przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni biała czekolada 1 jajko + 1 żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych(...)wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy czy nie są za bardzo spieczone) . Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia. białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy
WYSPA SZCZĘSLIWAdociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy.Krem I:250 g sera mascarpone1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g)tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej3 batony snickersKrem II:300 g śmietany kremówki 36%1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie:Ser mascarpone miksujemy z połową masy krówkowej. Dodajemy roztopioną białą czekoladę i znów miksujemy. Dwa batony siekamy na kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc.Chwilę przed podaniem ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Wykładamy na tartę wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy
Z butelką mleczka w tlenastępnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą
Chocolate Muffin Blogsoli Masa serowa: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód(...)Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować ( patrz FILM ). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać. 2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Masa serowa: 3. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Następnie do masy
Mała Cukierenkalekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie(...)białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją
Kuba GotujeZnalazłam ciekawy pomysł na halloweenowe słodycze. Truskawki zamoczone w białej czekoladzie, ozdobione w taki sposób, że wyglądają jak małe duszki. Banalnie proste w przygotowaniu, tylko może o truskawki trochę ciężej o tej porze roku:-) Składniki: 2 tabliczki białej czekolady (200g) 350g truskawek czarny pisak dekoracyjny (przeznaczony do żywności) Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
wysmienitylekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie(...)białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją
Kuba GotujeTUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo
Relaxtimesuche: 250g mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mokre: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka dodatkowo 300g jagód 100g białej czekolady Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy, dodajemy jagody i pociętą w drobną kosteczkę białą czekoladę
Gotowanie i blogowaniePyszny, delikatny, kremowy i słodki mus z białej czekolady. Zakochałam się w jego smaku :) Przepis znalazłam na blogu Ali , choć pominęłam dodanie ubitych białek do musu. Składniki: 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 100 g białej czekolady, 1 łyżka mleka. 25 g masła, serduszka, ażurki, posypka czekoladowa Dr Oetker. Przygotowanie: Czekoladę połamałam w kostkę. Na małym ogniu
Aga w kuchniSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia: posiekane migdałyŚmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia
Świat Ciastaopakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki kremowej 25g czekolady pomarańczowej* 1 łyżeczka żelatyny(...)Dekoracja Wiórki czekoladowe WYKONANIE Żelatynę zalać 1 łyżką zimnego mleka i pozostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremową. Dodać połamaną czekoladę i postawić na małym gazie. Podgrzewać do zagotowania, mieszając, żeby czekolada się rozpuściła. Zestawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać
Wiem co jemjakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych(...)masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels
Smakowity Blog Kulinarnyjagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru, prążki czy pasiaste liście - przy pomocy tych technik możemy stworzyć czarno-biały tort weselny! Następnie przechodzimy do modelowania figurek - jak nadawać im odpowiedni(...)rozwój firmy - jakie mamy okazje do wykorzystania i jakie słodkości - np. ciasteczkowe lizaki, ciasteczka ślubne, babeczki, makaroniki czy słodki bufet! Znajdziemy tu przepisy na ciasteczkowe lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady
Plate of Joyczekolady * 1/2 szklanki mleka w proszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki bazylii * cukier puder Wykonanie: Trufle możemy zrobić tradycyjnie, czyli z długimi okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby trochę ostygła, lecz nie zastygła ponownie. Serek Almete łączymy z mlekiem w proszku oraz czekoladą - miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy maliny - łączymy składniki. Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarnika. Po upływie czasu formujemy rękoma kuli wielkości orzecha
kolorowotorcikowo