Wyśniłam sobie ten mazurek. W pięknym kolorze violet i z fiołkami zerwanymi na łące. A marzenia senne należy urzeczywistniać. Jestem szczęściarą ponieważ w ogrodzie fiołków
Bon Appetit Małgorzatymigdałowego 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18% 0,5szkl. oleju 250g masła 50g mlecznej czekolady ok. 150g kakao powidła śliwkowe W garnuszku umieszczamy masło i roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy(...)przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka
Gotuj z NatkąWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa: 125 ml śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 30g masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki kardamonu, 2 łyżki wiśni z kompotu, 50g gorzkiej czekolady. Na parze stopić połamane czekolady wraz ze śmietanką
Z miłości do słodkościszczypta soli Umyj buraki,skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- około godzinę. Odstaw niech wystygną. Następnie obierz je i zblenduj na gładko. Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu. Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitwarogu 4 dag masła 2 jajka 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 laska wanilii 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 10 dag powideł śliwkowych Wierzch. 10 dag czekolady białej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 12 śliwek suszonych 100 ml śliwowicy 3 plastry pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę(...)tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet Christopheraszklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża puszka plastrów ananasa 50g mielonych migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,5 l kremówki 30% 200 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio Ale-raj * 5 łyżeczek żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kokos cukierki rafaello Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać(...)papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać zimne mleko
Ala piecze i gotujeroladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady
Kuchnia w czekoladziebanany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi
Kuchnia w czekoladzieautorka: Drink Eat Live | blog: Drink Eat Live Odwrócone knedle autorka: lena88 | blog: Rhubarb Baby TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ autorka: lenasomar | blog: shoot&food Powidła śliwkowe z czekoladą czyli Czekośliwka autorka: magdakatarzyna.glowacka | blog: Kuchnia Pszczoły Karobśliwka autorka: jud92 | blog: Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Knedle ze śliwkami autorka: grabarczyk.agnieszka | blog: Jedzeniomania Jogurtowe ciasto ze śliwkami autorka: grabarczyk.agnieszka | blog: Jedzeniomania(...)autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona owsianka ze śliwkowym musem. autorka: kapitan.warzywo | blog: Ageless Nation .138. bezglutenowe babeczki ze śliwkami, orzechami i fit białą czekoladą autorka: Maja Wierzbicka | blog: rategazelle Kruche ciasto z budyniem i śliwkami autorka: karolina_889 | blog: Kaprysy Karolki Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem autor: kuchenne kajakowanie | blog: Kuchenne Kajakowanie Warstwowe
Weekendy w domu i ogrodziefondantu (fondanta?) powinien być płynny i aksamitny, niestety na moim zdjęciu tego nie widać, bo rozlana masa ukryła się za wywiniętym brzegiem talerza :(. FONDANT WANILIOWY Składniki: - 100 gram białej czekolady - 100 gram masła - 2 jajka - 2 żółtka - 70g cukru - laska wanilii - 100 gram mąki - cukier puder Przygotowanie: Kokilki wysmarowujemy masłem i obsypujemy wewnątrz cukrem pudrem. Czekoladę kruszymy, a masło
Życie zamknięte w smakuponiedziałek i wiem, że czekają mnie tylko dwa dni zajęć... Cudowne uczucie, dodatkowo spotęgowane myślą o spędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka! Podobne ciasteczka prezentowałam wam już TU . Tym razem urozmaiciłam jednak nieco przepis(...)banan -2 duże łyżki masła orzechowego (najlepiej użyć super chrupiącego) -2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej -słodzik (u mnie stewia) -jedna miarka odżywki białkowej o smaku białej czekolady -ricotta do ozdoby Wykonanie: Banana blendujemy z cieciorką na gładką masę. Dodajemy słodzik, odżywkę i zmielone płatki owsiane, ponownie miksujemy. Na końcu dokładamy masło orzechowe i mieszamy
Gawron w rosoleniż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziebiszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio * 200 ml mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę z czekoladą ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać
Ala piecze i gotujeLidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego 100 g serka mascarpone 100g białej czekolady (ew mlecznej) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30 % 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie
Malinowa Kawiarenka