dobrze nie ma. Czasem jednak daje się namówić i takie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam. Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki: 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych 60 g stopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady(...)czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy by nie miksować zbyt długo
Przysmaki Karolkiprzepisu, przemyślcie czy na pewno lubicie takie rodzaje słodkości. Niestety, nie ma większego wpływu na poziom cukru w tym cieście, bo słodkie są ciastka i słodka jest biała czekolada. Bazą są ciasteczka korzenne Speculoos, które już pojawiły się na sklepowych półkach. Wcale ich nie chciałam, ale mąż, który jest zaopatrzeniowcem w naszej rodzinnej spółce, zawsze dorzuci do zakupów(...)mascarpone 200 g białej czekolady dżem/konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mascarpone przekładamy do miski (lub do misy robota), dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy na to krem z mascarpone i białej czekolady i odstawiamy do schłodzenia. Wierzch możemy posypać dwoma pokruszonymi
bistro mamaMuffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna(...)gdyż czekolada jest wystarczająco słodka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka 100 ml maślanki 120 g rozpuszczonego masła 150 g białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej) 1. Piekarnik nastawiamy na 170°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 2. Składniki mokre (poza rozpuszczoną czekoladą!) łączymy
Kuchnia PrezydentowejObłędnie smaczny makaron czekoladowy z dodatkiem mascarpone wymieszanego z jogurtem greckim i wanilią, świeżymi malinami o prostym sosem z białej czekolady to danie, które zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci. Letnie, smaczne i przepyszne danie. Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek malin i świeżej mięty powoduje, iż całość jest lekka, świeża i zdecydowanie staje się definicją(...)białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% świeża mięta Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Maliny i miętę umyj i osusz. Mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim i wanilią. W niewielkim rondelku podgrzej czekoladę ze śmietaną i masłem do połączenia. Porcję makaronu podaj z mascarpone, malinami, świeżą miętą. Całość polej sosem z białej czekolady
Mango Papajabiałą czekoladą :) Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 250g mleka w proszku np. granulowanego 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2/3 olejku waniliowego 100g białej czekolady ½ szklanki kokosu Ewentualnie 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1 – 2 opakowania wafli kwadratowych lub prostokątnych (w zależności od wielkości) Margarynę, cukier, cukier waniliowy (lub olejek) i mleko razem(...)zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, następnie dodajemy kokos i migdały. Gotową masą przekładamy wafle, po czym pakujemy je w papier pergamin lub w folię, przyciskamy ciężką deską (lub odwróconym
Smakowy Rajochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład: 1 mały jogurt naturalny (u mnie + 20ml) 1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie) 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru(...)łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem
ChilliJemyzbyt dużo cukru, chrupiące a zarazem miękkie i ciągnące ( dzięki dodaniu miodu ). Zapraszam na Ciasteczka owsiane z białą czekoladą."Składniki:100 g masła2 łyżki miodu lipowego3 łyżki cukruJajko1,5 szklanki mąki1 szklanka płatków owsianych100 g białej czekoladyŁyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier i miód i całość rozcieramy za pomocą łyżki(...)łopatki. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – łączymy a następnie dosypujemy płatki owsiane.Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki, które następnie dosypujemy do masy – całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki tworząc niewielkie kuleczki.Masa lekko nam urośnie.*Ciasteczka wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając przez około 10 minut(...)podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto polewamy ganaszem z białej czekolady. Do miski nałożonej na rondelek z gotującą się wodą nalewamy 100 ml śmietanki kremówki i dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;) SKŁADNIKI: 200g suchej cieciorki (ciecierzycy) łyżeczka sody oczyszczonej 120g(...)wiórków kokosowych 200g białej czekolady 3 łyżki masła kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego 3 łyżki cukru 1/3 szklanki mleka w proszku WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy
