biała czekolada - 5588 przepisów (strona:97/373)

Tort Rafaello 371

schłodzeniu przez noc puszki z mlekiem kokosowym i odlaniu wody. Śmietanka zbiera się na wierzchu). Do masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się

Food Square
Muffiny migdałowe z kulą śnieżną 234

łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody 15 małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem(...)dokładnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki. 5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy. 6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. 7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami 152

Tarte z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam.  Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie.  Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie. Przygotowanie: Składniki: ciasto na formę(...)mąki pszennej, 100 g masła, 1 duże jajo, 2 łyżki kakao, 1 łyżka cukru, opcjonalnie 2 łyżki wody, szczypta soli, masa: 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: czekoladowe jajeczka, 30 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania

Moniki Smakołyki
Afrodyta 2286

piękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 676

czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania po raz kolejny podkreślam NIE MAM, ale w smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą

Kolorowy Przepisownik
Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta 140

porcje) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 łyżki kakao Przygotowanie: Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek(...)mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę i 1/2 łyżki kakao, mieszamy. Miski z masami wkładamy do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia

Słodkie okruszki
Kruszonka kokosowa z truskawkami 141

margaryny 1 jajko 4 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,75 szklanki płatków owsianych 1 szklanka kokosu Dodatkowo: 80 dag truskawek 10 dag białej czekolady           Margarynę posiekać z mąką, po czym dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę. Połowę ciasta kruszonkowego wsypać na dno formy (26x34) wyłożonej papierem do pieczenia(...)przekrawać na pół, układać na cieście. Posypać pozostałą kruszonką. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą białą czekoladą lub cukrem pudrem

Praktyczna pl
Sernik z białą czekoladą i malinami 138

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone(...)białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając

Bullio
Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady 156

się opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady  - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna!   (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa(...)serowa:  300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem) 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca   5 łyżek cukru pudru Wierzch: 400 ml śmietanki 30-36% 60g białej czekolady Opcjonalnie do dekoracji:   20g solonych pistacji (drobno posiekanych)   Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.  (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić

Di gotuje
Sernik z białą czekoladą i malinami 171

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód(...)ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć

Bullio
Sernik z białą czekoladą i malinami 300

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód(...)ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć

Bullio
Pralinki truskawkowe 114

Składniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek  kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówkiPonieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki(...)pralinki (ja akurat miałam w kształcie truskawek). Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm (fot.1). Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała.Truskawki zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus  (fot.2

Świat Ciasta
Serniczki na Halloween z sosem owocowym 208

Dzisiaj deser na zbliżający się Halloween. Proponuję lekkie serniczki na spodzie z ciastek Oreo, polane gęstym sosem owocowym. Są bardzo smaczne. Wierzch ozdobiony jest kośćmi zrobionymi z białej czekolady i żelkami (jeśli nie lubimy żelków, możemy pominąć). Uważam, że deser jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, polecam…(inspirację znalazłam tutaj).  Składniki na około 8 niedużych porcji(...)kółeczka), odstawić do zastygnięcia. 5. Ostygnięty sos owocowy rozłożyć na ser w szklaneczkach. Przy brzegach deseru końcówką łyżeczki lub patyczkiem zrobić „zacieki”. Wierzch ozdobić kośćmi z białej czekolady i poukładać żelki. Smacznego

Mała Cukierenka
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 170

łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel malinowy 2 łyżeczki młodego jęczmienia ¼ szklanki nasion chia Dodatkowo: 1 biała czekolada 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem(...)minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia

Kuchnia w czekoladzie
Migdałowa babka 131

Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło(...)wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60g białej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% 35g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubite białka i aromat migdałowy. Całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny