pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą(...)czekoladowa: -120 gram gorzkiej czekolady -3 łyżki kakao -łyżka cukru pudru -50 gram masła. Masło topimy z czekoladą, dodajemy kakao i cukier, mieszamy na ogniu intensywnie, odstawiamy do wystudzenia. Komponujemy tort: Będziemy potrzebować marmolady owocowej; najlepiej własnego wyrobu; grunt, by była kwaśna. Biszkopt brązowy przekrawamy na 3 części za pomocą żyłki; to samo robimy z białym. Warstwę brązową smarujemy
BaRepasorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z tego samego źródła. Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g(...)minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę
Na słodko lub wytrawnieinspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę(...)minut.Czekolady (mleczną i białą- oddzielnie) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 1 łyżce oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami do góry i schładzamy kolejne 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, ponownie ją roztapiamy. Wyjmujemy cake pops
Smakowity Blog Kulinarnyzajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą(...)polewy najtańszych margaryn ! Zawierają one bardzo dużo wody, a mało tłuszczu i dlatego są tak tanie ! Wtedy nasza polewa może nam nie zastygnąć, albo nie połączy się dokładnie z czekoladą ! Zrobi się tzw. ,, siara
Przepisy i porady kulinarneduże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt czekoladowy jasny: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii(...)mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia, co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą
Kolizje Smakówkremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 150 g biszkoptów(...)wystudzenia, kontrolując gęstość. Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Gęste kremy podzielić na pół i przekładać krążki nasączonych biszkoptów zaczynając od białego, a kończąc na ciemnym. Pokryć nim wierzch i boki. Wygładzić i wstawić do lodówki
https:KKuchniaMniamUwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy(...)prószy zmieniając koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...! 1 op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipołączenia. Sos czekoladowy biały: 50 g białej czekolady 20 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia. Dodatkowo: gwiazdki z mlecznej czekolady Na zimne ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami
kulinarnyswiatdomiforma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik ) - 250g gorzkiej czeklady - 50g białej czekolady - 400ml śmietany kremówki - 100g masła Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć(...)malaksera. Dodać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do tarty* i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę (gorzką i białą - ich ilość zależy od Waszego upodobania) razem ze śmietaną. Od czasu do czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać cukru pudru, jeśli będzie za mało
CookYourselfczekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała(...)zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąDodatkowo: ok. 170 – 200g herbatników typu Petit Beurre 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opak. śmietan fix 5 kostek białej czekolady 5 kostek mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto cappuccino bez pieczenia – Wykonanie: Śmietanę kremówkę (330ml) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder(...)połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Obie czekolady (mleczną i białą) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kolejne 330ml śmietany kremówki ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i 2 opakowaniami śmietan fix’u. Wyłożyć
Kulinarne Przebojetego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie gotuję tylko koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :) Składniki: 5 jajek(...)oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane sypkie składniki i wymieszać, następnie dodać olej
Delicious Titbitscukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada opcjonalnie inne dekoracje z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć(...)posmarować wierzch i boki tortu. Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Boki i wierzch tortu udekorować startą gorzką i białą czekoladą. Następnie tort udekorować śmietaną za pomocą szprycy dekoracyjnej. Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny
Passions hobbies lifemanną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 1/2 l kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 serek duży Monte dodatkowo: 200 g orzechów (MIX - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca(...)włoskie) garść rodzynek namoczonych w Whisky płatki migdałów Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić. W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować. 1/3 masy wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Przykryć drugą częścią
Trufelkowo