Babeczki, muffiny… kokosowe z białą czekoladą. Może nie bardzo dietetyczne, ale warte każdego kęsa. kokosowy raj, kokosowe niebo. Delikatne, soczyste, puszyste. Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g erytrolu 140 g wiórków kokosowych 120 g masła 180 ml mleczka kokosowego (stała część i woda, w temp. pokojowej) 3 białka jaja(...)łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
Kucharzycaciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast(...)rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 270 g cukru Ganache 50 g białej czekolady 60 ml kokosowego mleka 2 łyżeczki waniliowego cukru 2 łyżki kokosowych wiórków do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Szafran rozpuść w podgrzanym rumie. Zmiksuj masło z cukrem, dodając
codojedzeniaPolecam na letni deser do popołudniowej kawy. 250 ml herbaty o smaku porzeczkowym Teekanne 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny 330 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru 50 ml mleka 1,5 łyżki żelatyny Ulubione owoce Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wsypujemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia(...)połowy wysokości). Małe szklane kubeczki ustawiałam pod skosem w foremkach na muf finki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami
VioletoweKucharzeniedawna, zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej tutaj dużo. Ot - zwykła baka, niezwykle śmietankowa dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, lekko kwaskowata od malin, słodka od białej czekolady i bardzo efektowna dzięki dekoracji z liofilizowanych owoców. Tutaj mała dygresja - nie wiem, jak to wygląda w Polsce, ale tutaj liofilizowane owoce robią prawdziwą furorę. Można je kupić wszędzie(...)mąki pszennej 115 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml oleju 200 g cukru dodatkowo: 250 g malin 1 łyżka mąki pszennej lukier: 150 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego 4-6 łyżek cukru pudru 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny ok. 250-300 g podłużnych biszkoptów herbata owocowa – do nasączenia(...)słodkości owoców). Zestawiamy z ognia. Chwilę mieszamy, aby syrop nie był wrzący i dodajmy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie do masy dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy tortownicę (22-24 cm) – jej dno wykładamy papierem do pieczenia (kawałek papieru kładziemy
Poezja smakuSKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez(...)grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez okoo 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia
Pyry na Gazjabłek. I czekać aż zacznie tężeć...Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). Do ubitej śmietany dodajemy starte princessy i mieszamy łyżką. Całość wykładamy na ciasto i dekorujemy startą ciemną czekoladą;)Pychota
Lawendowe Niebojajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 2 łyżki kaszy manny 75 g masła roztopionego 250-300 g borówek dodatkowo: garść borówek 100 g białej czekolady Wykonanie Ciasto: Składniki na ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka(...)sernik i delikatnie wyłożyć na wierzch pozostałą masę serową. Piec 60 minut w 170*C . Pozostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Zimny sernik posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać borówkami. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćPrzedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie(...)ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam
karmelowyczekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę(...)stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego! Post Muffinki czekoladowo – korzenne pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniSezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę(...)biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy
Smak mojej kuchniZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany(...)Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek
Za drzwiami kuchnijogurtu naturalnego ~łyżka stopionego i ostudzonego masła ~80ml mleka ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) +dowolne dodatki do podania, ja wybrałam białą czekoladę i truskawki <3 Mąki, kakao i sodę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rozgrzać patelnie, łyżką wykładać porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek) i smażyć na małym(...)już dodany tłuszcz więc nie trzeba używać go do smażenia, jeśli macie patelnie teflonową. Przekładamy placki na talerz i dodajemy swoje dodatki. Smacznego! Ja podałam z białą czekoladą (która booosko się rozpuściła! <3) i (ostatnimi w tym sezonie? :c) truskawkami. Wartość odżywcza porcji (bez dodatków
chili & sugarproszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3 łyżki mleka1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt(...)przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsypujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała.4. Zimną
Kuchnia domowa Anicynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego ciasta to 15 minut plus pieczenie(...)masła lub margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 60 dag śliwek węgierek 4 kostki białej czekolady 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka cukru mąka pszenna do posypania stolnicy cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Izabelawkuchni