gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła(...)pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy warstwą kremu
Mania GotowaniaDziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie mogłyśmy jej nie kupić, a Wy zdecydujcie czy też zrobilibyście dla niej wyjątek :) P.S. Jeszcze tylko tydzień i wracamy ze zdwojoną siłą! Aktualnie ja (Angelika) staram się przypominać na Waszych blogach(...)znajduję czas między obowiązkami a Monika pozdrawia znad czeskiej granicy odcięta od internetu ;P Nazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe (surowy cukier trzcinowy, syrop glukozowy, masło, miód), odtłuszczone mleko w proszku, masło, słodka serwatka w proszku, cukier trzcinowy, masa kakaowa
Candy PandasWielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami(...)mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami
karmelowysamo smakuje. SKŁADNIKI: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka chilli mielonego, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę(...)wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej(...)podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę serową, posypujemy płatkami białej czekolady oraz startą gorzką czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniałupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy ciasto: Czekoladę połamać(...)sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać serek mascarpone, najlepiej wymieszać ręcznie. Serek mascarpone nie lubi ubijania, ucierania. Krem podzielić na dwie części – do jednej dodać czekoladę białą, do drugiej czekoladę mleczną. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części. Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim talerzu, desce... skropić brandy i posmarować ciemnym kremem, na nim ułożyć
królestwo garówrozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka (czekolada nie może być za zimna(...)jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie kawowy
Smakołyki Berenikijest! Ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Biały krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietanki 36 % Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki orzechy włoskie migdały Składniki na ciasto umieścić w misce i zarobić mikserem lub ręcznie(...)przymocować, dzieląc ciasto na cztery prostokąty. Docisnąć dobrze brzegi. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Przygotować nadzienie. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać po upływie 10 minut do uzyskania gładkiej masy. Tak samo postąpić z białą czekoladą (w osobnym garnku). Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony
Chocolate Muffin Blogzabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta
Ostra na Słodkoszklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy(...)ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami. Możecie też użyć suszonych wiśni. Koniecznie spróbujcie! (około 18 sztuk) 150g mąki orkiszowej (może być dowolna) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 110g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo(...)100g białej czekolady 30g suszonych malin ( Brodowski Owoce ) W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć
Di gotujeserka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo(...)herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno
Di gotujesprzyja rozwojowi kulinarnemu jak leniwa niedziela. W moim przypadku z tendencją do słodkości :-) Przedstawiam więc lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy
upichconaupieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki
Pełny talerz