biała czekolada - 5588 przepisów (strona:120/373)

Najlepsze brownie 137

lodami.    składniki: 185 g masła 185 g gorzkiej czekolady 3 jajka 275 g cukru pudru 40 g gorzkiego kakao 85 g mąki pszennej 50 g białej czekolady - posiekanej na drobne kawałeczki 50 g czekolady deserowej - posiekanej na drobne kawałeczki    Przygotowujemy kwadratową formę o boku 20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Gorzką czekoladę(...)masa zwiększy objętość. Do gotowej masy delikatnie należy wmieszać ostudzoną czekoladę z masłem. Następnie przesiewamy do miski z masą mąkę i kakao.    Mieszamy. Dodajemy posiekaną białą i deserową czekoladę, znowu mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.Wierzch ciasta powinien przypominać cienki papier, a boki powinny odstawać

noteskulinarnyfiga
Szyszki z ryżu preparowanego 96

smak. Ten sam co 30 lat temu... 460 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g białej czekolady 50 g mlecznej ciemnej czekolady 100 g ryżu preparowanego Masę kajmakową równo dzielimy na dwa rondelki. Do jednego dodajemy połamaną ciemną czekoladę, do drugiego białą. I podgrzewamy na malutkim ogniu stale mieszając aż czekolada się rozpuści. I przelewamy do misek. Jedną

Marder&Marder Manufacture
comber z musu czekoladowego (bez pieczenia) 135

białej czekolady kilka kostek mlecznej czekolady ciasteczka anyżkowe (można pominąć) mandarynka Czekolady połamać. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekolady i mieszając rozpuścić, wystudzić. Foremkę wyłożyć folią, żeby łatwo było wyjąć deser. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Białka ubić w osobnej misce. Kremówkę wymieszać z białkami na najniższych obrotach miksera i mieszając dolewać czekoladę. Masę przelać(...)foremki. Na wierzchu ułożyć biszkopty spodem do góry. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężały deser wyłożyć na paterę odwracając formę go góry dnem. Delikatnie zdjąć folię. Białą i mleczną czekoladę zetrzeć na wiórki (łatwo robi się to obieraczką do jarzyn). Posypać deser z wierzchu i udekorować mandarynkami i ciasteczkami. Przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffiny, babeczki z płatkami owsianymi, pomarańczą i dwoma czekoladami 128

moje dziecko już lamenty zaczęło odprawiać, bo jak to, bo kiedy, bo już i rób co chcesz człowieku ;) Zrobiliśmy, dwa rodzaje :)) Teraz pierwsze z płatkami owsianymi, pomarańczami, czekoladą gorzką i białą. Inspirowałam się tym przepisem, trochę go zmodyfikowałam pod siebie. U mnie muffinek wyszło około 16 szt, ale miałam mniejsze papilotki. Babeczki wyszły pyszne :))) Składniki: 2 szklanki mąki(...)cukru trzcinowego 2 jajka otarta skórka z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 100 ml maślanki 50 g roztopionego masła  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia czekolada gorzka czekolada biała Na początku roztapiamy masło, ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Ja pokroiłam sobie również czekolady. Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Formę

kruche babeczki
Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 220

pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą(...)czekoladowa: -120 gram gorzkiej czekolady -3 łyżki kakao -łyżka cukru pudru -50 gram masła. Masło topimy z czekoladą, dodajemy kakao i cukier, mieszamy na ogniu intensywnie, odstawiamy do wystudzenia. Komponujemy tort: Będziemy potrzebować marmolady owocowej; najlepiej własnego wyrobu; grunt, by była kwaśna. Biszkopt brązowy przekrawamy na 3 części za pomocą żyłki; to samo robimy z białym. Warstwę brązową smarujemy

BaRepas
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 132

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z  tego samego źródła.   Tym razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g(...)minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę

Na słodko lub wytrawnie
Domowa tabliczka czekolady z ulubionymi dodatkami 199

Twojej wyobraźni!  Również to czy użyjesz czekolady gorzkiej, mlecznej czy białej zależy tylko od Ciebie! Możesz też użyć trochę czekolady ciemnej, wstawić ją na kilkanaście minut do lodówki i kiedy już trochę stężeje dodać czekoladę białą. A nawet narysować wzorki, szlaczki, serduszko :) Czego chcieć więcej?  A najlepsze jest to, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych foremek(...)Wystarczy miękkie, plastikowe pudełeczko po jogurcie (kto powiedział, że czekolada nie może być okrągła?), margarynie, serku itp.  Idealnie jeśli masz termometr kuchenny i możesz "utemperować" czekoladę. Jeśli go nie masz warto zrobić to na oko, żeby czekolada była chrupiąca. Jeśli zwyczajnie ją rozpuścisz będzie się szybko topić i rozpływać w ustach, będzie też matowa, a nie błyszcząca. Nieutemperowaną czekoladę

Kraina Tysiąca Smaków
Cake pops czyli słodycze na patyku 252

inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę(...)minut.Czekolady (mleczną i białą- oddzielnie) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 1 łyżce oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy na blaszce patyczkami do góry i schładzamy kolejne 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, ponownie ją roztapiamy. Wyjmujemy cake pops

Smakowity Blog Kulinarny
Polewa czekoladowa ekspresowa ! 140

zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą(...)polewy najtańszych margaryn ! Zawierają one bardzo dużo wody, a mało tłuszczu i dlatego są tak tanie ! Wtedy nasza polewa może nam nie zastygnąć, albo nie połączy się dokładnie z czekoladą ! Zrobi się tzw. ,, siara

Przepisy i porady kulinarne
Tort czekoladowy 167

duże jajka  50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na biszkopt czekoladowy jasny:   50 g białej czekolady   50 g masła   50 g cukru pudru   2 duże jajka    50 g mąki pszennej   0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii(...)mieszamy. Dodajemy posiekaną jak najdrobniej czekoladę i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia,  co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą

Kolizje Smaków
Mleczny tort czekoladowy 273

kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 150 g biszkoptów(...)wystudzenia, kontrolując gęstość. Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Gęste kremy podzielić na pół i przekładać krążki nasączonych biszkoptów zaczynając od białego, a kończąc na ciemnym. Pokryć nim wierzch i boki. Wygładzić i wstawić do lodówki

https:KKuchniaMniam
ROGALIKI FRANCUSKIE Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ- STARY PRZEPIS Z BLOGA 169

Uwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy(...)prószy zmieniając koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...!     1 op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w  kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mazurek czekoladowy 191

połączenia. Sos czekoladowy biały: 50 g białej czekolady 20 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia.   Dodatkowo: gwiazdki z mlecznej czekolady Na zimne ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami

kulinarnyswiatdomi