Lekki i czekoladowy, a przy tym bardzo słodki. Lepiej podzielić go na 6 porcji niż na 4. Wzorowałam się na [tym przepisie] . 2 jajka 100 gram białej czekolady 25 gram masła 200 ml śmietanki 30% Jajka sparzyć, czyli włożyć do gorącej wody na 6-8 sekund. Odłożyć do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Do całkowicie rozpuszczonej
Czerwony GupikPyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą. Składniki 200 g mąki żytniej 600 g mąki pszennej 200 g masła 300 g … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNasz wielkanocny stół jest zawsze ozdobiony kolorowymi jajkami, kurczaczkami, itd. W tym roku pojawią się na nim też "oszukane marchewki", czyli truskawki maczane w białej czekoladzie. Takie marchewki będą też idealne do dekoracji świątecznych ciast. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrycukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut.Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (w mikrofali, albo kąpieli wodnej
Słodkie PrzyjemnościPiec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody 200g czekolady białej 800 ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru + 1 paczka herbatników wiórki kokosowe do dekoracji Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku(...)zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia . Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość. Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu
Domowa cukiernia Ewymleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta
Di gotujeniespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliKrem serowo-czekoladowy:120 g cukru100 g białej czekolady160 g masła400 g serka kremowego PhiladelphiaCzekoladę mleczną podzielić na 12 części(...)połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1). 100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę
Świat Ciastatylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Blondynka Gotujeolej kokosowy// ewentualnie masło - 2 łyżki soda oczyszczona lub proszku do pieczenia - pół łyżeczki mąka pszenna - 100 g miód - 2 łyżki/ 50 g cukier brązowy - 50 g biała czekolada - 50 g blender, miska, piekarnik, blacha, Jedno ciastko to około 141 kcl Etap I Zblednuj połowę płatków owsianych za pomocą blendera bądź młynka. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Etap
Wylizany Rondelsody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać
Grunt to przepis!razy. Pierwsza wersja (z dwiema tabliczkami czekolady) wyszła ekstremalnie słodko i nawet najtrwalsi zawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :)Składniki:200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)3 łyżki masła500 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladymaliny do dekoracjiCiasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy(...)wyrabiamy rękami.Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - tzn. kładziemy miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu
CiastkozercyNiemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu wykrawaczek. Gotowe ozdoby można jednak kupić w sklepie. Babeczki, które mam Wam dziś do zaproponowania dzięki bananom są aromatyczne i idealnie wilgotne po upieczeniu.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)odrobiny wody, żeby go przyczepić.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka lub wody. Nie można ani na chwile przestać jej mieszać. Czekoladową polewę nakładamy na babeczki i przyklejamy dekoracje z masy cukrowej.Eleganckie babeczki z bananamiSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia 150 g kwaśnej śmietany (najlepiej gęstej) kilka kropli dowolnej nalewki (mama dała mi różaną) Masa: 500 g truskawek 200 g borówek 100 g białej czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem
Lili w kuchniMasa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier(...)prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzieporzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód
Kulinarne przygody Gatityokoło 30 ciasteczek: 1 i 1/3 szk mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g miękkiego masła pół szkl cukru pudru jajko pół szk żurawiny 40 g białej czekolady 1 łyżka ekstraktu z wanilli Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać
Moja Galeria Smakumleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu aż do zagotowania płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kawałki białej czekolady i zalewamy ją gorącym płynem z żelatyną. Odstawiamy na kilka minut i po tym czasie mieszamy dokładnie trzepaczką, by czekolada dobrze się rozpuściła. Kiedy polewa osiągnie temperaturę 37 stopni
Trzeci talerz