biała czekolada - 5588 przepisów (strona:122/373)

Walentynkowy tort migdałowy 162

taki właśnie jest. Zapraszam na Walentynkowy Tort Migdałowy."Składniki:200 g masła250 g mąki80 g płatków migdałowych50 g otrębów owsianych160 g cukru450 ml śmietanki 30%łyżka cukru waniliowego60 g białej czekolady60 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do robota kuchennego wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, płatki migdałowe i otręby. Włączyć i ugniatać do momentu aż, ciasto będzie spójne - podobne(...)minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie

Słodkie Przyjemności
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 119

herbatników garść orzechów laskowych kilka igiełek świeżego rozmarynu 4 szt pierników 50 g rozpuszczonego masła masa 500 g tłustego twarogu 500 g półtłustego twarogu 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 jajka mała garść posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanych pierników 100 g chałwy waniliowej sok z 1/2 cytryny wierzch stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką(...)piekarniku. Całkwoicie przestudzony wkładamy do lodówki. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami

Raj dla Podniebienia
Ciasto kakaowe z miętową śmietanką 265

łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady 50 g białej czekolady   Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Obroty miksera nieco zmniejszamy i cienkim strumieniem wlewamy maślankę oraz olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao

Smaki Na Talerzu
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 160

czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 galaretka jagodowa Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką

VioletoweKucharzenie
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 308

pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) DALSZY CIĄG TUTAJ 9. BARDZO PUSZYSTY SERNIK SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła

SMYKWKUCHNI
Światowy Dzień Muffina - Ciasto muffin mocno czekoladowe (Torta muffin al cioccolato) 139

SKŁADNIKI 180 g m ą ki pszennej 100 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 40 g kakao 16 g proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 jaja  **** INGREDIENTI 180 g di farina 100 g di zucchero 50 g di cioccolato fondente 50 g di cioccolato bianco

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka z kandyzowanym imbirem i białą czekoladą 163

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni. Trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam jego pierwotną wersję a gorzką czekoladę zamieniłam na białą. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i na pewno posmakują miłośnikom imbiru, ale i nie tylko. Można je przechowywać około tygodnia (zamknięte w pojemniku; wg autorki). (15-16 sztuk) 120g masła/margaryny(...)180g mąki 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1 łyżka oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale go nie było) 50g kandyzowanego imbiru 8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej)     Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem.   Z masy

Di gotuje
Kawowy deser z mascarpone 119

Składniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki  wody 2 jajka Czekolada biała i mleczna Przygotowanie: Jajka wyparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać  z serkiem na jednolitą masę. W filiżance wymieszać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z wodą(...)połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć w espresso. Następnie ułożyć w pucharkach lub szklankach biszkopty na przemian z kremem. Na każdą warstwę kremu zetrzeć troszeczkę białej i mlecznej czekolady

The Sweet Damsel
Sernik wiedeński w polewie czekoladowej 138

pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy

VioletoweKucharzenie
Ciasto bounty 226

rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać rozpuszczonymi czekoladami

Delicious Titbits
Mleczna Kanapka 409

Dziś dzień czekolady! Jeden z moich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy  biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę!”Składniki(...)proszku do pieczeniaMasa mleczna:200 g mleka w proszku125 ml mleka150 g cukru pudru350 g miękkiego masła1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa:50 g gorzkiej czekolady50 g  białej czekolady+ łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na sam początek do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy cukier ciągle mieszając, pod koniec dodając olej.W oddzielnej misce

Słodkie Przyjemności
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 128

nutką cynamonowo-orzechowąSkładniki:(na keksówkę 27x8 cm)150 g miękkiego masła140 g cukru3 jajka160 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnej czekolady (70%)25 g mlecznej czekolady25 g białej czekolady4 bananykruszonka:50 g miękkiego masła30 g mąki pszennej30 g cukru1 łyżka cynamonu65 g orzechów laskowychMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z budyniem i czekoladą 159

margaryny160 g cukru170 ml mleka2 jajkaDodatkowo :400 ml. mlekabudyń czekoladowy lub śmietankowyczekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę)Przygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu  rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka

charlotte gotuje
Moje czekoladki w kształcie serc. 133

Takie kolorowe pyszności można zrobić samemu nie mając żadnego talentu kulinarnego :)Wystarczy mieć barwne draże czekoladowe, posypkę wielobarwną, pokruszone batony czy wafle. Wszystkie te dodatki zatopiłam w rozpuszczonej czekoladzie białej i mlecznej. Czekoladę każdą oddzielnie rozpuściłam w łaźni wodnej, wlałam do silikonowej foremki. Możemy popuścić wodze fantazji i zrobić niepowtarzalne kompozycje :) To może być świetny, kolorowy i wyjątkowy prezent

Proste Potrawy
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 257

wody i dokładnie wymieszać. Będzie łatwiej nam rozsmarowywać go na biszkopcie. Wierzch: 1 dowolna galaretka + 1 szklanka wody, 20 dag borówek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 tabliczki białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy wraz z żółtkami. Wlewamy

Delicious Titbits