biała czekolada - 5588 przepisów (strona:107/373)

Marchewkowo jabłkowe słodkości dla mojej podwójnej miłości. Pyszne ciasto i opowieść o króliczku. 154

jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta płatki czekoladowe Decorada od Delecta maczek truskawkowy Decorada od Delecta dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy, następnie(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia, a następnie zdobimy. Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata. Smacznego Przepis dodaję

Słodkie okruszki
Tort brzoskwiniowy 102

mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń  płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm(...)przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy startą białą czekoladą, dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i kolorowymi perełkami

Bajeczna Kuchnia
Mazurek limonkowy 243

mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut(...)minut, po czym dodaj mąkę migdałową. Gdy masa przestygnie i zacznie wyraźnie tężeć, wylej ją na spód ciasta pokryty kajmakiem i wstaw do lodówki na min. 4 godziny.  Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali), polej nią wierch mazurka, ozdób migdałami (opcjonalnie). Smacznego

Moje Qulinaria
Andruty kokosowo-orzechowe 139

cukru Masa kokosowa: 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych białych 12 dag cukru 120 ml mleka 2% 10 dag mleka w proszku Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Jak je wykonać ?  Masa kakaowo-orzechowa: Masło, cukier, płynne mleko, oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje, wsypujemy mielone orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, zdejmujemy z ognia, lekko(...)smarujemy resztą masy kokosowej, przykrywamy ostatnim waflem. Całość  dociskamy ciężką deseczką aby masy dokładnie się skleiły, po upływie paru godzin  dekorujemy je płynną rozpuszczoną polewą z białej czekolady, odstawiamy najlepiej na całą noc. Kroimy przed podaniem na małe prostokąty. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasto z jeżynami i michałkami 143

Kolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać(...)szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
soczyste gruszki w marchewkowym cieście z białą czekoladą... 205

przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu(...)ciasta piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić, w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wymieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bardzo wilgotne, lekkie ciasto z soczystymi gruszkami smakuje wybornie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tęczowy jogurtowiec z owocami 265

małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady 2 łyżki adwokata 1 galaretka Blue Curacao Winiary 1 galaretka Pina Colada Winiary 1 galaretka Mojito Winiary 1 galaretka Pink Margarita Winiary 400 g mrożonych truskawek kiwi w syropie(...)puste miejsce wrzuciłam kawałki kolorowych galaretek i zalałam 4 warstwą galaretki Pina Colada wymieszaną z jogurtem. Gdy ta warstwa zastygła, wyjęłam deser na paterę i polałam rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z adwokatem. Na powierzchni jogurtowca ułożyłam owoce, maliny i jagody. Smacznego. The post Tęczowy jogurtowiec z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 175

jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy(...)się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady. Udanych wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 161

łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)drugim blatem  biszkoptu , odstawić do lodówki MASA LIMONKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę  roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i  wyciśniętym  sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać

RAROSSA
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 140

mąki 220 g cukru4 jajka (rozmiar L) lub 5 mniejszych 2-3 łyżki mlekaszczypta solikonfitura różana (200-250 g)opcjonalnie: cukier puder lub biała czekolada Przygotowanie:Na początku łączymy tzw. składniki płynne. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę(...)nią drugą połowę. Na pewno część konfitury będzie próbowała nam uciec, ale nie należy się tym przejmować i ewentualnie pomóc sobie nożem. Ciasto dekorujemy, np. cukrem pudrem lub białą czekoladą w zależności od poziomu słodkości jaki lubimy :)Ciasto kroimy dopiero po podaniu, zaraz przed nałożeniem na talerz, żeby nam się nie rozleciało. Pysznie smakuje z herbatą, do której

Zakręcony Widelec
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 191

delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :)Spód:240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo100 g wiórek kokosowych60 g roztopionego masłaCiasteczka rozetrzeć na pył przy pomocy(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do suchego patyczka. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Wierzch:200 g mascarpone100 g białej czekolady1 łyżka cukru pudrupłatki świeżego kokosa z około połówki orzechaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko

Food Square
TRIKOLORKA 101

trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła !!! TRIKOLORKA  DESER ZAKRAPIANY RUMEM Składniki: podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody(...)stronie przeciwnej niż mus czekoladowy. Ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia masy. Śmietankowa podstawa: Trzecią warstwę wykonujemy z ostatniej części ubitej śmietany i rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady oraz 2 łyżek rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny (wykonanie jak wyżej przy warstwie czekoladowej).  Mus wlewamy do miseczki (stojącej już normalnie) z wcześniej przygotowanymi warstwami czekoladową i karmelową.  Odstawiamy

Bon appetit mon amie
Akademia CookUp - Torty 314

trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił się wszędzie, a smak był absolutnie obłędny! Byliśmy ciekawi jak będzie smakował z kremem z białej czekolady, który mieliśmy za chwilę przygotować. Topienie czekolady zawsze sprawia radość, ale na efekt finalny kremu musieliśmy poczekać, bo był wykonywany w dwóch krokach - część składników musiała być podgrzana(...)Sachera - cięższy od normalnych biszkoptów i wilgotny. Koniecznie przełożony dżemem morelowym i oblany polewą czekoladową. Każdy z tortów był inny, każdy był wyjątkowy. Tort cytrynowy z kremem z białej czekolady, z kremem cytrynowym i siekanymi pistacjami podpisł serca wszystkich! Słodki, ale też kwaskowy - z dodatkową teksturą od pistacji. Wspaniale nasączony, mięciutki i sprężysty biszkopt! Tort czekoladowy - mocno czekoladowy - czekoladowy

Plate of Joy
Tort Rafaello 178

pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone, 120 ml napoju mlecznego o smaku kokosowym, słoik dżemu wiśniowego, 70 g płatków migdałów, tabliczka białej czekolady, 150 g wiórków kokosowych. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.   Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek(...)dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na torty: Czarny las , Tort truskawkowy , Torcik

paapilotkaa
Pomysły na muffiny- 5 sprawdzonych smaków 155

składniki mieszamy osobno, jak poprzednio, a następnie łączymy i tworzymy gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy babeczki przez 25 minut. Po ostygnięciu możemy je udekorować białą czekoladą i migdałami. Muffiny jogurtowe Babeczki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy 1 jajko, 3 łyżki cukru,1 łyżka cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia, szklanka wybranego jogurtu(...)sprawdzając co jakiś czas zapałką stopień wypieczenia. Muffiny bazyliowe Do ich stworzenia potrzebujemy pół szklanki mleka, pół szklanki mąki pszennej, 90 g cukru, 100 g masła, 100 g białej czekolady, łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli, świeżej bazylii, jednego jajka. Czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i masłem do roztopienia. Czekamy aż wystygną, a następnie blendujemy

WojnaNaSmaki.pl