 1 i 1/2 szkl śmietany 30-36 % szczypta soli 2 łyżeczki żelatyny w proszku 3 łyżki wody MUS WANILIOWY 250 g białej czekolady 1 i 1/2 szkl śmietany(...)dodać świeże maliny i wymieszać. Gotowy mus malinowy wyłożyć na warstwę czekoladową. Wyrównać wierzch i włożyć ponownie do stężenia. Przygotować mus waniliowy: 1/2 szkl gorącej śmietanki połączyć z białą czekoladą, solą. Ponownie powtórzyć czynności, tak jak w przypadku poprzednich musów, dodając na koniec ziarenka z laski wanilii. Przelać na warstwę malinową i odstawić do całkowitego stężenia na co najmniej
Pieguskowa Kuchniabiałą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :) Składniki: Na 8 słoiczków (350g) 2 kg truskawek 700g cukru kryształu 2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix) 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z substancją żelującą i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy aż do zagotowania. Wsypujemy resztę cukru i gotujemy jeszcze(...)minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie