przepisie tort należy polukrować. Ja przełożyłam go kremem czekoladowym. Krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady, Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru
królestwo garówherbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć
Smakołyki Asiserka mascarpone 250ml. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g. ciemnej czekolady (zawartość kakao 85%) DO OZDOBY: 50 g. ciemnej czekolady 100 g. białej czekolady 100 g. czekolady mlecznej Wykonanie torciku: PODSTAWA: Masło roztapiamy, przez delikatne podgrzanie w garnuszku. Ciasteczka przekładamy do miseczki, następnie -zgniatając je w ręku- dokładnie skruszamy. Roztopione masło dodajemy do skruszonych(...)wyjęciu torcika z lodówki delikatnie okrajamy boki i zdejmujemy obręcz tortownicy- umieszczamy na paterze. Za pomocą łyżki oblewamy torcik roztopioną czekoladą, tworząc czekoladowe zygzaki. Mleczną oraz białą czekoladę kroimy nożem na drobne cząstki. Posiekaną czekoladą obsypujemy boki, a pozostałą ilość wysypujemy na górę tortu… …i pyszny czekoladowy torcik jest gotowy !!! Gotowy tortcik przechowujemy w lodówce ! Smacznego!!! Torcik
Domowe Tortyodrobinę mniejsza) 5 białek 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100 g masła 180 g cukru 25 g żelatyny duża łyżeczka kawy sypkiej 300 g czekolady deserowej 50 g białej czekolady Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 100 ml wody(...)wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę i za pomocą worka cukierniczego ozdobić ptasie mleczko cienkimi paseczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspodnią część. Następnie wykładamy tężejącą masę czekoladową, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy układanie warstw. Do dekoracji tortu użyłam rozpuszczoną czekoladę białą (góra tortu) i mleczną (bok tortu), kakao i posypkę czekoladową ale myślę, że można spokojnie użyć innych ulubionych składników
happycreatiff.blogspot.comrozpuszczalnej1 łyżka kawowego likieru4 duże jajka – osobno żółtka i białka100g cukru300ml śmietanki kremówki 36%100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze)wiórki białej czekolady do posypaniapaluszki z białej czekolady do ozdoby 1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę.2. Ucieramy mikserem(...)gorącej wodzie lub oddzielić nożem deser od ścianek blaszki), odwijamy folię z góry i odwracamy deser do góry dnem. Ścigamy folię do końca, wierzch posypujemy wiórkami czekolady i ozdabiamy paluszkami z białej czekolay. Deser podajemy pokrojony na plastry.Smacznego
Mała Cukierenkaczekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować na 2-3 mm i wyciąć dowolnej wielkości kółeczka. Piec ok 15 min w 180C. Na parze rozpuszczamy kilka tabliczek białej czekolady, moczymy przednią część ciasteczka, górę czyli czapkę obsypujemy czerwoną posypką, przyprawiamy pompon do czapki z żelka, dodajemy oczy i nos, a następnie brodę obsypujemy wiórkami kokosowymi
Apetyczna babeczkazrobioną w 5 minut i jakoś same wyszły;) Mięciutkie, wilgotne, słodkie od czekolady i kwaskowe dzięki żurawinie... po prostu pyszne! Składniki na ok 16-18 babeczek masło 2 białe czekolady pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka garść żurawiny suszonej Żurawiny namoczyć w ciepłej wodzie. Rozpuścić masło, do gorącego wrzucić(...)mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać do miski, dodać śmietankę. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści
Kulinarne Inspiracjebyć z wiaderka - 3 duże jajka - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g mlecznej czekolady - szklanka cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego - 2 płaskie łyżki mąki pszennej Mus z białej czekolady - 400 ml śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - pół szklanki cukru pudru ale niekoniecznie ,jak ktoś woli wersję mniej słodką można pominąć cukier Wykonanie : Ciastka rozdrabniamy w mikserze
Wypieki Renepieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być(...)warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy. Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Dekorujemy białą polewą z białej czekolady. Proste? A nie mówiłam;-))) Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni. ;-) Czekamy cierpliwie! ;-) Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Jeśli upieczecie go maxymalnie
SMYKWKUCHNImocnej kawy (u mnie kawa inka) 0,5 łyżeczki soli NA KREM : 1 l mleka 1 szklanka cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa(...)łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy i dzielimy na dwie równe części. Czekolady rozpuszczamy osobno na parze, nie mieszamy tylko delikatnie ruszamy miseczką, gdy jest w połowie rozpuszczona wyłączamy ogień i na chwilkę zostawiamy. Jeśli jest taka potrzeba delikatnie mieszamy. Do jednej masy powoli dodajemy czekoladę białą, cały czas miksujemy aż do wyczerpania. Do drugiej masy dodajemy czekoladę ciemną oraz
Pani na deserproszku do pieczenia Krem: 700 ml zimnej śmietanki 30 % 500 g zimnego serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek konfitury z czarnej porzeczki czekoladowe płatki do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając(...)cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć
Smakołyki AsiMASA MAKOWA: - puszka gotowej masy makowej - opakowanie skórki pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową(...)wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono. Życzę smacznego! Dajcie koniecznie znać co sądzicie? PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
SMYKWKUCHNIduża ilością zdrowych ziaren oraz białą czekoladą. Co prawda poprzez dodatek czekolady batonik nie jest już tak zdrowy i niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki: szklanka(...)płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem
Z miłości do słodkościpieczenia masa budyniowa: 3/4 l mleka 1/2 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 g margaryny polewa czekoladowa: 150 g czekolady białej 150 g śmietany 30% 5 kostek czekolady gorzkiej+5 łyżek śmietany 30% Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą(...)waniliowym. a kiedy się zagotuje dodajemy mieszankę z mąki. Gotujemy budyń. Kiedy zgęstnieje dodajemy kawałki masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącym budyniem przekładamy ciasto. polewa czekoladowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, polewamy wierzch ciasta. Gorzką czekoladę także rozpuszczamy ze śmietaną i robimy nią kleksy na białej polewie. Wierzch można polać polewą tylko z białej
Bon appetit mon amieDeser dla wielbicieli czekolady. Ma milion kalorii ale jest mega apetyczny!!!. Składniki:dla 4 osób 400 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Śmietanę dzielimy na trzy równe części .Pierwszą część wlewamy do garnka i podgrzewamy tak ,aby rozpuściła się w niej gorzka czekolada połamana na mniejsze kawałki – nie zagotowujemy(...)roztapiamy w śmietanie. Kiedy pierwsza masa z gorzkiej czekolady jest już schłodzona ubijamy ją mikserem do osiągnięcia lekko gęstej, kremowej masy I przelewamy do 4 pucharków.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie ubijamy masę z mleczną czekoladą i wylewamy na tę gorzką ,już schłodzoną w pucharkach.Na końcu ubijamy masę z białą czekoladą i dodajemy do pucharków.Schładzamy całość
Ladylaura.