szkoda ich jeść! Świąteczny deser na świąteczny dzień. Proste, piękne i smaczne. Składniki: • kilkanaście dużych truskawek z szypułkami • po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej • różne posypki cukierkowe Wykonanie: • Truskawki umyć z szypułkami, osuszyć. • W kąpieli wodnej rozpuścić każdą czekoladę osobno. Ja rozpuszczam w szklanej miseczce, którą wkładam
To co kochamowinąć w folię spożywczą i zanurzyć w roztopionej, płynnej czekoladzie. Czekolada szybko zastyga i łatwo można oddzielić ją od lodu i folii. Świetny efekt uzyskacie robiąc miseczki z białej czekolady, albo dwukolorowe.Wyglądają trochę jak kielichy tulipanów. Składniki na lody: 400g mrożonych truskawek 2 średnie banany 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki miodu Sposób wykonania: Do malaksera wkładamy mrożone
Kuchnia Pani WiosnyDużo się ostatnio dzieje w naszej kuchni, a wciąż brakuje mi czasu na dodawanie nowych wpisów. Chociaż pogoda raczej jesienna … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnipłatki ryżowe na mleku sojowym z kakao, budyniem czekoladowym i białą czekoladą w słoiczku po domowym maśle orzechowym~ Zobaczymy co będzie dalej :) Zapowiada się fajnie
breakfast of dreamsSkładniki: na 4 porcje 1kg arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy
Luźna KuchniaKokosowy budyń z suszona kostką kokosową, prażonymi wiórkami kokosowymi, białą czekoladą i bananem Idealne śniadanie na początek tygodnia Sprawdzian z polskiego odhaczony. W tym tygodniu jeszcze "tylko" dwa.Składniki: 100ml mleczka kokosowego 200ml mleka20g mąki ziemniaczanejłyżka wiórek kokosowych cukier/coś do posłodzeniaszczypta soli Odlewamy część mleka i mieszamy z mąką, resztę mleka wraz
More food, love and dreamsszklanki mąki Szczypta soli Ciemna polewa: 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Jasna polewa: 90g białej czekolady 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i również odstawiam do ostygnięcia
Kolizje Smakówoctu Składniki na mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 1 czekolada deserowa 1 łyżeczka cukru pudru 0,5 opakowania serka mascarpone Składniki na mus śmietankowy: 250ml śmietanki 30% 1 biała czekolada 0,5 opakowania serka mascarpone Ponadto: amaretto maliny wiórki czekoladowe Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu
Słodki ZakątekSylwester! Do usłyszenia w Nowym Roku 2017! Pavlova z czekoladą Składniki: na tort 8-10 porcji 5 białek 320 g cukru 1½ łyżki soku z cytryny 100 g białej czekolady 60 g pistacji 300 ml śmietanki, 36% 150 ml greckiego jogurtu, 10% szczypta waniliowej pasty 4 owoce marakui Nastaw piekarnik na 130ºC na termoobieg (bez termoobiegu 145ºC). W misce
codojedzeniaBardzo słodka czekolada o aromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka
W królestwie smaków BeatyDekorujemy nasz koktajl chrupkami w czekoladzie, a żeby fajnie wyglądało to dajemy kształt gwiazdek. * Lokowanie produktu " Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów." Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli
Różowa kuchniaPyszne kakaowo czekoladowe ciasteczka , które najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy w środku znajduje się miękka czekoladaSkładniki:250 g mąki140 g masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasa:100 g białej czekolady180 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1,5 łyżeczki żelatynykakao do posypania ciastaWykonanie:W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe
Kulinarne przygody Gatitybiałej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka DO DEKORACJI: * mleczna czekolada ( roztopiona ) – do oblania ścianek słoiczka * donut z cukrem – przepis na dole * beza wloska – przepis na dole * pierniczki uszatki – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy. Zimne(...)cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć
Ostra na SłodkoBuraczane kokosowe trufle z fasoli; z wodą kokosową w wiórkach i białej czekoladzie nie sądziłam, że wyjdą a jednak i to całkiem łatwo
More food, love and dreamsBlondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy
Chocolate Muffin BlogBananowa kasza jaglana z jogurtem naturalnym z mascarpone, suszoną żurawiną, białą czekoladą i prażonymi migdałami Dzisiaj rano, na szybko,w drodze, bo późno spać poszłam i wstać mi się nie chciało, w słoiku do samochodu, w drugiej ręce z kawą biegłam. Kierunek Warszawa, Wilanów, 25km Orange Warsaw Maraton. Pobawiłam się dzisiaj w wolontariusza. Druga taka moja impreza
More food, love and dreamsbajecznie proste do zrobienia. Owinięte marcepanem i polane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 30 suszonych daktyli 30 całych migdałów ok. 150 g masy marcepanowej ok. 200 g białej czekolady barwnik różowy dowolne posypki wg uznania: rozdrobnione orzechy, małe cukierki, kuleczki, zabarwiony cukier Sposób przygotowania: Daktyle przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Do środka daktyli wkładamy migdały. Marcepan wcześniej rozwałkowujemy
Podróż w kulinariazimnej wody szczypta soli Pomada: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 1 puszka (530 g ) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Góra: 50 g białej czekolady, grubo posiekanej 50 g mlecznej czekolady, grubo posiekanej 50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej 80 g orzechów laskowych i pecan , pokrojonych na kawałki 40 g migdałów blanszowanych pokrojonych
Blondynka Gotujebananie proste. Smak? Rewelacja! Słodka czekolada i mokre, owocowe nadzienie, bomba nie tylko kaloryczna, ale i smakowa, a i wygląd ich mnie się podoba. Składniki: biała czekolada kilka jeżyn Wykonanie: Tutaj musisz wlać wodę do niewielkiego rondelka i zagotować. Do miski o większej średnicy włożyć połamaną na kostki czekoladę, najlepiej ze dwie, trzy tabliczki. Kiedy woda się zagotuje
Blondynka Gotujełyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki. Piekarnik nagrzać do 150C (z termoobiegiem). Piec ok 30 minut. Studzić na kratce
CookYourselfpokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
Luźna Kuchnia