spód: 180 g ciastek kruchych 50 g masła masa serowa: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka musu truskawkowego 25 g truskawek 1/3 szklanki cukru pudru 100 g czekolady białej 3 łyżki żelatyny masa kawowa: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru dekoracja: truskawki kawa mięta Spód(...)wykładam papierem do pieczenia, wysypuję masę z ciastek i dociskam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni i piekę 5 minut. Masa serowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody, i rozpuszczam w mikrofalówce. Do miski przekładam serki,cukier, dodaję mus truskawkowy, mieszam mikserem. Wlewam stopniowo jeszcze ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem
wesoła kuchniaczasochłonne, tym razem postawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej Czekoladę roztapiamy
Smaki Na Talerzukoszyczka. 5 jajek 200 ml oleju 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 szkl. mąki 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka białej czekolady [ u mnie gorzka] 1 łyżka mleka dowolne dodatki do dekoracji Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
Moje domowe kucharzeniedyniowe trufle postanowiłam przygotować w domu. Samo wykonanie trufli jest bardzo proste, trochę więcej zabawy jest z dekoracją. Oczywiście nie muszą to być mumie, a białą czekoladę można zastąpić ciemną lub np. posiekanymi orzechami. Za to moja wersja świetnie wpisuje się w temat Halloween. Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe trufle mumie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuhiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-) Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować ! Składniki: Ciasto na tortownicę(...)prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa
Wanilia i Kardamonczekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cukier – 1 szklanka- kakao – 7 łyżek- jajka – 5 szt- margaryna
Ostra na SłodkoWielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna
Ostra na SłodkoWielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna
Ostra na SłodkoUcieramy miękkie masło z ciemnym i jasnym cukrem, nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- musi(...)Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;) Możemy do dekoracji użyć na przykład białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie takie dziewczyńskie
KuchcikoweLovetradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem ze świeżo ukręconych żółtek. Oj, ta wersja jest lepsze, ale bardziej pracochłonna. W tle praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy . Przepis na torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt (wg TEGO przepisu) : 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Dodatki: drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia w rumie ) 50-60 ml białego rumu Jak zrobić torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem
Rodzinka w kuchnimnie. Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię pobawić się czekoladą. Miewam takie czekoladowe naloty i jak mnie tak naleci to bawię się po kilka dni. Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. W tym przypadku byłam leniwa i postawiłam na gotowe kremy z Lidl z serii De Luxe, takie w szklankach. Jeden toffi, a drugi mocha z drobinkami kawy. Naprawdę są przepyszne.W(...)toffi wpadły grubo posiekane orzechy nerkowce, strzał w dziesiątkę. Jak macie inne orzechy, też super! Dobrze aby były lekko podpieczone, albo zrumienione na suchej patelni. Znalazłam też dwie białe czekolady, które kolorystycznie mi spasowały do mojej koncepcji. Foremki? Oczywiście tu tradycyjnie postawiłam na firmę Silikomart , której szeroki wybór możecie znaleźć w sklepie www.garneczki.pl . Co do sklepu
Blondynka Gotujenajbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandrylubią owoce w naturalnej formie. Zaopatrzmy się w wielobarwny kosz owoców, paczkę patyczków i zestaw pomysłów na połączenia kolorów. Przygotujmy w kubkach kilka sosów do maczania naszych szaszłyczków: rozpuszczona czekolada, bita śmietana, krem karmelowy, mus truskawkowy... a może jogurt? Eksperymenty (mniej lub bardziej udane) to istota szaszłyczkowej zabawy :) Jakiś czas temu Marzena wspomniała o zbliżających się piłkarskich mistrzostwach i obiecała(...)Składniki moich szaszłyczków to: truskawki ananas kiwi jagody winogrona Dla uzupełnienia tęczowego spektrum przydałyby się maliny i pomarańcze lub kaki (a może papaja?). Szaszłyczki maczaliśmy w deserowej i białej czekoladzie, które rozpuściliśmy w mikrofalówce z dodatkiem łyżki masła
zadanie-gotowaniebiszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) mus kawowy: 350 ml śmietany kremówki (38%) 135 g białej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) mus jeżynowy: 185 g jeżyn 65 g cukru 2 listki żelatyny 335 ml śmietany kremówki (38%) Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać, wymieszać(...)uchylonym piekarniku. Mus kawowy: 100 ml kremówki zagotować. Dodać kawę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Gorcą kremówką zalać drobno posiekaną czekoladę; mieszać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Pozostała kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do letniej czekolady, delikatnie mieszając łyżką. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat, zamknąć w okół niego obręcz tortownicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka kaszy manny - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka kakao - 1 kostka margaryny - 1 opakowanie herbatników 220g - 1 opakowanie herbatników czekoladowych 220g - gotowa polewa z białej czekolady Polewa: - pół kostki margaryny - pół szklanka cukru pudru - 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Blachę wykładamy zwykłymi herbatnikami. Mleko z margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym i kakao zagotowujemy(...)roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Wszystko chwilę zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na ciasto. Białą polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią ciasto. Odstawiamy "Stefankę" do lodówki aby ciasto się schłodziło
Pan i Pani Smith w kuchni