fondantu (fondanta?) powinien być płynny i aksamitny, niestety na moim zdjęciu tego nie widać, bo rozlana masa ukryła się za wywiniętym brzegiem talerza :(. FONDANT WANILIOWY Składniki: - 100 gram białej czekolady - 100 gram masła - 2 jajka - 2 żółtka - 70g cukru - laska wanilii - 100 gram mąki - cukier puder Przygotowanie: Kokilki wysmarowujemy masłem i obsypujemy wewnątrz cukrem pudrem. Czekoladę kruszymy, a masło
Życie zamknięte w smakuponiedziałek i wiem, że czekają mnie tylko dwa dni zajęć... Cudowne uczucie, dodatkowo spotęgowane myślą o spędzeniu świątecznego czasu z rodzinką na poszukiwaniu ukrytych w ogrodzie jajek z czekolady. Ja jednak co roku stawiam na zdrowsze wielkanocne łakocie. Jedną z propozycji są te bajeczne, kremowe ciastka! Podobne ciasteczka prezentowałam wam już TU . Tym razem urozmaiciłam jednak nieco przepis(...)banan -2 duże łyżki masła orzechowego (najlepiej użyć super chrupiącego) -2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej -słodzik (u mnie stewia) -jedna miarka odżywki białkowej o smaku białej czekolady -ricotta do ozdoby Wykonanie: Banana blendujemy z cieciorką na gładką masę. Dodajemy słodzik, odżywkę i zmielone płatki owsiane, ponownie miksujemy. Na końcu dokładamy masło orzechowe i mieszamy
Gawron w rosoleniż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziebiszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio * 200 ml mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić(...)papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę z czekoladą ubijać na najwyższych obrotach około 5 minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać
Ala piecze i gotujeLidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu orzechowego lub masła orzechowego 100 g serka mascarpone 100g białej czekolady (ew mlecznej) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30 % 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie
Malinowa Kawiarenkacukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku (puszka) 100g białej czekolady Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru - miksując aż do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodaję partiami żółtka (na dwa razy) i miksuję po każdym
Gotowanie i blogowanie11x35cm 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1lyżeczka kwaśnej 18% śmietany Szczypta soli Krem: 200g śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 80g jagód leśnych Ponadto: Kilka małych bez 5 kostek czekolady deserowej 20g jagód leśnych Cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto- Mąkę przesiewamy i siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy, owijamy w folię
Kuchnia w czekoladziejajka (roztrzepane widelcem) – szczypta soli – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – czubata łyżka kakao (można pominąć) Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową przelewamy do miski. Do masy dodajemy dżem, cukier i jajka. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy(...)być na nim widocznego surowego ciasta). Autorka napisała, że ciacho można jeść jeszcze na ciepło potwierdzam było pyszne w obydwu wersjach Ja dodatkowo rozpuściłam w mikrofali 2 kostki białej czekolady do ozdoby ciasta, ale możecie do tego celu użyć np. kandyzowanej pomarańczy lub skórki pomarańczowej. Z podanej foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 410 kcal. Ale myślę
Relaxtimeoraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą. Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem (trzonkiem od drewnianej łyżki), delikatnie mieszając miejscami masy. Na dno piekarnika lub dolną kratkę(...)mną serniki piekli: Joasia - Sernik śmietankowy Barbara - Jagodowy sernik na zimno Agnieszka – Sernik Maryny Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda - Sernik czekoladowy Marzena- Sernik miętowy Monika - Sernik z wiśniami Iwonka - Sernik z owocami
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki(...)kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki
Pyszności Słodkościszklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki(...)wiórki kokosowe i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę
Salonik smakówJako wielka fanka kokosu pod każdą postacią uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka(...)krakersami. Osobiście lubię te z Lewiatana, są cienkie, delikatne i prawie wcale nie są połamane. I oczywiście cena jest bardzo przyzwoita. Masło ( temp pokojowa ) miksujemy z cukrem aż będzie białe i puszyste. Do takiego dodajemy po łyżce kaszki i dalej miksujemy. Gdy wszystko jest już połączone wsypujemy do kremu połowę wiórek jakie zostały i wymieszać, ale już łyżką
Dieta moja pasjastukot konskich kopyt i delekowalismy sie cudownym aromatem cukru waniliowego i czekolady, ktore unosily sie w powietrzu.Obowiazkowo tez odwiedzilismy nasz ulubiony sklepik z czekolada, gdzie zostawilismy fortune ;) Ale czekoladzie tak trudno sie oprzec.Po tych magicznych chwilach spedzonych we Francji przyszla pora zejsc na ziemie i wrocic do swych codziennych spraw juz tu na miejscu.Nastal sierpien, ktory dla mnie mial(...)nadrobic te zaleglosci i razem z Viki wybralysmy sie na targ by kupic swieze, pachnace maliny. Z nich jest nasz dziesiejszy deser, na ktory serdecznie zapraszam.Deser z malin z biala czekolada i amarettiskladniki:200g malin80g bialej czekolady200g naturalnego serka homogenizowanegookolo 10 sztuk ciasteczek amaretti1 lyzka soku malinowego1 lyzka cukru40g orzechow laskowych20g platkow migdalowychwykonanie:.Ciasteczka amaretti kruszymy i wysypujemy
Przysmaki Karolkiorzeszków pistacjowych 750 g serka śmietankowego 30 g rozgniecionych herbatników pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym(...)cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy
Kuchnia Prezydentowejmięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie(...)resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao
Z miłości do słodkości