biała czekolada - 5588 przepisów (strona:150/373)

Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 125

cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno ale nie przebijam.Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam.Kolejna łyżka cukru jak poprzedni(...)blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam ale delikatnie już. Smaruję boki i górę tortu kremem. Obręcz: Czekoladę łamię przekładam do miseczki, dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wymierzam obręcz tortu na długości i wysokości. Wycinam z papieru do pieczenia pasek o takich wymiarach. smaruję go rozpuszczoną

wesoła kuchnia
Piernik z suszonymi śliwkami 279

śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajkakarmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie:- jedną łyżkę

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowo - bananowe 121

łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej,  mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 159

drobnego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej ⅓ szklanki oleju np. rzepakowego 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej 100g białej czekolady   Wykonanie: do jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukry i proszek do pieczenia w drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajka do suchych składników dodajemy mokre

Słodkie zapomnienie
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 122

jajko szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka do podsypywania, masło do natłuszczenia formy, cukier puder do dekoracji Na nadzienie: 20 g kakao 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 50 g masła w temperaturze pokojowej WYKONANIE Do małej miski wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać(...)góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę można udekorować również lukrem lub polać białą czekoladą

Passions hobbies life
Sernik ze śliwkami 145

sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno

Z miłości do słodkości
KREM SPECULOOS 121

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 150g ciasteczek speculoos 90g białej czekolady 100ml mleka 30g brązowego cukru 60g miodu 50 ml oleju roślinnego Wykonanie: ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego

Słodkie zapomnienie
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 103

które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo(...)ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy  wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców na swoim miejscu. Połową

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiśniowy "murzynek" w pajęczynie ... 193

spodnią część nałożyć wiśnie ,  przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Schłodzić w lodówce . Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę ) Smacz nego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Rolada podwójnie truskawkowa 189

ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem:   250g serka mascarpone,  400 ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru pudru,  50g białej czekolady,  200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować  (odłożyć odrobinę do dekoracji). Następnie dodać startą na dużych oczkach czekoladę

Z miłości do słodkości
Babka z różą 179

różana Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l) 200 g miękkiego masła 65 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g białej czekolady 65 g konfitury z płatków róży 35 g creme fraiche 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 132

tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem.  Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone  100 g białej czekolady Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach.  Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki

bistro mama
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 161

mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 120

miękkiego masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny150 g cukru3 jajka300 g mrożonych malindodatkowo:15 g białej czekoladyMaliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym.Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim masłem, dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na 30 minut.Piec(...)równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze