których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto(...)masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo: 1 mała puszka moreli w syropie Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier
Świat CiastaBajeczny torcik, który zasmakuje każdemu :) Nietuzinkowy, bardzo wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Połączenie malin, mielonych migdałów i białej czekolady po prostu musi smakować dobrze! Mój mąż twierdzi nawet, że to najlepsze ciasto, jakie zdarzyło mi się zrobić ;) Sami musicie się przekonać, jak smakuje :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 300 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 120 g cukru 250 g serka mascarpone 150 g zmielonych migdałów 1 łyżka cukru waniliowego 150 g malin Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niej połamaną czekoladę, cały czas podgrzewając
Domowa cukiernia Ewysię przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne, takie mocno kokosowe, z rozpływającymi się w ustach - kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z zewnątrz i posiadają lekko miękki środek. Robiłam je na dwa sposoby - grubsze i bardziej płaskie. Obie wersje smakują rewelacyjnie i znikają bardzo szybko. Ciasteczka idealnie nadają(...)diecie bezglutenowej. (około 18 sztuk) 150g płatków jaglanych 100 ml mleka 80g oleju kokosowego 80g wiórek kokosowych (*) 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jajka (małe) Dodatkowo: 50g białej czekolady (bezglutenowej) Około 60g płatków jaglanych zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie
Di gotujeMleko – 4 szklanki Żółtka – 4 szt Mąka ziemniaczana – 3 łyżki Kakao – 1 lyżka Cukier – 3/4 szkl Biała czekolada 3,5 szkl mleka wlać do garnka dodać cukier kryształ ,delikatnie zagotuj, pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić i dosypać mąką ziemniaczaną, kakao i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlewamy masę kakaową(...)energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować białą czekoladą
Camilla w kuchnigóry)Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy
Niezły Młynekkokosowa 150 g wiórek kokosowych kilka łyżek (5-6) mleka kokosowego lub innego/śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru 5-6 kuleczek Rafaello Dodatkowo 150-200 g malin biała czekolada (opcjonalnie, do polewy) Sposób przygotowania : Baza Jajka myjemy i sparzamy przez chwilę wrzątkiem. (Wystarczy przelać je na sitku wodą z pełnego czajnika). Następnie ochładzamy je w lodówce(...)wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lody wyciągamy na 3 min. przed podaniem, żeby łatwiej się nakładały. Wierzch możemy polać roztopioną, lekko przestygniętą białą czekoladą. Przyjemnego ochłodzenia
Pyszny DuetBardzo smaczne lody, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Delikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza , szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki(...)mleka 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 100 g białej czekolady Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową. Masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalnika i co 30 minut, 4-5 razy wyjąć i wymieszać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewylubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki(...)tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowypolewa:75 g białej czekolady40 g masła2 łyżki mleka100 g cukru pudruok. 75 g wiórków kokosowychok. 50 g płatków migdałówok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch)odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku Tort "Rafaello" -Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica
Słodka Stronacukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 200ml słodkiej śmietanki 30% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę(...)przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem
Kuchnia w czekoladzieKrem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku(...)lodówce)- następnie 1/4 masy jagodowej- kolejny biszkopt- 1/3 masy jagodowej- biszkopt- resztą masy smarujemy cieniutko wierzch oraz boki tortu, pozostawiając część na napis i dekorację- ganache z białej czekolady. Ganache: Śmietankę mocno podgrzewamy cały czas mieszając by się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia i dosypujemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie raz jeszcze
Kuchnia w czekoladzieSłodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka(...)tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju do sma ż enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie
Wanilia i Kardamondomowego przepisu ) 60 g miodu 30 g cukru trzcinowego 100 ml mleka 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego 90 g posiekanej, białej czekolady Przygotowanie: Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować na pył. W garnuszku umieścić(...)cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego! Inspiracja/źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieBabeczki, muffiny… kokosowe z białą czekoladą. Może nie bardzo dietetyczne, ale warte każdego kęsa. kokosowy raj, kokosowe niebo. Delikatne, soczyste, puszyste. Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g erytrolu 140 g wiórków kokosowych 120 g masła 180 ml mleczka kokosowego (stała część i woda, w temp. pokojowej) 3 białka jaja(...)łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
Kucharzycaciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast(...)rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 270 g cukru Ganache 50 g białej czekolady 60 ml kokosowego mleka 2 łyżeczki waniliowego cukru 2 łyżki kokosowych wiórków do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Szafran rozpuść w podgrzanym rumie. Zmiksuj masło z cukrem, dodając
codojedzenia