Pyry na GazMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki(...)poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!" . Składniki: biszkopt na formę 20 x 40 cm: 4 duże jajka 4 łyżki drobnego cukru
UgotowaćPyszna tarta bez pieczenia i bez miksera? Mam na to pomysł. Biała czekolada, ricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować! Składniki: 150 g ciasteczek czekoladowych 30 g masła 250 g ricotty 100 g białej czekolady 250 g owoców letnich - u mnie czereśnie! 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa) Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło(...)dobrze ugnieść palcami. Owoce wypestkować, zagotować w garnuszku aż wypuszczą sok. Dodać galaretkę, dobrze wymieszać, wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na spód ciasteczkowy, schłodzić w lodówce. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, jak lekko przestygnie wymieszać z ricottą. Nałożyć na schłodzoną galaretkę. Całość udekorować owocami
coolinarnyspód ciasta( forma20x20cm lub tortownica 21cm): 200g herbatników 120g masła orzechowego 70g rozpuszczonego masła Warstwa czekoladowa ciemna: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki (30g) masła orzechowego Warstwa z czekolady białej: 50g białej czekolady 30g masła orzechowego Wykonanie: do malakera/blendera wkładamy herbatniki i kruszymy je na konsystencję piasku, następnie dodajemy do nich masło orzechowe i roztopione masło(...)ugniatamy najwygodniej dużą łyżką, odstawiamy w kąpieli wodnej rozpuszczamy posiekaną czekoladę oraz masło orzechowe, masę przekładamy na przygotowany ciasteczkowy spód, odstawiamy w drugim naczyniu rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę oraz masło orzechowe, jasną masę punktowo wykładamy na ciemną masę czekoladową, tworząc za pomocą np. wykałaczki różne esy floresy, gotowe wkładamy do lodówki na parę godzin. Źródło
Słodkie zapomnieniezdrowotne właściwości, ale też za smak, który wyjątkowo mi odpowiada. Tutaj, nie ugotowana, a więc cudownie chrupiąca, smakuje wybornie. Do tego migdały, lekko kwaśne wiśnie i słodziutka biała czekolada (którą możecie pominąć, jeśli zależy Wam na uniknięciu dodatkowych kalorii). Całość komponuje się znakomicie i jest pysznym śniadaniem z odrobiną mleka lub jogurtu; nawet o czwartej nad ranem. Granola(...)wiśniami, białą czekoladą i prażoną kaszą jaglaną Składniki: (na 2 l) 125 g kaszy jaglanej 125 ml wrzątku 300 g płatków owsianych 85 g słupków migdałowych 150 g miodu 2 łyżki oleju 100 g suszonych wiśni 100 g białej czekolady Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie przepłukać zimną wodą, odcedzić. Rozłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzerzepyszny mus czekoladowy w sam raz na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Nie mogłam się zdecydować, którą czekoladę wybrać: białą czy gorzką, zatem wykorzystałam obie - deser dzięki temu zyskał ciekawszy wygląd. ;-) Mus nie jest przesłodzony, nie dodawałam już dodatkowej porcji cukru prócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować(...)porcje} Składniki 250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30% 50 g białej czekolady 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie łyżeczka rumu ciasteczka "Jeżyki", pokruszone owoce granatu do dekoracji w sezonie: maliny, borówka amerykańska Przygotowanie W kąpieli wodnej rozpuścic w oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Kremówkę ubić, podzielić na dwie części. Do jedne
coolinarnastrefa.blogspot.comostatnio Wam mówiłam , moim ulubionym ciastem zaraz po Rafaello z malibu jest Blondies – jaśniejsza siostra Brownie – czyli ciasto z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Nie potrafię poczekać aż wystygnie … znika prosto z piekarnika. Już od pierwszego kęsa zapominam o kaloriach .. dietach .. nie liczy się nic tylko obłędny smak , który wyczuwamy jeszcze przez długi czas(...)łyżeczka- masło ( w temperaturze pokojowej ) – 100 g- masło orzechowe – 150 g- cukier – 175 g- jajko – 1 szt- olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka- biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe z miękkim masłem. Dodajemy cukier , roztrzepane jajko i olejek. Miksujemy
Ostra na Słodko