biała czekolada - 5588 przepisów (strona:69/373)

,,Biała kostka Lionu’’ 403

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa(...)łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Ponadto 2 puszki masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych ( kupione tutaj ) 3 białe czekolady 3 batoniki,, Biały Lion’’ Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku

Podróż w kulinaria
Pralinki z mojej manufaktury. 130

czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami i orzechami laskowymi. Dzisiaj prezentuję pralinki  z waniliowym nadzieniem i czarną porzeczką. 200g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości% kakao, kroimy na małe kawałki, o podobnej wielkości. Teraz czekoladę poddajemy procesowi temperowania. Polega on na rozpuszczeniu czekolady(...)się wszystko rozpuści i otrzymamy gładką, lśniącą, płynną czekoladę. Foremki do pralinek (ochłodzone w lodówce) smarujemy dosyć grubo czekoladą. Używam pędzelka. Wstawić do lodówki do stężenia. Wypełniamy nadzieniem, nie do samej góry i zalewamy czekoladą ,mamy denka. Nadzienie waniliowe. 50g czekolady białej, nie musimy temperować 50 ml śmietany kremowej laska wanilii 1 łyżka masła Śmietankę zagotować z  ziarenkami

Kulinarny karnet Christophera
Rzecz o babeczkach 152

tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 75 g mąki + 1 łyżeczka 120 g cukru + 1 łyżka 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie 4 jajka 60 g serka ricotta 25 g twarogu śmietankowego 2 łyżki śmietany 125 g masła szczypta soli wykonanie(...)serki łączymy z 1 jajkiem, śmietaną, 1 łyżką cukru, 1 łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę. Odstawiamy. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i Amaretto.  Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Gotową masą czekoladową napełniamy papilotki

Przysmaki Karolki
Mazurek czekoladowy 132

szczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki 30 % 30 g masła 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej krem czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam(...)mieszam. Masę wylewam na dwie kartki papieru białego, rozsmarowuję ją i zostawiam do zastygnięcia. Nadmiar tłuszczu odciśnie się na papierze a my zrywamy czekoladę. Wyrabiam ją jak plastelinę, ale trzeba uważać bo topi się w rękach.Formuję rulony i układam je na jajku jako palemka i brzeg odcięcia jajka. Wylewam masę białą czekoladową. Odstawiam na noc do tężenia

wesoła kuchnia
Tort z malinowym musem i marakują 208

Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC(...)się nie porobiły kluski. Przygotuj krem maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj masło na puszysto, a następnie dodaj ostygniętą czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj twarożek z cukrem, a następnie połącz z masą maślaną. Podziel krem na dwie części

codojedzenia
Puszysty serniczek czekoladowy 187

pojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować(...)nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki

Monia miesza i gotuje
CIASTO MAXI KING 360

cukru 1 szklanka (250 g) mleka 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach) 1,5 kostki masła Składniki na polewę: 2 tabliczki ciemnej lub białej  czekolady  1/4 szklanki mleka puszka solonych orzeszków ziemnych Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. W misce utarłam masło(...)warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków. Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez

potrawyregionalne
Maxi King 233

troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki: około 100 sztuk herbatników  2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka 250 g mleka w proszku- użyłam w granulkach  kajmak o smaku orzechowym  pół szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  kostka masła(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 181

szklanki mleka0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru)100 g mąki kukurydzianej70 g mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 czubate łyżeczki kakao40 g gorzkiej czekolady 60 g białej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko(...)pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'.Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą, tworząc fikuśny wzorek.Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami.Podajemy na ciepło z lodami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wiewiórka 130

łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 szklanka orzechów włoskich 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę Do dekoracji: Pól tabliczki czekolady białej Pól tabliczki czekolady gorzkiej Płatki migdałów Sposób wykonania: B iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem(...)pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem. Dekoracja: Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów

Pyry na Gaz
Malinowe praliny 114

wyjścia przed spędzeniem w niej co najmniej pół dnia Wówczas możecie smarować foremkę czekoladą w międzyczasie. Polecam serdecznie Składniki na 12 czekoladek: – 100 g białej czekolady – około 100 g malin (świeżych lub mrożonych) – 25 ml śmietanki kremówki – 1 łyżeczka cukru – 100 g gorzkiej czekolady – silikonowa foremka do pralin oraz pędzelek Zanim przystąpimy(...)całkowicie. Wówczas przesiewamy je przez sitko dość dokładnie, żeby pozbyć się pestek, ale zachować jak najwięcej miąższu z samej maliny. W innym garnuszku roztapiamy czekoladę wraz ze śmietanką. Białą czekoladę roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym

Relaxtime
Tiramisu pomarańczowe 123

bidi-theme-font:minor-bidi;} składniki na 3-4 porcje 2 pomarańcze 1 paczka okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany kremówki 30 % połowa tabliczki gorzkiej czekolady połowa tabliczki białej czekolady   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ścieramy skórkę z pomarańczy, a następnie wyciskamy sok do osobnej miseczki. Ubijamy śmietankę na sztywno, międzyczasie roztapiamy białą czekoladą i jak przestygnie stopniowo wlewamy do śmietany. Startą skórkę z jednej pomarańczy łączymy ze śmietaną. Gorzką czekoladę ścieramy na wiórki. Zamaczamy trzy biszkopty w soku pomarańczowym

noteskulinarnyfiga
Sernik gotowany z budyniem bananowym 185

wypieków (w tym 2 łyżki cukru z wanilią) - 150 g białej czekolady - 5 budyniów bananowych bez cukru (waga 1 op. – 40 g) - 8 jaj (rozm. L) - 200 ml zimnego mleka - herbatniki petitki – 3 x po ok. 26 szt. Do dekoracji: - polewa z czekolady deserowej i białej Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Twaróg mielimy trzykrotnie(...)wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru, cukru z wanilią i połamaną na kawałki białą czekoladą. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pierwszą porcję sera i dokładnie mieszamy. W taki sam sposób postępujemy z pozostałym twarogiem (twaróg + 1/3 porcji jaj – miksujemy na gładko i dodajemy

mojewypiekiinietylko
Makowa panienka 203

żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego 4 żółtka 200 g cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100-200 g białej czekolady 2-3 łyżki oleju Białka umieszczamy w misie miksera i razem z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie do gęstej i błyszczącej piany dodajemy(...)drugi, pamiętając by dno nie stykało się z wodą. Do garnka dajemy połamaną czekoladę i wlewamy olej. Podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do rozpuszczenia się czekolady (pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego też tak ważne jest by wodę podgrzewać na najmniejszej mocy palnika, w trakcie podgrzewania najlepiej też nie mieszać czekolady. Ja zwykle jak widzę

Smaki Na Talerzu
KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI 132

smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 125 ml * mascarpone – 6 łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru(...)masła i energicznie mieszamy. Całość zalewamy ok. 125 ml śmietany i na wolnym ogniu gotujemy do uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy. W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ). Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy. Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną. Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy

Ostra na Słodko
Sernikowy tort o trzech smakach 469

cukru pudru (200 g cukru pudru na oba ) - 110 g śmietanki 30% (220 g śmietanki 30 %) -   76 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady (152 g białej czekolady na oba ) - 3 jajka ( 6 jajek na oba ) - 1 plaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba ) - 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej

Wypieki Rene