suchego patyczka. Upieczoną babkę oddzielamy od formy nożem i rzucamy na podłogę z wysokości ok. 20 cm. Wykładamy na talerz do przestudzenia :) Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy np. białą czekoladą. Smacznego
Pani na deserMASA: 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy
Pani na desersoli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski , Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło oraz wodą przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Dodaję sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasilitra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag ) Wykonanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
Izabelawkuchnipieczenia Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki
Izabelawkuchnimleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy
Izabelawkuchnibrakuje mi trochę słodyczy, dlatego staram się dostarczać w miarę zdrowych zamienników. W sieci znajdziecie jakieś 3 wersje tego przepisu. Taką mega kaloryczną, na wypasie, z bitą śmietaną, białą czekoladą….Może dla mnie niekoniecznie, bo miałabym wrażenie, że po każdym kęsie moje 4 litery zwiększają swoją objętość dwukrotnie Znajdziecie również wersję z kaszy jaglanej. Niby zdrowa, niby smaczna
Mieszam w GarnkuSkładniki: 1 kg mąki pszennej 8 jajek 150 g masła 500 ml mleka 200 g cukru 70 g drożdży 200 g malin 200 g białej czekolady 100 ml śmietany 18% łyżka cukru waniliowego imbir mielony 2 płaskie łyżeczki soli Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 3 łyżkami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by drożdże się rozpuściły. Dodajemy
Słodkości na talerzuzwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy 250 g śliwek węgierek 1 łyżka rumu 1 łyżka zwykłego cukru 3 pierniki Uszatki 1/2 łyżeczki cynamonu do dekoracji 1 piernik nadziewany w białej czekoladzie 2 pierniki Uszatki 3-4 śliwki Przygotowywanie musu śliwkowo-piernikowego Na samym początku przygotować mus śliwkowo-piernikowy. Śliwki obrać z pestek i owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki
Ugotowaćkawałku 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego 300ml wody sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem
Gotowanie i blogowaniewarto zanurzyć foremkę/filiżankę na kilka sekund w gorącej wodzie, będzie to po prostu łatwiejsze. A ostatecznie można deser wyjadać łyżeczką prosto z foremki ;). Udekorowałam go roztopioną białą czekoladą, ale fajnie by też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej wielkości ): 400 g serka homogenizowanego naturalnego * 1 galaretka malinowa
Opowieści z piekarnikaskrobii) - 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%) - 250 ml śmietanki 30% - 4 łyżki masła orzechowego o smaku piernika - 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie) - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki chipsów kokosowych - 2-3 szczypty cynamonu - łyżka syropu klonowego lub miodu Jogurt kokosowy i syrop klonowy wymieszaj ze wcześniej zagotowaną i wystudzoną śmietanką
SMYKWKUCHNIłyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 1 duże jajko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml mleka 4 łyżki oleju 200 g malin 100 g białej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać. Mąkę i proszek przesiać. W misce wymieszać, za pomocą rózgi kuchennej, wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, olej
kulinarnyswiatdomitwarogu mielonego 250 g sera ricotta szklanka śmietanki 30% (200 ml) miąższ z świeżego kokosa 3 listki żelatyny 300 g ciastek zbożowych pół kostki masła tabliczka białej czekolady (200 g) Dodatkowo: puszka miąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy
Karczma Honoriettyborówki, a na drugą agrest. Składniki (blaszka 34x26cm): 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1 tabliczka białej czekolady (100g) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia borówki i agrest Kruszonka: 50 g masła 30 g mąki 20 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki
Kuchnia domowa Ani