błysnęły oczy. Czerwone oczy... Składniki: 12 babeczek / mufinek 100 g białej czekolady czekolady 3 łyżki śmietanki kilka sztuk ciemnych żelków spaghetti 150 g ciasteczek neo/oreo * 1 łyżka roztopionej czekolady 2 łyżeczki miodu cukrowe perełki, kawałki żelków lub drażetki na oczy Ciasteczka pokruszyć drobno do miski. Czekoladę i miód dodać w takiej ilości, żeby ciastka dawały się zlepić. Z masy(...)formować kulki - 12 większych na odwłok i 12 mniejszych na głowę. Jeżeli masa jest oporna na zlepianie mocniej docisnąć lub dodać jeszcze trochę miodu. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i posmarować babeczki. Na każdej babeczce układać po 4 kawałki żelków tak, aby zwisały lekko po obu stronach. Na wierzch ułożyć odwłok i głowę
Pełny talerzRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru(...)czekolady, 18 kostek mlecznej czekolady, Ponadto: cukier puder do posypania gotowych rogalików. Przygotowanie: Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować ciasto, by było w kształcie prostokąta. Powycinać trójkąty. Na szersze końce położyć po kostce mlecznej i białej
W kuchni u Monikimleka w proszku 150g masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleczka kokosowego 1 cukier waniliowy kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Polewa: 2 białe czekolady 1/3 szklanki mleka orzechy laskowe do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym(...)proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi
Kuchnia w czekoladziesprawdziła się doskonale jako dodatek do jesiennych muffinek . składniki: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150 g posiekanej białej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki zamrożonej aronii wykonanie: Mleko, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję(...)drugiej miski, mieszam i dolewam mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Dodaję białą czekoladę oraz owoce aronii i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi około 15 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffinki posypuję cukrem pudrem
babka w formiechłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :) Spód : 100 g wafelków śmietankowych 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję(...)wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie: 200 g twardej śmietanki kokosowej* 100 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
Chocolate Muffin BlogSkładniki: śliwki 5 kg, woda 1 litr, cukier 3/4 kg, biała czekolada 400 gram, żelfix 3 opakowania/3:1 do szybkowara do gotowania nie wsypuję cukru i nie przypalą się śliwki do dna, cukier dodaję na koniec = umyte śliwki wypestkować, włożyć do szybkowara (11 litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć(...)doprowadzić do zagotowania mieszając do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakretkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne , chłodne miejsce pyszniutki dżemik z białą czekoladą do śniadania, deserów, ciast, naleśników...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięserowa: -375g ricotty -3 jajka -80g cukru pudru -10g cukru wanilinowego -1 łyżka soku z cytryny - 250g mrożonych malin -50g mrożonych jagód -wiórki kokosowe -biała czekolada Wszystkie składniki dodać do miski i zmiksować na gładką masę ( miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Masę serową wylać na podpieczony spód, następnie poukładać owoce oraz posypać wiórkami(...)kokosowymi i startą białą czekoladą. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 minut. Smacznego
Receptura smakugratulacji i nagród jako najmłodszy uczestnik, że nawet komary przestały być straszne ;) Tak poważny ubytek kaloryczny mogłyśmy uzupełnić tylko w jeden sposób. Pysznym deserem! Przygotowałam trufle kokosowe z białej czekolady i dużej ilości wiórków kokosowych. Bardzo smaczna, mała przekąska. W wersji dla dorosłych można dodać trochę alkoholu. To już nasze ostatnie danie kokosowe. Czekam na następne hasło, a będzie(...)fajne! Składniki: tabliczka białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (30%) 2 łyżki masła 2/3 szkl. wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia trufli Wykonanie: W małym garnku podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę, masło i mieszając rozpuścić wszystkie składniki. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki, aby masa stężała (ok. godziny). Formować kulki
zadanie-gotowaniebył tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli(...)łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g surowego marcepanu dodatkowo: 100 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin 1 łyżka niesolonych pistacji (bez łupinek) złoty pyłek Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon
Pożeraczka, czyli raz adobrzezjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady posiekanej 300 g dulce de leche (masy krówkowej) 25 g masła 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 30 g cukru 75 g mąki pszennej sól gruboziarnista Wykonanie: W garnuszku, na małym(...)ogniu, roztapiamy posiekaną białą czekoladę i masło. Dodajemy masę krówkową i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą. Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. Przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem na jasną masę do podwojenia objętości. Powoli dodajemy czekoladową miksturę, a na koniec przesianą mąkę
MyCookBook.plodstawić do wystudzenia. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Masa śmietankowa: 800 ml śmietany kremówki 30-36% 3 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietan-fixy 2 białe czekolady Wierzch i boki ciasta: płatki migdałowe dostępne na www.Skworcu.com.pl 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w rondlu, roztopioną odstawiamy do ostudzenia. 2. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki(...)zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę, wymieszać. Składnie tortu: 1. Ciasto ciemne delikatnie rozwinąć ze ścierek i posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą
Apetyczna babeczkaksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki jagód goji 3 łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód(...)ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą musli połączonej z bakaliami i posypujemy płatkami białej czekolady. Taki deser spokojnie możemy przechować w lodówce do dnia następnego, choć u mnie nie było takiej potrzeby
Kuchnia w czekoladziepełne łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa 40g chałwy orzechowej Ponadto: 1 opakowanie ciastek orzechowych Hit 10dkg orzechów włoskich posiekanych 1 opakowanie ciastek oreo 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą. Posypujemy połową posiekanych włoskich orzechów. Rozpuszczamy też jedną galaretkę pomarańczową w 3/4 szklanki wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Z pomarańczy wygniatamy sok. Zostawiamy(...)ubijamy. Do usztywnionej dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone i zmielony ser biały. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę oraz ostudzoną galaretkę. Masę mieszamy i wykładamy na krem pomarańczowy. Posypujemy drugą częścią orzechów i dociskamy ciastkami oreo. Schładzamy minimum godzinę przed podaniem. Całość polewamy rozpuszczoną białą czekoladą. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieBardzo dobre, delikatne babeczki z kokosową nutą. Całość dopełnia pyszna polewa na bazie białej czekolady. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na polewę: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleczka
Pysznie & Piękniewalentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody 100 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy
Food Square