biała czekolada - 5588 przepisów (strona:110/373)

CIASTO BAWOLE OCZY 262

pszennej 1 łyżeczka proszku i octu KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy kostka masła (temperatura pokojowa) ORAZ: słoiczek powidła lub marmolady 2 paski białej czekolady 0,5 łyżeczki oleju Polewa zrobiona z połowy porcji  KLIK    WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy(...)wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie  przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :) MAŁA RADA: Pozostałe białka

Pani na deser
Makowa panienka 196

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często mieszając, zagotować z cukrem

Pełny talerz
Tort makowy z malinami 160

Klasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody(...)temperaturze pokojowej.Masło stwardnieje w lodówce i utrzyma krem w odpowiedniej konsystencji. Krem z ricottą  250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru 15 g żelatyny 50 ml wody Poncz 1/2 szklanki kompotu truskawkowego 2 łyżki soku z cytryny Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą

Anielskie wypieki
Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia 274

kokosowych Wierzch: 300ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wafelki z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard 1. Wiórki kokosowe (100g) wsypać na patelnię i prażyć, aż delikatnie się przyzłocą i zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego(...)ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki, można przy pomocy małej tylki z nacięciem nr 580s, jak na zdjęciu. Na koniec ciasto ozdobić pokrojonymi wafelkami z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Tort śmietanowo porzeczkowy 158

łyżki cukru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo do dekoracji: Płatki kokosowe Biała czekolada Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już lśniąca i sztywna dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia(...)rozkładamy drugą porcję kremu śmietankowego. Boki wygładzamy resztą kremu śmietankowego. Pomocne przy wygładzaniu jest moczenie nożna w wrzącej wodzie. Wierzch dekorujemy resztą kremu porzeczkowego, płatkami kokosowymi oraz startą białą czekoladą

VioletoweKucharzenie
Navona 136

menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny „mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą” nie mogłam się oprzeć. I w ten sposób zamówiłam deser, a czy zrobiłam dobrze … o tym później. Do Navony poszłam z córką i razem wybrałyśmy pozostałe dwa dania. Wybór padł(...)szpinaku – jak dla mnie idealny. Nie rozgotowany, idealnie doprawiony, nie przesolony – dla niektórych przyprawić oznacza dużo posolić. No i na koniec deser. „Mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą”... i nagle się okaże, iż skłamałam wcześniej, mówiąc, że napiszę coś o deserze... Nic, nie napiszę... rozmarzyłam się... przepraszam

królestwo garów
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 141

obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy(...)lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu malinowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Z roztopionej białej czekolady formujemy serduszka i schładzamy chwilkę :) Smacznego! Przepis z małymi modyfikacjami ze strony Moje Wypieki

Chocolate Muffin Blog
Najlepszy przepis na pączki z wiśnią z polewą z białej czekolady 203

Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych wiśni, odsączonych z nadmiaru płynu i polewę z białej czekolady otrzymujemy pączki idealne o smaku słodko- kwaśnym.  Składniki (na 40 małych pączków): 100 gram drożdży  1 łyżka cukru  2 szklanki ciepłego mleka 2 jaja 5 żółtek(...)mąki  szczypta soli  skórka otarta z połowy pomarańczy  50 gram rozpuszczonego masła  200 gram drylowanych, odsączonych z nadmiaru płynu wiśni  100 gram czekolady białej + 2 łyżki mleka + 1 łyżka masła  2 litry oleju rzepakowego do smażenia  2-3 ziemniaki Z drożdży, cukru, 1 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżki mąki

Mango Papaja
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 167

piekący:)  mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam...  Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć na blat kuchenny rozwałkować i przełożyć(...)mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy

Kubki smaku
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 441

serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki(...)cukierki. Lekko wymieszać. 5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować cieniutko odłożony krem. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić, Najlepiej całą

Maślane ciasteczko
Tort tęczowy 331

200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem(...)chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Masę cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu

Pyry na Gaz
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 139

Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej.  Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą ( w wersji mniej fit  😋). Ja miałam do dyspozycji dżem truskawkowy 100%, który idealnie wpasował się w delikatny smak tegoż serniczka. Składniki: na spód opakowanie naturalnych wafli ryżowych(...)przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem. Smacznego

Kuchnia Ellie
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA 215

mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu 1 fix do śmietany wiórki z białej czekolady do posypania Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać(...)porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM ), od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 186

truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek

Kuchnia Ellie
MAKARONIKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 169

pudru 50 g cukru DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 200-250 g serka mascarpone kolorowe posypki do dekoracji złoty, różowy i fioletowy barwnik spożywczy jadalny czarny pisak odrobina roztopionej białej czekolady WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM: 1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane w temperaturze pokojowej minimum 24-36 h przed przystąpieniem do pieczenia. 2)Płatki migdałowe(...)zrumieniły! Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Na 16 głowach Unicorn uszy i rogi pomaluj na złoto, miejsca poniżej rogów posmaruj odrobiną białej czekolady i posyp dekoracyjnymi kuleczkami. Jadalnym pisakiem narysuj oczy, a sypkim różowym barwnikiem za pomocą pędzelka zrób rumieńce. Makaroniki przełóż serkiem mascarpone zabarwionym na fioletowo. Nie dodawaj do niego żadnego

Słodko-Słony Świat Ilony