Składniki na około 10-12 pralinek:150 g mlecznej czekolady75 g białej czekolady6 łyżeczek likieru jajecznego5 łyżeczek śmietanki 30%Ostatnio wybrałam się do jednego z moich ulubionych sklepów z wyposażeniem wnętrz Home&You. Było tam jak zwykle wiele ciekawych rzeczy, ale jedna z nich zwróciła moją uwagę najbardziej... silikonowa foremka z motywami Wielkanocnymi. Oczywiście nie mogłam się oprzeć(...)stał się likier jajeczny... i przy nim właśnie pozostałam. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać dno i boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm. Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce
Świat Ciastajuż na blogu mus z gorzkiej czekolady , tym razem proponuję białą czekoladę(...)połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy pyszny i efektowny deserek w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 4 Składniki: 60 g białej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 60 ml wody, 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha, 1 płaska łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczka Likieru Malibu, owoce do przybrania
SzczyptaSmaQkolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę(...)wielokwiatowy – 2 łyżki MASA: * jogurt grecki – 300 g * śmietana 36% słodka – 150 ml * cukier puder – 50 g * wafelki Lusette cappuccino – 3 szt * biała czekolada + czekolada mleczna – ok. 50 g * żelatyna – 2 łyżeczki BEZA WŁOSKA : * białko – 1 szt * drobny cukier – 0,5 szkl + 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Herbatniki miksujemy
Ostra na Słodkożyczę. Dla spóźnialskich szybki przepis. Będzie wam potrzebna silikonowa forma w kształcie serca, dobra czekolada i aromatyczne przyprawy korzenne. 450 g dobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej(...)wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać i przelać do formy silikonowej. Równomiernie powkładać żurawinę i orzechy. W osobnej misce rozpuścić w kąpieli wodnej, białą czekoladę i wlać do jednorazowego, foliowego rękawa cukierniczego ( lub woreczka) odciąć końcówkę i rysować esy floresy . Patyczkiem zrobić wzorki według fantazji. Schłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje ozdobić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozpuszcza się w ustach, a zamiana cukru na substancję bezcukrową (maltitol + stewia) nie jest wyczuwalna. Czekolada biała ze stewią bez dodatku cukru Czekolada jest przepyszna! Nie jadam białych czekolad prawie w ogóle, wręcz bardzo bardzo rzadko, może zjadłam kilka w ciągu całego życia :D Ale trzeba przyznać, że ta jest bardzo dobra. Zamiast cukru znajdziemy maltitol ze stewią
Zdrowie na języku :Pcukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko i ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę i śmietankę. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i pociętą czekoladę mleczną i białą.Herbatniki kruszymy w food procesorze razem z kakao i łyżką miękkiego masła. Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę(...)serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam je za pomocą obieraczki do warzyw).Moje
Słodka Stronaniby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana. Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej/ białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się
Malinowe Pocałunkicienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda(...)surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą z sokiem z cytryny (jeśli mazurka nie będą jadły dzieci jako ponczu/do ponczu można użyć białego wytrawnego wina). Nie dosładzam już ponczu
Ciastkozercydużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku(...)ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady: 100 g białej czekolady 30 g masła Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę rozprowadzić po każdej babeczce. Smacznego
Kubki smakumonitora, popędziłam do lodówki i zaczęłam działać. Takiego zrywu jeszcze nie miałam. opakowanie mrożonych wiśni szklanka wody 3 łyżki cukru żelatyna kilka kostek białej i gorzkiej czekolady Wiśnie włożyłam do garnka, zalałam szklanką wody i zagotowałam bardzo krótko. Zmiksowałam na mus, dodałam żelatynę i cukier. Masę wylałam na płaską formę i wystudziłam. Wyszedł równy litr(...)Dałam prawie całą żelatynę, żeby była "tempa". Potem włożyłam do lodówki. Kiedy mocno się ścięła pocięłam na kosteczki oraz wycinałam księżyce foremką od ciastek. Położyłam na kratce. Rozpuściłam czekoladę białą w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną zaczęłam "malować" galaretki
AZgotuj!Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa(...)łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Ponadto 2 puszki masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych ( kupione tutaj ) 3 białe czekolady 3 batoniki,, Biały Lion’’ Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku
Podróż w kulinariaczekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką. 200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości. Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega on na rozpuszczeniu czekolady(...)się wszystko rozpuści i otrzymamy gładką, lśniącą, płynną czekoladę. Foremki do pralinek (ochłodzone w lodówce) smarujemy dosyć grubo czekoladą. Używam pędzelka. Wstawić do lodówki do stężenia. Wypełniamy nadzieniem, nie do samej góry i zalewamy czekoladą ,mamy denka. Nadzienie waniliowe. 50g czekolady białej, nie musimy temperować 50 ml śmietany kremowej laska wanilii 1 łyżka masła Śmietankę zagotować z ziarenkami
Kulinarny karnet Christopheratych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 75 g mąki + 1 łyżeczka 120 g cukru + 1 łyżka 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie 4 jajka 60 g serka ricotta 25 g twarogu śmietankowego 2 łyżki śmietany 125 g masła szczypta soli wykonanie(...)serki łączymy z 1 jajkiem, śmietaną, 1 łyżką cukru, 1 łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę. Odstawiamy. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i Amaretto. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Gotową masą czekoladową napełniamy papilotki
Przysmaki Karolkiszczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki 30 % 30 g masła 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej krem czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam(...)mieszam. Masę wylewam na dwie kartki papieru białego, rozsmarowuję ją i zostawiam do zastygnięcia. Nadmiar tłuszczu odciśnie się na papierze a my zrywamy czekoladę. Wyrabiam ją jak plastelinę, ale trzeba uważać bo topi się w rękach.Formuję rulony i układam je na jajku jako palemka i brzeg odcięcia jajka. Wylewam masę białą czekoladową. Odstawiam na noc do tężenia
wesoła kuchniaMalinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC(...)się nie porobiły kluski. Przygotuj krem maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj masło na puszysto, a następnie dodaj ostygniętą czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj twarożek z cukrem, a następnie połącz z masą maślaną. Podziel krem na dwie części
codojedzeniapojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować(...)nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki
Monia miesza i gotuje