nich Walentynek :) Poza tym nikt nie je ich przecież na kilogramy, dla mnie stanowią swego rodzaju dodatek i dekorację do Walentynkowej kolacji. Moje truskawki oblałam mleczną i białą czekoladą, i naprzemiennie ozdobiłam różnym wzorkami i posypkami. Takie truskawki naprawdę pięknie się prezentują i są banalnie proste w przygotowaniu. Za każdym razem mogą wyglądać inaczej. Może zechcecie je przygotować(...)afrodyzjakiem i bez wątpienia podniosą temperaturę podczas kolacji... :)))) Przekonajcie się sami! SKŁADNIKI: truskawki (ilość według uznania) czekolada (smaki i rodzaj według uznania - ja użyłam mlecznej i białej) kolorowe posypki (opcjonalnie) WYKONANIE: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (nad garnuszkiem z gotującą się wodą umieść miseczkę z połamaną w kostki czekoladą. Woda niech nie dotyka miski. Rozpuść czekoladę i ponów czynność
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe z bezą. A może marzy wam się pyszny tort? Co powiecie na biały tort kokosowy z czekoladą, a może po prostu wuzetka? W „Wypiekach
TetiisheriSkładniki umieszczamy w kąpieli wodnej i roztapiamy, mieszamy. polewa czekoladowa jasna: 50 g białej czekolady, posiekanej 20 ml śmietany kremówki Składniki wkładamy do kąpieli wodnej, roztapiamy i mieszamy. Na wystudzony mazurek wylewamy ciemną polewę i rozprowadzamy. Na ciemnej czekoladzie robimy kleksy z białej polewy i patyczkiem robimy wzorki. Chłodzimy. I music na dziś!!! katuje ten utwór
Dzieje kuchennej Wiewióryzmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam go do lodówki. DODATKOWO: 2 okrągłe blaty z mlecznej czekolady 2 okrągłe blaty z białej czekolady garść malin (ja użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka listków świeżej mięty Serniczki wyciągnęłam z obręczy, ułożyłam na desce z łupka, możecie na zwykłym talerzu. Jak widać na zdjęciach(...)masę porzeczkową wycisnęłam szprycą na około każdego deserku, na wierzchu też, przyłożyłam białym blatem czekoladowy, na niego wycisnęłam krem porzeczkowy na przemian z malinami, przyłożyłam blatem mlecznej czekolady i wierzch udekorowałam kleksem z masy porzeczkowej, maliną i miętą. JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE BLATY Z WYTŁOCZONYM WZOREM? Oczywiście musimy mieć wałek z wzorem do tłoczonych wzorków, taki jak te, które widzicie
Blondynka Gotujebuzię, a smak po nich pozostał do dziś:) Ale zostawmy rurki, mam całą cytrynę, do tego moja koleżanka przywiozła mi z Czech ich słodki przysmak - czekoladę studencką;) Tak więc mam cytrynowe muffinki z białą czekoladą w środku, pyszne szaleństwo! Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru mokre 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 1 jajko Dodatkowo pół tabliczki czekolady (jak nie studencka może być zwykła biała) starta skórka z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Składniki suche wymieszać ze sobą. W oddzielnej misce dać jogurt, olej i jajko, wymieszać je razem do uzyskania jednolitej masy
pink envelopeBardi. Znajduje się w niej 140 przepisów z wykorzystaniem czekolady. Od ciast, ciasteczek, serników przez puddingi i brownie, aż po babeczki i wykwintne desery... wszystko skąpane w czekoladzie gorzkiej, mlecznej lub białej. Przepisy są proste, nieprzekombinowane i bardzo przemyślane. Nie zawierają sztucznych dodatków i żelatyny. Szczerze mówiąc, każdy przepis jest wart uwagi i każdy - przy chęciach i wyobraźni - gwarantuje(...)pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Masa : 375 g twarożku 375 g serka śmietankowego 360 g białej czekolady 300 g jagód Twarożek zmiksować z serkiem na gładką masę. Dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki
Chocolate Muffin Blogneguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej i bardziej wiosennej. Padło więc na aromatyczne(...)surowego marcepanu 65 g cukru pudru 85 g miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 65 g cukru 86 g białej czekolady mus rumowy z truskawkami: 500 g sera ricotta 225 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki rumu 6 listków żelatyny 50 ml mleka 400 g truskawek krem maślany
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiejskiej 250 g mąki pszennej 70 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli do dekoracji: polewa czekoladowa "Smak białej czekolady" Delecta polewa czekoladowa "Smak ciemnej czekolady" Delecta kamyczki czekoladowe Decorada Delecty Masło, cukier, żółtko i śmietanę włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj i wyrób ciasto(...)około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą, drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą
Gotuj Sam!przygotowuję w takiej sytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY Składniki: (na 2 porcje) 50 g chałwy waniliowej 100 g białej czekolady 200 g sera białego 40 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rodzynki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Z białka(...)Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy aż masa uzyska temperaturę około 75°C, następnie studzimy i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Przekładamy do miseczek i dekorujemy starta czekoladą, kawałkami chałwy i rodzynkami. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę
Bon appetit mon amiepół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno posiekanej czekolady (białej i ciemnej), czekoladowych groszków, lentilków itp. Zamiast części czekolady można dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie
Korniszonkiokazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka
Wanilia i Kardamonjogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy
Izabelawkuchnikąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał
Różne smaki w kuchnimleko ciepłe 250 ml drożdże sypkie 16 g cukier 50 g cukier waniliowy 32 g masło 50 g żółtka 4 szt spirytus 2 łyżki Dodatkowo: czekolada gorzka czekolada biała wiórka kolorowe z czekolady Wykonanie: Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka . Włączamy robot i wyrabiamy ciasto
Różowa kuchniaśmietaną ze składników na krem** 150 gram orzechów włoskich 5-6 czubatych łyżek cukru Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietany 36% 100 gram czekolady gorzkiej 100 gram białej czekolady Dodatkowo: ciastka rurki z kremem do dekoracji wierzchu tortu słoiczek kwaśnej konfitury malinowej Ciasto czekoladowe Składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w jednej misce
Mango Papajaowocami 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao(...)czekoladę i orzechy, wymieszać. Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy. Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki. Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić
Smakołyki AsiLäderach, która produkcją czekolad i pralinek zajmuje się nieprzerwanie od 1962 roku. Nieduża 500 gramowa paczuszka zawierała czekolady w 12 różnych smakach - od rozpływających się w ustach delikatnych czekolad białej i mlecznej, przez czekoladę z orzechami, przepyszną czekoladą pomarańczowo-migdałową i czekoladę z drobinkami żurawiny do wyrazistej ciemnej gorzkiej czekolady zawierającej 70% brazylijskiego kakao. No cóż - w porównaniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy z mamusią robionego przez nas) 180 g cukru trzcinowego (używałyśmy trzcinowy cukier puder) 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g czekolady białej startej 50 g czekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego
Lili w kuchniarbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 100 ml wody 1 gorzka czekolada 0,5 tabliczki białej czekolady 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej
VioletoweKucharzeniemargaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady
Mix smakucukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę
VioletoweKucharzenie