Torcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego(...)pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami
Wrzosowa Polanaszklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła kieliszeczek czystej wódki lub pół spirytusu ( 50tka) olej do smażenia konfitura z owoców leśnych krem do karpatki lub budyniowy czekolada biała, posypka kolorowa Sposób wykonania: Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i wódkę. Wyrabiać do momentu aż będzie(...)ziemniaka, żeby nam się tłuszcz nie palił. Kiedy pączki są już usmażone, przestudzone, przekrawać na pół ostrym nożem i smarować pół konfiturą i pół kremem. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze i pędzelkiem smarować pączki, posypując kolorowymi cukierkami do dekoracji. Można oczywiście nadziać specjalną szprycą ale ja nie mam, to taki sobie sposób obrałam. Smacznego
pieprzny smaczektygodniu zajmuję się wyłącznie wypiekami na święta. Ciastka imbirowe z melasą to typowe korzenne ciastka na święta . Są bardzo smaczne, lekko ciągnące i bardzo aromatyczne. Można je oblać białą czekoladą i obtoczyć w kolorowej posypce. Takie ciastka lubią dzieci i dorośli. Ciastka można też obtoczyć w cukrze przed pieczeniem. Dlaczego ciastka imbirowe z melasą? Melasa to właściwie cukier muscovado(...)cukru 60 ml melasy 350 g pszennej mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki zmielonego imbiru ½ łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 100 g białej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia.Rozpuść masło. Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą
codojedzeniakoko-niebiańsko? SKŁADNIKI na spód: 180 g ciasteczek kokosowych 50-70 g masła na masę: wszystkie składniki o tmp. pokojowej 70 g gotowego sera na serniki 260 g białej czekolady 130 g masła 32 g cukru waniliowego 60 g cukru pudru 6 jajek puszka mleka kokosowego mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej sok z połowy cytryny na kruszonkę(...)płynne masło. Ponownie zmiksować lub wymieszać dokładnie na wilgotny grysik. Wsypać ten grysik do tortownicy lub na blaszkę i grzbietem łyżki wygnieść równy spód. Odstawić do lodówki by zastygł. Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w ciągu kilkudziesięciu sekund pod kontrolą w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Najlepiej zrobić to ręcznie lub mikserem na najniższych
Sztuka gotowania w/g Samirynastępnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się nim.ciasto łaciate
Bon Appetit MałgorzatyMuszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 300g obranej dyni, 500g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić
Z miłości do słodkościcukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 50 dag, biała czekolada 100 gram, śmietanka 2 sztuki resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki(...)poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone, suszone
W Mojej Kuchni Lubiępółtłustego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 margaryna 1 budyń śmietankowy ciemna polewa: 125g margaryny 2 łyżki mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao jasna polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie, małym strumieniem(...)masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto. jasna polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmiałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko(...)jednej blaszce obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonszkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 700 ml mleka 2 budynie waniliowe w proszku 1,5 szkl wiórków kokosowych+1/2 szkl do dekoracji 200 g białej czekolady 250 g masła garść płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana będzie sztywna,dadajemy partiami cukier i ubijamy na najmiejszych obratach miksera(...)rozmieszania proszków budyniowych a resztę zagotowujemy z 1,5 szkl wiórków.Do gotującego mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym kremie rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń kokosowy.Krem przekładamy na zimny biszkopt,wyrównujemy,posypujemy resztą wiórków i płatkami migdałowymi.Ciasto wkładamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąki50 g zmielonych orzechów laskowych75 g cukru pudru1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej1/3 łyżeczki cynamonuniewielka szczypta kardamonu1 żółtko100 g masłaDodatkowo:25 g cukru1 płaska łyżeczka cynamonu100 g białej czekolady do dekoracjiŚwiąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo
Świat Ciastajajko 1 szklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około 80 g mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą(...)wykroić koła lub inne kształty. Na każdym wyciętym z lukru kółkeczku napisać pisakiem spożywczym dowolny tekst. Cukrowe koła pozostawić do wyschnięcia. Gdy stwardnieją, smarować od spodu odrobiną roztopionej białej czekolady lub kremem maślanym i umieszczać na muffince. Smacznego
kolorowotorcikoworóżnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag startej białej czekolady 4 listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru(...)zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą
Wanilia i Kardamonsera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać(...)wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemności