biała czekolada - 5588 przepisów (strona:119/373)

Wielkanocne mazurki. 189

Udekorować lekko podprażonymi migdałami. Biały mazurek z bakaliami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać(...)spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera
Ciastkowe lizaki 190

zobaczyć rezultaty. Lepiej jest zostawić je na talerzu i nabić już udekorowane.W kąpieli wodnej topimy kuwerturę czekoladową (ewentualnie zwykłą czekoladę) lub cukierki do topienia. Zdecydowanie nie polecam zwykłej białej czekolady - roztapia się do konsystencji, z której dałoby się zrobić pralinki, nie polewę.Po kilku nieudanych próbach zdecydowanie polecam poukładanie kulek na talerzu i oblanie polewą. Kiedy zastygnie odklejamy

Ciastkozercy
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 370

sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki  PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy(...)wlewamy żelatynę. Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną. Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 214

powera i sprawiają, że nikt się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje) PIERNIKOWE „BROWNIE”: * pierniki Katarzynki w czekoladzie Kopernik – 10 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik – 5 szt * powidła śliwkowe – 1 pełna łyżka * mleko 2% – ok. 1/3 szkl * orzechy włoskie – 1 garstka MUS ARONIOWY: * aronie – 1,5 szkl * śmietana(...)cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć

Ostra na Słodko
Sernik na pierniczkowym spodzie . 203

jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 400 gr pierniczkówe w czekoladzie w kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 8 jajek 11o g margaryny  2 budynie waniliowe z cukrem  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa : 2 tabliczki białej czekolady  4 łyżki śmietanki 12 % Blaszka 25/30 cm Wykonanie : Blaszkę wykładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami 362

duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody

Ala piecze i gotuje
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 140

pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady  sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko

Kuchnia Prezydentowej
940. Pralinki z... fasoli?! 195

Kakaowe trufle fasolowe z daktylami i gorzką czekoladą (biała fasola, m ąka kokosowa, banan, gorzka czekolada, daktyle, cynamon. kawa) Skoro była jasna wersja to czas na ciemną.  Spakowane, kawa w rękę i czas do szkoły, ale przy takiej pogodzie człowiek  od razu z innym nastawieniem stoi na stacji o tej 6 rano

More food, love and dreams
Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym 175

foremce. Gdy mamy już gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy czyli łącznie 3 razy smarujemy foremki czekoladą. Robimy nadzienie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dolewamy śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki

Amatorka kuchenna
Domowa czekolada na gorąco 221

A ja ma dla was znakomity przepis na domową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam

Moje pyszne gotowanie
Piernik z nadzieniem truskawkowym 282

Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa: Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %. Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g . Porada: Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej.  Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku

Słodkości i nie tylko
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 294

łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego(...)Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem

SzczyptaSmaQ
Sernik wiedeński 198

budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, ucierając dodajemy(...)mieszamy. Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami, wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnik, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. polewamy ostudzony sernik

Bajeczna Kuchnia
Czekoladki 149

połowy wodą.  Podgrzewamy wodę na małym ogniu i nie dopuszczamy do jej zagotowania. Mieszamy cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści.  Dno silikonowych foremek wypełniamy roztopioną białą czekolada, a następnie pozostałą częścią czekolady mlecznej. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki. Po ostygnięciu czekolada stwardnieje i sama odejdzie od ścianek foremki.  Smacznego

Pyszności Słodkości
Dżem truskawkowo pomarańczowy 148

Był już dżemik z białą czekoladą, więc teraz coś bardziej orzeźwiającego- z pomarańczą. Dodatek cząstek pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły.  Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...? Składniki: Na ok 10 słoiczków (330g) 2 kg truskawek 2 pomarańcze 550g cukru kryształu 150g drobnego cukru trzcinowego Diamant 2 opakowania

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowa tapioka. 158

Truskawkowa tapioka z białą czekoladą  Prosto, łatwo, szybko, a jak pysznie ^^ A po za tym co to za początek wakacji bez czekolady...i lodów :D  Jakieś plany na wakacje? :) A popołudniu spodziewajcie się kolejnego wpisu z serii "Kilka pomysłów na.." Ask Facebook

More food, love and dreams