mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu lub zostawić bez niczego. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 min. Smacznego
Swojskie jedzonkoŚmietankę i mascarpone ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Krem wylać na ciasto, schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady 40 g masła 1 łyżka mleka Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Polewą czekoladową udekorować ciasto, ponownie schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykaszy manny i wiórków kokosowych, wierzch wyrównać, wylać resztę ciasta, ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową bądź udekorować roztopioną ze śmietaną białą czekoladą
Kuchenne aromatyPowstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Dodatkowo 250 g białej czekolady dobrej jakości 5 dag masła 1 łyżka śmietanki kilka "Trufli" do dekoracji owoc granatu Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w garnuszku, dodać masło oraz śmietankę. Cały czas mieszając
Kuchenne aromatyzmielonego trzykrotnie twarogu lub gotowe z wiaderka do sernika (ja użyłam mielonego) 125 ml śmietany 30% 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 225 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej, ale nadal płynnej) SŁONY KARMEL: 1 puszka (400 g) masy kajmakowej szczypta soli Dodatkowo: solone orzeszki ziemne Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka
Gotuj z MąkąSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa
Luźna Kuchniakakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2 łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady Wykonanie: Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy
Różowa kuchniaKolejny rok z rzędu, chcę przygotować moim bliskim coś niepowtarzalnego, prosto z serca. W zeszłym roku były to wielkie słoiki z gotową mieszanką na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, do których wystarczyło dodać tylko jajka i masło. W tym roku zaś, wpadłam na pomysł domowego likieru. Wszystko za sprawą, dostępnych wszędzie, pięknych pojemników i buteleczek. Zapomniałam już jakie
Be Fit Be Strongpory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Kremówkę podgrzać
Ala piecze i gotujepieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 łyżeczki soli 1 jajko 80 g roztopionego masła 160 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 12 łyżeczek kajmaku Do dekoracji: cukier puder białe czekolady ozdoby cukrowe Muffiny muszą być robione szybko :) Najpierw foremkę do muffinek wykładamy sobie papilotkami. Ja użyłam brązowo złotych - świątecznych, do kupienia tutaj . Następnie przygotowujemy sobie dwie miski i najlepiej trzepaczkę
MamaOskarkamąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła
Słodkie zapomnienieżelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki kokosowe i mąkę ● tak przygotowaną masę wykładamy
Luźna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje
Themo przepisytwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 kropelki olejku waniliowego 200 g białej czekolady, posiekanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w śmietance kremówce (podgrzać śmietankę tylko nie gotować-i wrzucić połamaną czekoladę, przykryć pokrywką, odstawić, po kilku minutach dobrze
Kubki smaku