cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową(...)świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami
Ostra na Słodkomargaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mieszanka keksowa 100 gram, morele suszone 6 sztuk, capuccino 2 saszetki, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki, skórka z cytryny 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę z 3 minuty na dużych(...)ciasto z capuccino wyłożyć na jasne ciasto, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę, dodać gęstą śmietanę 18%, dodać startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, wymieszać i ciepłe polac na ciasto, zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - keks kest wilgotny, lekki
W Mojej Kuchni Lubięszczypta soli masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 1 tabliczka białej czekolady 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej) masa truskawkowa: około 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy
Amatorka kuchennajakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było w piekarniku. Po 40 przepisowych minutach patyczek(...)miękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu4 jabłka125 ml ciemnego rumu80 g orzechów laskowychdodatkowo:80 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa PRZYGOTOWANIE 1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie(...)wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać. Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę
kolorowotorcikowoMuffinki z malinami i białą czekoladą Witam wszystkich serdecznie,mam dla was dzisiaj kolejny przepis na muffinki. Tym razem z malinami ponieważ mam ich bardzo dużo teraz w ogrodzie i poza sokami trzeba jakoś je wykorzystać. Muffinki to słodkości ,które robię bardzo często-bo są banalne do przygotowania,tanie, szybko się je robi(więc super nawet(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 25 dkg malin(mogą być również mrożone) 1 tabliczka białej czekolady szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Tak jak większość muffinek-mokre składniki w jednej misce,suche w drugiej misce, czyli-mąka,cukry,sól,proszek do pieczenia,rozdrobniona czekolada,maliny(jak mrożone
Swojskie jedzonkocytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części(...)Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą czekoladą i udekoruj truskawkami. Przepis dodaję do akcji: Wayward Pines (2015-, Chad Hodge) porównywany jest do Miasteczka Twin Peaks . Jednak, jak na razie jedyne
Qlinarnie i Qlinarniepiekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne.Smacznego
Słodkie Przyjemnościlitra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować(...)pozostały cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe
Z miłości do słodkości500g sera białego śmietankowego 450g owoców leśnych (waga zamrożonych) 200g jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 1 galaretka owoce leśne 1 łyżeczka żelatyny 150ml gorącej wody Polewa biała czekolada ( użyłam Helio ) Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce będą rozmrożone, dodajemy do nich(...)nią z każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowaniepszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pół kostki margaryny szczypta soli 2 puszki masy makowej z bakaliami Helio lukier lub biała czekolada do polania na wierzch Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy(...)grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy lukrem lub roztopioną białą czekoladą
Z Majeczką w kuchninasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z herbaty wymieszanego z sokiem z połowy cytryny · do dekoracji – biała czekolada (wg uznania) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao i szczyptą soli. W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy(...)serka mascarpone · 150 g masy kajmakowej (z puszki) · 100 g białej czekolady Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone
Trzeci talerzBlacha o wymiarach 35 cm x 29 cm Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła(...)osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki
Emcia PichciSzybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj(...)taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę. Składniki na masę: 200 g masła; 1 mały słoiczek kremu "Nutella"; troszkę spirytusu; garś posiekanych orzechów włoskich, 50 g białej czekolady (jeżeli akurat mamy ochotę:)); powidło śliwkowe; Wykonanie: Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie dodać do smaku troszeczkę spirytusu. Wymieszać. Poncz: 1/2 szklanki mocnej
In my kitchenopakowania śmietanfixu cukier puder - do smaku - 2 łyżki lub trochę więcej 1,5 słoiczka konfitur wiśniowych oraz: świeże jeżyny do przybrania (lub maliny) kilka kostek białej czekolady Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką(...)najmniej pół cm wolnego miejsca od krawędzi ciasta. Na wiśniach rozsmarować prawie połowę śmietany i przykryć drugim krążkiem murzynka. Resztą śmietany pokryć górę i brzegi ciasta. Posypać startą białą czekoladą i udekorować jeżynami. Przechowywać w lodówce, najlepiej jeśli mamy paterę z kloszem, wtedy ciasto nie wysycha
Posadzone i zjedzone