dodałam więcej mąki i dorzuciłam tabliczkę czekolady. Posiekana czekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa(...)mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilonymasła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana 80ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ganache z białej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 80ml śmietanki kremówki 20 ml białego rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać(...)wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać, aż do uzyskania, gładkiej, lśniącej masy. Lekko przestudzić. To samo zrobić z mleczną czekoladą i zamiast kawy dodać do niej 20 ml białego rumu. Na środek wystudzonego spodu wykładamy na zmianę łyżkę białej i łyżkę ciemnej masy. Tworząc efektowne okręgi, które utworzą na tarcie wzór zebry. Gotową tartę wstawić na minimum
DefinicjaSmakutwarogu 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki Mała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na proszek, dodać kakao oraz miękkie masło i wymieszać(...)mąkę i ekstrakt z wanilii. Mieszać tylko do momentu połączenia składników. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do każdej dodajmy po 1 łyżce mleka lub słodkiej śmietanki). Masę serową podzielić na 3 części do każdej dodając 1 rodzaj rozpuszczonej czekolady. Na spód z herbatników wykładamy najpierw masę z białej czekolady, następnie bardzo delikatnie masę z mleczną, a na końcu
Zapiski Młodej Żonyaluminiową z zewnątrz trzy razy, upewniając się że jest dobrze forma uszczelniona. Masa serowa 750 g twarogu mielonego (użyłam quarku) 1 szklanka śmietany kremówki 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3/4 szklanki cukru 4 całe jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 100 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałeczki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie(...)być sprężysty na środku. Upieczony przenieść na kratkę i schłodzić, następnie przenieść do lodówki na całą noc, lub kilka dobrych godzin. Polewa z palonej czekolady 100 g białej czekolady połamanej na kosteczki. 100 ml śmietany kremówki Czekolada ułóżcie na papierze do pieczenia i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie w 180 stopniach przez 8-12 minut. Obserwujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcoś dla siebie. Dla przypomnienia moje zakupy prezentowały się tak → KLIK BIAŁA CZEKOLADA Z PISTACJAMI I SOLĄ cukier z kwiatu palmy kokosowej * tłuszcz kakaowy * migdały * pistacje (16%) * sól himalajska * wanilia Bourbon Pierwsze, co zauważyłam to nieszablonowy kolor czekolady. W końcu biała czekolada jest biała, a nie w barwie mlecznej. Pewnie jest to spowodowane dodatkiem cukru(...)tłuszczu kokosowego, których kolor jest właśnie brązowy. Mimo to takie zabarwienie kompletnie mi nie przeszkadza! Produkt bardzo intensywnie pachnie kakao i słodką czekoladą. Na spodzie czekolady umieszczono pistacje, których niestety nie jest za wiele. dlatego nie są aż nadto wyczuwalne, chyba że przegryziesz całego orzecha. Czekolada jest lekko twardawa, słodziutka, ale w dobrym stopniu. Niekiedy czuć wspomnianą w nazwie sól
Zdrowie na języku :Płyżka cukru pudru dekoracja: 1 granat 2 pigwy kawałki w karmelu nasączenie: 125 ml wina białego 1 cytryna 60 ml wody obręcz z czekolady: 80 g czekolady białej 80 g czekolady gorzkiej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru(...)wodnej w osobnych miskach. Z folii babelkowej wycinam pasek o szerokości o dwa cm szerszy niż tort u mnie 11 cm, i długi na średnicę tortu. Pędzlem rozsmarowuje czekoladę białą na stronie z bąbelkami, i chwilę później na niej rozsmarowuje czekoladę gorzką
wesoła kuchniaKochacie czekoladę???... Przepis który dzisiaj chciałabym zaproponować zadowoli największego łasucha. W przepisie wykorzystuję czekoladę gorzką, białą oraz solidną porcję orzechów. Mus jest lekki, puszysty i smakuje obłędnie. Deser nie jest skomplikowany w wykonaniu przy czy nie ustępuje niczym tym deserom, których przygotowanie(...)ciągnie się godzinami... Serdecznie polecam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 100 g orzechów laskowych 15 g orzechów brazylijskich 100 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g białej czekolady 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml likieru czekoladowego Wykonanie: 1. Orzechy laskowe uprażyć w 180 st C przez 8-10 minut
vaniliowoczekoladowajajek - 200 ml śmietanki 30% - cukier wanilinowy - 1,5 opakowania budyniu śmietankowego - 450 g malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić) polewa z białej czekolady: - 100 g białej czekolady - łyżka masła - 50 ml śmietanki 30% Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na pył (jeżeli zostanie kilka większych kawałków - nic się nie stanie
Cook&LoveOreo cake pops, czyli ciasteczkowe kulki na patyku obtoczone w białej czekoladzie :) Do ich zrobienia przekonał mnie przepis ze strony ' Have a cupcake '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 15 cake pops: 2 opakowania ciasteczek Oreo 100 g batonika Mars 100 g serka twarogowego 220 g białej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy
My Culinary Artinnym. Ciastka mumie Składniki: 300 g pszennej mąki 200 g masła, z lodówki szczypta soli 40 g kakao miąższ z jednej laski wanilii 1 żółtko 30 g mlecznej czekolady, białej 2 kostki gorzkiej czekolady Do wyrobu ciasta użyłam kuchennego robota. Wszystkie składniki oprócz czekolad zmiksowałam na delikatne ciasto. Następnie uformowałam rulon, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki(...)wedle piekarnika). Piekłam ciastka przez 8 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Wystygnięte ciastka udekorowałam czekoladą jak na zdjęciu. Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, a następnie napełniłam nią mały woreczek cukierniczy z cienką tylką. “Obandażowałam” ciastka. Kiedy czekolada zastygła patyczkiem zrobiłam oczy – gałki. Rozpuściłam gorzką czekoladę
codojedzeniaserka mascarpone 1-2 łyżki rumu **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 100 g di mascarpone 1-2 cucchiai di rum PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy. Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godzin. Ze schłodzonej masy formujemy pralinki, które możemy obtoczyć np. w kakao. **** PREPARAZIONE Sciogliete(...)Frullate bene il tutto. Lasciate raffreddare in frigo per circa 2-3 ore. Suddividete il composto in piccole praline. Ricoprite le praline a vostro piacimento. Praliny z białej czekolady, likieru pomarańczowego i mascarpone (Praline di cioccolato bianco, liquore all'arancia e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g białej czekolady 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru
La grande e la piccola cuocaŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę. Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru
sama złodyczsera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko") 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 1 - 1,5 szklanki cukru pudru DO DEKORACJI 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki garść borówek i malin (mogą być mrożone) lub innych owoców cukier puder(...)czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi). Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części . Do każdej dodaj jeden rodzaj czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką. Do tortownicy przełóż kolejno masę z gorzką czekoladą, wyrównaj
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry! Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa(...)Lekko zmiksuj. Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa. Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Roztop w kąpieli wodnej czekolady. Cały czas miksując wlewaj małym strużkiem czekoladę do masy. Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków(...)mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki mleka dodatkowo dżem malinowy i wiórki kokosowe Przygotowanie: Pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce o grubych
Kuchnia Ellie