żółtek 1/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 40 g masła 35 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu 2 łyżki drobno posiekanego szpinaku Polewa 1 biała czekolada 2 łyżki mleka lub śmietanki 30 % zielony barwnik czarna posypka cukrowa 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki ciemnej czekolady Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu
Kolizje Smakówkakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12% 120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia. Czekoladę siekamy na małą kostkę. Mąkę i kakao przesiewamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej
Mania GotowaniaPyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą. Składniki 200 g mąki żytniej 600 g mąki pszennej 200 g masła 300 g … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNasz wielkanocny stół jest zawsze ozdobiony kolorowymi jajkami, kurczaczkami, itd. W tym roku pojawią się na nim też "oszukane marchewki", czyli truskawki maczane w białej czekoladzie. Takie marchewki będą też idealne do dekoracji świątecznych ciast. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrycukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut.Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (w mikrofali, albo kąpieli wodnej
Słodkie PrzyjemnościPiec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku(...)zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia . Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość. Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu
Domowa cukiernia Ewymleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta
Di gotujeniespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliKrem serowo-czekoladowy:120 g cukru100 g białej czekolady160 g masła400 g serka kremowego PhiladelphiaCzekoladę mleczną podzielić na 12 części(...)połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1). 100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę
Świat Ciastatylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Blondynka Gotujeolej kokosowy// ewentualnie masło - 2 łyżki soda oczyszczona lub proszku do pieczenia - pół łyżeczki mąka pszenna - 100 g miód - 2 łyżki/ 50 g cukier brązowy - 50 g biała czekolada - 50 g blender, miska, piekarnik, blacha, Jedno ciastko to około 141 kcl Etap I Zblednuj połowę płatków owsianych za pomocą blendera bądź młynka. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Etap
Wylizany Rondelsody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać
Grunt to przepis!razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :)Składniki:200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)3 łyżki masła500 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladymaliny do dekoracjiCiasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy(...)wyrabiamy rękami.Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - tzn. kładziemy miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu
CiastkozercyNiemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu wykrawaczek. Gotowe ozdoby można jednak kupić w sklepie. Babeczki, które mam Wam dziś do zaproponowania dzięki bananom są aromatyczne i idealnie wilgotne po upieczeniu.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)odrobiny wody, żeby go przyczepić.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka lub wody. Nie można ani na chwile przestać jej mieszać. Czekoladową polewę nakładamy na babeczki i przyklejamy dekoracje z masy cukrowej.Eleganckie babeczki z bananamiSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy