Łatwe, szybkie i to co już znacie. Przepis na naleśniki był, przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą był, więc nic prostszego. Dodałam tylko na wierzch jogurt naturalny i położyłam na nim truskawki oraz żurawinę. Nic nie trzeba już dosładzać :) Przepis na ciasto naleśnikowe: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-truskawkami.html Przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą
Karola gotujeoctu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Krem kokosowy: - 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki(...)śmietankę kremówkę. Z mleka kokosowego odlewamy płyn, a śmietankę dodajemy do ubijanej kremówki. Ubijając już na niższych obrotach dodajemy serki mascarpone i na końcu – wystudzoną, ale nadal płynną białą czekoladę. Jak tylko składniki się połączą urządzenie wyłączamy, wsypujemy zmielone wiórki kokosowe i mieszamy łyżką lub szpatułką. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Pierwszy blat – nasączamy wodą kokosową (najwygodniej przy
mojewypiekiinietylkomąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka owoców czarnej porzeczki 100 g białej czekolady wykonanie: Mleko, jajko i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie(...)tylko do połączenia składników. Dodaję kokos, posiekaną białą czekoladę oraz owoce i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiePrawdziwa bomba kaloryczna. Tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady 1 jajko 2 łyżki masła 1. Banany obieramy oraz kroimy na pół. Kropimy je sokiem z cytryny. 2. Kroimy ciasto francuskie w taki sposób, aby wyszło nam 8 prostokątów. Kładziemy banany na na ciasto i zawijamy w rulon. Górę każdego ciasta z bananem smarujemy jajkiem. 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchniMoja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować(...)jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek. Do każdego daktyla włożyć kostkę czekolady białej i taką niespodziankę włożyć w środek ciasta. Piec w temp.180stop.12-15 min. Babeczki są miękkie i wilgotne. Po ostudzeniu przybrać wg smaku. Ja nałożyłem krem czekoladowy, bo miałem taki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte candy melts* 1 łyżka oleju kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby Ciasto pokruszyć do miski. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z mieszanki uformować kulę, zawinąć w folię(...)zamrażarki na 20 minut. Tacę, blachę lub talerz wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki i układać na przygotowanym pergaminie. Wsadzić do zamrażarki na kolejne 20 minut. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać odpowiednią ilość barwnika i olej (lub użyć żółtych candy melts*). Kulki wyjąć z zamrażarki. Patyczek do lizaków zanurzyć najpierw w rozpuszczonej czekoladzie
Pełny talerzKajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu z wiaderka 1 łyżka esencji waniliowej 5 jajek 200 g margaryny 0,5 szklanki cukru kokosowego 100 g białej czekolady 80 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka 0,5 szklanki wiórek kokosowych 280 g herbatników maślanych ½ puszki kajmaku W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg(...)wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem
VioletoweKucharzenieSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 250 g mrożonego szpinaku 4 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 300 ml oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady(...)Szpinak rozmrażamy, dodajemy miód, olej i miksujemy blenderem na jednolitą masę. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Delikatnie mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną
Qchnia po prostumargaryny 2 tabliczki białej czekolady 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)jajka 125 g mąki pszennej 180 g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli W małym garnuszku rozpuścić margarynę. Zdjąć z ognia i dorzucić połamane w kosteczkę dwie białe czekolady. Mieszać do całkowitego połączenia. Następnie ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tak uzyskanej masy jajecznej przesiać mąkę i całość
Krokusowy DomKiedy zobaczyłam na straganie jagody, od razu zachciało mi się muffinek z jagodami :) Dziś zaprezentuję przepis na mięciutkie, jagodowe muffinki z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej, oblane polewą z białej czekolady. Składniki na muffiny (12 szt.): 250 g jagód 100 g roztopionego masła 125 ml mleka 2 jajka skórka starta z 1/2 pomarańczy 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 170 g cukru Polewa: 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu Dekoracja: 3-4 łyżki jagód Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć. Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać
Świat Ciastarównież do ciast, deserów, lodów, przetworów… Dzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami i polany sosem malinowo – truskawkowym(...)smakuje obłędnie i idealnie wpisuje się w klimat deserów letnich. Tym oto deserem miałam okazję poczęstować kilka osób – wszyscy byli zachwyceni. Polecam i Wam. Składniki: 300 g białej czekolady 600 g kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin 200 g truskawek
Made By Mom And Sonzmienić) kilka łyżek suszonej żurawiny ok 100g orzechów włoskich (połówek) 50g płatków migdałów Kilka łyżek wiórek kokosowych (u mnie barwione na różowo) Kilka łyżek owoców kandyzowanych Kilka kostek białej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukry oraz sól. Siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość(...)przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzieDelikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka żelatyny 100 g czekolady białej 2 szklanki kremowej śmietanki 30% 300 g borówek amerykańskich WIERZCH: 1 galaretka cytrynowa w 1 3/4 szklanki wrzącej wody Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty
https:KKuchniaMniamMoja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie(...)mazurka: 200g konfitury z malin 100g białej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: płatki migdałowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie
Szalona Kuchnia EwelinyKlasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić
Słodki ZakątekCiastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta(...)soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj
codojedzeniaprzygotowaniu, nie wymaga wielu składników , a smakuje chyba każdemu. Składniki: 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka laska wanilii 500 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru 50 g białej czekolady 4 marakuje Przygotowanie: W małym naczyniu mieszamy mleko z żelatyną i odstawiamy na kilka minut. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka wraz ze śmietaną(...)oraz cukrem i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy ze śmietaną. Dodajemy żelatynę z mlekiem i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do 4 małych salaterek lub szklanek, studzimy i schładzamy w lodówce przez minimum 6 godzin. Podajemy z marakują
Smakowity Blog Kulinarnylubię od czasu do czasu upiec dobry sernik lub inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram(...)wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze z dodatkiem masła, śliwek i miodu tak długo aż otrzymam spójną masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wypuszczając brzegi
Mango Papaja